Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Lyktan - Stödgrupper för barn och ungdomar i Sandviken

Lyktan har tre olika stödgrupper. Dessa är:

  • Barn och ungdomar som lever med föräldrar som dricker för mycket alkohol eller som har druckit för mycket alkohol eller använder/ använt någon drog.
  • Barn och ungdomar som lever med föräldrar som har/haft psykisk sjukdom/ohälsa.
  • Barn och ungdomar med föräldrar som separerat

När man går i grupp träffas man en gång per vecka i två timmar efter skoltid under tio veckor. Gruppverksamheten kostar ingenting och det är frivilligt att gå till oss. Under grupperna pratar vi och gör övningar kring olika ämnen. Vi bjuder på fika.

Vi vet att det är vanligt i Sverige, och också i Sandviken att barn växer upp med en förälder som dricker för mycket alkohol eller som mår dåligt. Det är också vanligt att föräldrar separerar. Vissa problem som uppstår i ens familj kan man lösa själv, medan andra problem kan man behöva lite hjälp med. En sådan "hjälp" är vi!

Det är aldrig barns fel

Vi vet också att många barn kan tänka att det är deras fel att en förälder dricker alkohol, mår dåligt eller att föräldrar ska separera. Det är aldrig barns fel!

Det kan vara skönt att träffa andra barn och ungdomar som har liknande erfarenheter som en själv. Till Lyktan kan man gå om man är mellan 6-20 år. Man går i grupp med dem som är ungefär lika gamla som en själv. I gruppen är man 4-8 deltagare och 2 ledare.

Rosa logotype där det står spela roll.

Uppmärksamhetsveckan Spela roll

Vart femte barn växer upp i en hemmiljö med en vuxen som dricker för mycket. Det här uppmärksammar Sandvikens kommun i den internationella kampanjen “Spela Roll!" som vi årligen deltar i.

Kampanjveckan inträffar alltid samma vecka som alla hjärtans dag. Spela roll uppmärksammar alla barns rätt till en uppväxt fri från negativ påverkan av vuxnas alkoholkonsumtion.

Kampanjveckan är ett samarbete tillsammans med Junis och Svenska kyrkan, som också arrangerar egna aktiviteter under veckan.

Mer information

Kontakta samordnare 026-24 17 90 eller via Medborgarservice 026-24 00 00.

Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.

Facebook
Instagram

Vill du hellre att vi kontaktar dig, skicka in din intresseanmälan vi vår e-tjänst.