Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Stadshuset och Jansasparken

Stadshuset moderniseras och är stängt under ombyggnaden

Under ombyggnationen hänvisas besökare till vår Medborgarservice som ligger i anslutning till stadshuset med ingång från Jansasparken.

Sandvikens stadshus är ritat av arkitekt Sven H. Wranér och invigdes 1964. Efter drygt 50 år genomförs nu en invändig rust och modernisering av lokalerna. Nu renoveras stadshuset till en modern arbetsplats med attraktiva och ändamålsenliga lokaler som uppfyller dagens arbets­miljö­krav. Syftet är också att genom denna ombyggnad kunna garantera en bra service som möter medborgarnas behov på bästa sätt och bidra till ett öppet och demokratiskt samhälle.

Stadshusets entrédörrar är låsta

Alla som har ärenden till stads­huset är välkomna till Medborgarservice som finns i entréplan i angränsande fastighet med ingång från Smedsgatan/Jansasparken.
Medborgarservice har öppet vardagar mellan kl. 8.00 och 17.00.

Ingen flaggning på flaggstången vid Stadshuset

Under byggtiden kommer ingen flaggning att ske vid flaggdagar då flaggstången är placerad inne på byggarbetsplatsen som ej får beträdas av andra än de som arbetar med ombyggnationen.

Liten historisk tillbakablick

Orten Sandviken grundlades 1862, blev 1927 köping för att 1943 bli staden Sandviken. Under 1950-talet arbetade bland andra stadsbyggnadsprofessor Uno Åhrén med en generalplan för Sandviken. Han poängterade vikten av ett pampigt stadshus som stadsbildande element. Uppdraget gick till arkitekt Sven H. Wranér, och 1964 stod stadshuset klart. En vacker, stram, modernistisk byggnad som stolt intar sin plats vid Jerntorget och Jansasparken.

Det lades redan på den tiden stor vikt vid öppenhet, ljus och luft. Ett exempel är den vackra kommunfullmäktigesalen i markplan med stora fönsterpartier mot norr och söder och en fondvägg i slaggsten. Även om man inte själv deltar på  samman­trädena ska man ha möjlighet att se när den politiska församlingen sammanträder och fattar, för kommunen, viktiga beslut. Öppenhet och transparens som främjar demokratin.

Vattenspegeln på norra sidan av stadshuset fick ett komplement på södra sidan i form av Jansasparken med fontänen. En fin detalj är att hissen, då den inte används, är parkerad på våning 1 för att det ska vara sikt rakt igenom stadshuset i markplan.

Låghusdelen 2016-2018

Renoveringen av Stadshuset är indelat i två etapper, varav låghusdelen utgör den första.

Inflyttning mars 2018

Låghusdelens 3 500 m2 blev fördiga i mars 2018. Då flyttade de verksamheter som ska sitta i denna del av Stadshuset in till sina nya arbetsplatser.

Ny ventilation och nytt tak

Samtliga installarationer för el, värme och ventilation är föråldrade och byts ut. De nya ventilationskanalerna kommer att förläggas på taket och yttertaket höjs därför med 40 centimeter. Byggstaketen runt Jerntorget kommer att vara på plats under både etapperna, fram till 2019. 

En modern arbetsplats

I tillägg till ett nytt ventilationssystem omfattar ombyggnationen ny planlösning för kontor, mötesrum och pausrum. I källaren bygger vi nya arkiv och personal­utrymmen. 

Höghusdelen 2018-2019

Höghusdelen i Stadshuset utgör den andra och sista etappen av ombyggnationen. Arbetet med höghusdelens 2 500 m2 startade i mars 2018 och kommer att pågå till april 2019. Beräknad inflyttning från maj 2019.

Hittade du informationen du sökte?

Sidan uppdaterad: 2018-11-07
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se