Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Trafik i Sandvikens centrum

Trygghet och säkerhet längs gågator i Sandvikens centrum

Förbud mot motorfordonstrafik mellan klockan 11-18 alla dagar råder på delar av Hyttgatan och Köpmangatan i Sandvikens centrum. Enkelriktad trafik gäller övriga tider.

Förbud mot motorfordonstrafik klockan 11-18 alla dagar

Förbudet mot trafik med motorfordon gäller sedan november 2017.

Enkelriktad trafik övriga tider

På den del av Hyttgatan som är gågata är trafiken enkelriktad. Infart sker från korsningen Odengatan i riktning söderut mot Barrsätragatan.

På den del av Köpmangatan som är gågata är trafiken enkelriktad. Infart sker från korsningen Plangatan i riktning österut mot Smedsgatan.

Grupper som inte omfattas av förbudet

De grupper som inte omfattas av förbudet är färdtjänst, ambulans, polis och räddningstjänst.

Du som har PRH-tillstånd

Stadigvarande parkering längs gågatorna är förbjuden under de tider som förbudet  mot motortrafikfordon gäller. Kartan ovan visar var i centrum det finns P-platser för RörelseHindrade (PRH) närmast gågatorna.

Du som åker färdtjänsttaxi omfattas dock inte av förbudet.

Möjlighet att söka tillfällig dispens

Är du i behov av att åka in på gågatan under de tider som motortrafikförbud gäller?

Dispens under 1 timme

Om din besökstid är under 1 timme har du möjlighet att ansöka om dispens hos Medborgarservice. Du gör ansökan och får det eventuella tillståndet direkt hos Medborgarservice i Stadshuset på Odengatan 37 i Sandviken.

För att kunna ansöka om dispens på plats hos Medborgarservice gäller följande:

  • Besöket på gågatan ska vara kortare än 1 timme
  • Personen som har behov av att åka in på gågatan ska ha ett giltigt parkeringstillstånd för rörelsehindrad. Om personen inte har ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad men till exempel har brutit benet/tillfälligt sitter i rullstol kan dispens ges.
  • För att få dispens för att köra in på gågatan under förbudstiden ska orsaken vara av nödvändig karaktär. Skäl för att få dispens kan vara att sökanden behöver genomföra synundersökning, hämta glasögon eller liknande.

Dispens över 1 timme

Överstiger ditt besök på gågatan 1 timme ska du göra ansökan göras hos Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning. Skicka din begäran om dispens via e-post till vgs@sandviken.se

Varuleveranser

För varuleveranser som kommer till centrum efter kl 11 finns det fyra stycken lastzoner, varifrån speditörer kan dra varor.

En del butiker har endast möjlighet att ta emot varor via framsidan av sina butiker. För att speditörer ska kunna leverera varor i tid, är det viktigt att rätt information står på deras fraktsedlar. Det underlättar deras prioritering vid packning av transportbilar och leverans av varor.

Varje gång du som är handlare beställer varor, informera om trafikreglerna som gäller. När du beställer varor via telefon, webbsida eller e-post, berätta eller skriv i kommentarfält att:

Det råder trafikförbud mellan kl 11-18 utanför min butik. Notera på fraktsedeln att varuleveranser bör komma före kl 11. Det finns lastzoner att dra varor ifrån under övriga tider.

Sidan uppdaterad: 2019-07-03
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se