Snöröjning av gator och cykelvägar
Du ska kunna ta dig fram på gator och cykelvägar även om det har snöat. Här kan du läsa mer om vad som gäller för snöröjning och hur du gör om du har frågor eller synpunkter.
- Trafikverket ansvarar för snöröjningen längs med det statliga vägnätet och på vissa cykelvägar till exempel cykelbanorna mellan Hedåsen och Bångs samt mellan Högbo och Öjaren. Här finns mer information om hur du kontaktar Trafikverket: Så sköter vi vägar - Trafikverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- I många områden är det en vägförening, samfällighetsförening eller bostadsrättsförening som ansvarar för snöröjningen. Kontakta din förening för mer information.
- För dig som bor i hyreshus så är det din hyresvärd som har ansvar för snöröjning och sandning i området runt fastigheten.
- Som fastighetsägare har du ansvar för gångbanor och trottoarer utanför din tomtgräns. Det innebär bland annat att du ansvarar för att skotta och sanda på vintern och ta bort grus på våren. Fastighetsägarens ansvar för renhållning av gångbanor och trottoarer
Frågor eller förslag om gator och cykelvägar
Vi i Sandvikens kommun vill ge bra hjälp och service. Har du frågor, förslag eller åsikter om skötseln av gator och cykelvägar är du välkommen att kontakta oss.
Tack för att du hjälper oss att bli bättre!
Så arbetar kommunen med snöröjning
I Storvik och Sandvikens tätort ansvarar Sandvikens kommun för snöröjning och plogning på många av gatorna och cykelvägarna.
Vi snöröjer efter en bestämd turordning utifrån vilken typ av gata och var trafikmängden är störst. En full plogsväng för alla plogdistrikt tar upp till 10 timmar att slutföra. Vid ihållande snöfall kan det ta längre tid. Så har vi inte hunnit till din gata - avvakta så kommer vi.
Vi prioriterar snöröjningen enligt följande ordning:
- Snöröjning och halkbekämpning av gång- och cykelvägar vid snödjup på 3 cm.
- Snöröjning av gator vid snödjup på 5 cm.
- Bortforsling av snö vid fara för sikt.
- Bortforsling av snö för framkomlighet.
Vill du veta mer om när vi utför underhåll på vägar och cykelbanor så kan du se våra uppdateringar med senaste nytt om plogning, sandning och städning av gator och cykelbanor.
Pågående och planerad skötsel och vägunderhåll
Plogvall och snö på infarten
I samband med att vi plogar våra huvudgator och gång- och cykelvägar förekommer det ofta en plogvall på infarter. I samband med snöröjning av gator måste vi prioritera framkomligheten på vägarna, särskilt vid kraftigt snöfall, och då har vi inte möjlighet eller resurser till att rensa i varje grindhål och infart.
Det är ditt ansvar som fastighetsägare att ta bort plogvallen som hindrar dig från att ta dig till och från bostaden och uppfarten från gatan. Det är även fastighetsägarens ansvar att göra det möjligt för gångtrafikanter att ta sig fram på gatan utanför din fastighet - både gällande plogning och halkbekämpning.
Med det menas utrymmet utanför tomten mot gatan och gäller oavsett om det saknas trottoar eller inte. Om trottoar saknas gäller ett utrymme på 1 meter utanför tomten. Kom ihåg att det inte är tillåtet att skotta ut snön på gatan. Du får alltså inte skotta ut snö från din tomt på vägen så att plogbilen ska ta det.
Läs mer om fastighetsägarens ansvar för gångbanor och trottoarer
Skador på till exempel tomtmark, staket och bilar i samband med snöröjning
Om en plogskada, orsakat av oss, skulle uppstå på din egendom så anmäler du det till oss. Ange följande uppgifter:
- adress
- datum och eventuell tid
- beskrivning av vad som är skadat
- Vid skada på bil ska du även ange bilens registreringsnummer
- Bifoga även en bild på skadan
Plogskador lagas normalt till våren och inte under pågående säsong.
Tips inför vintern
- Köp hem sand och eventuellt salt så du kan halkbekämpa på din uppfart och längst din tomtgräns.
- Bra utrustning som snösläde, snöskyffel och/eller spade - köp hem innan snön faller så du är redo.
- Markera ut vart ditt staket eller häck är vid tomtgränsen med snökäppar. Då kan våra chaufförer lättare kan se vart det står när plogvallarna börjar bildas.
- Kommer det komma snö under natten? Planera kvällen innan och tänk på att en stor snövall till din uppfart kan förekomma i samband med vår plogning av huvudgator.
- Planera redan innan den första snön faller var på din tomt du ska lägga snön. Detta för att förhindra stora snöhögar som skymmer din sikt vid din utfart. Kom ihåg: Att skotta ut snön på gatan är inte tillåtet och försämrar framkomligheten i ditt område.
- Skotta upp din gång så pass långt ifrån, eller nära huset, att du inte riskerar att fylla igen gången om snön rasar ned från ditt hustak.
- Säkerhet i mörkret: Varselväst, reflexer, broddar.
Vanliga frågor
Varför snöröjer ni på nätterna?
Vårt uppdrag är att sköta vinterväghållningen - oavsett tid på dygnet. Att vi snöröjninger nattetid gör att plogningen blir mer effektiv och säkrare eftersom det inte är så mycket trafik och det gör att morgontrafiken flyter på bättre med plogade vägar.
Datumparkering
För att vi ska kunna sköta snöröjningen på ett bra sätt är det viktigt att du följer reglerna för datumparkering. Mer information om datumparkering
Snöhögar vid plogning
Vi har ett antal områden där vi kan lägga upp snön. Snöhögarna läggs där de gör så lite skada som möjligt innan de fraktas bort till vår deponi vid Tuna-området. Bortkörning av snöhögar sker när man behöver mer plats för snö och utförs då i dessa områden men genomfartsvägar prioriteras.
Vid stora ihållande snöfall tar det längre tid innan vi hinner få undan alla snöhögar.
Ishyvling av vägarna
Vid ihållande snö och hård vind är det vanligt att vägarna driver igen efter att plogbilen har passerat. Trafiken kan hinna packa snön så hårt att plogbilen inte förmår att ta bort all snö när den plogar nästa gång. När detta upprepas uppstår spår/gropar i körbanan. För att få bort detta krävs väghyvlar.
När vi hyvlar is kommer det alltid en traktor efter och rensar i grindhål - den kan dock ligga minst en halvtimme efter. Vid vanlig plogsväng finns inte möjlighet att göra detta.
Hjälp med snöskottning
Vi kan tyvärr inte hjälpa dig med att ta bort stora plogvallar vid din infart, snöskottning och halkbekämpning på din tomt. Det finns företag som tillhandahåller hushållsnära tjänster, bland annat snöskottning, mot en kostnad.
Du som bor i Sandvikens kommun och är pensionär som fyllt 75 år eller har ett LSS-beslut kan få kostnadsfri hjälp av Fixar-Malte för att undvika fallskador i hemmet. Fixar-Malte
När kommer ni och snöröjer hos mig?
Snöröjarna arbetar enligt en prioriteringsordning där de mest använda vägarna snöröjs först. Så det finns ingen exakt tid för när snöröjningen sker på en viss gata.
På vår sida med status för vägunderhåll kan du se var vi har plogat det senaste dygnet.
Sammanlagt tar det cirka åtta timmar att ploga våra snödistrikt. Ibland tar det längre tid vid kraftigt snöfall. Så inom 8 timmar från att vi börjat är vi hos dig.
Varför plogar ni upp så stora vallar eller högar så att jag inte ser var jag ska köra?
Vi har ett antal områden där vi kan lägga upp snön. Kommer det mycket snö på kort tid kan det ta längre tid att få undan den. Ibland kan det bli så mycket snö att det skymmer sikten för trafikanter, så var försiktig när snövallarna har vuxit sig höga.
För att underlätta snöröjningen gäller regler om datumparkering inom Sandvikens tätort under tiden 1 oktober - 15 maj.
Varför tar det sådan tid innan ni börjar snöröja?
När det råder kraftigt snöfall som fortsätter under längre tid, pågår snöröjningen kontinuerligt till dess att det slutat snöa. Under mer normala förhållanden börjar vi snöröja efter att det slutat snöa. Vi vill få med oss all snö på en plogning.
Vem tar bort snövallen på min uppfart som blev kvar efter snöplogen?
Det är ditt ansvar som fastighetsägare att ta bort snövallen som hindrar dig eller dina hyresgäster från att ta sig fram till bostaden eller uppfarten från gatan. Du är också skyldig att se till att brevbäraren kommer fram med posten till din brevlåda.
Vem tar bort snövallen på trottoaren utanför mitt hus?
Det är alltid fastighetsägarens ansvar att se till att det är möjligt för gångtrafikanter att ta sig fram på gatan utanför fastigheten. När vi kör förbi med plogbilen bildas ofta en snövall på gångbanan eller trottoaren. Men du behöver inte ta bort den snön utan ska istället sanda en sträng utanför snövallen.
Läs mer om fastighetsägarens ansvar för gångbanor och trottoarer
Vid extremväder kommer inte bostadsgator att prioriteras, det innebär att det kan finnas snö längs din gata även om du tar bort snön utanför din fastighet. Det är alltid genomfartstrafik som prioriteras vid extremt väder.
Infarten till min fastighet är igenplogad! Kan ni komma och ta bort snövallen?
Som fastighetsägare måste du räkna med att själv skotta bort vallen vid din infart.
Läs mer om fastighetsägarens ansvar för gångbanor och trottoarer
Varför är vägarna i mitt område så smalt plogade?
När det kommer mycket snö finns risk att trycket från snövallar skadar till exempel häckar, murar och staket. Därför kan vi inte ploga hela gatan.
Snöröjer ni infarter?
Vi kan tyvärr inte hjälpa dig med att ta bort snö från enskilda infarter. Vi måste prioritera framkomlighet på vägarna. Men det finns företag som tillhandahåller hushållsnära tjänster, bland annat Snöskottning, mot en kostnad.
Varför tar ni inte bort snöhögar som skymmer sikten?
Efter stora, ihållande snöfall tar det helt enkelt mer tid innan vi hinner få undan alla snöhögar.
Varför lämnar ni snöhögar i vägkorsningar?
När det snöar kraftigt måste snöröjarna, för framkomlighetens skull, i första hand ploga vägarna. De snömassor som tas bort placeras då på närmast lämpliga ställe. Snömassorna i större korsningar tas bort så snart som möjligt.
Var samlar ni upplogad snö och varför?
Bortkörning av snö sker när man behöver mer plats för snö och utförs då i dessa områden men genomfartsvägar prioriteras. Snöhögarna läggs där de gör så lite skada som möjligt innan de fraktas bort till exempel vår deponi vid Tuna-området.
Varför är det bara vissa trottoarer som plogas och sandas?
Fastighetsägaren ansvarar för sandningen utanför sin fastighet. Det gäller såväl privata som kommunala verksamheter eller övriga fastighetsägare.
Kontakta ansvarig fastighetsägare om du upplever problem med sandningen. Vid halka ska gångbaneutrymmet sandas så fort som möjligt.
Läs mer om fastighetsägarens ansvar för gångbanor och trottoarer
Varför är det stora gropar, is och spår i gatan?
Vid ihållande snö och hård vind är det vanligt att vägarna driver igen efter att plogbilen har passerat. Trafiken kan hinna packa snön så hårt att plogbilen inte förmår att ta bort all snö när den plogar nästa gång. När detta upprepas flera gånger uppstår spår/gropar i körbanan. För att få bort detta krävs väghyvlar.
Vilka tider plogar ni?
Det finns inga specifika tider som vi plogar utan vi utgår från snödjup men vi försöker gå ut vid 00.00-03.00 med hänsyn till trafiksäkerhet. Plogningen pågår då i upp till 10 timmar.
När saltar ni vägarna?
Vi saltar bara stora vägar, rondeller och vissa busshållplatser. Då saltar vi bara för att motverka halka. Ur miljösynpunkt så saltar vi så lite som möjligt.
Sandvikens kommuns väghållningsområde
Vi ansvarar för vinterväghållningen inom väghållningsområdet i Sandvikens tätort och Storvik - vilket är cirka 15 mil gata och 6,5 mil cykelvägar. Vi har 19 plogdistrikt i Sandviken (ej Stensätra) och Storvik. Vi snöröjer sju av dessa. I de övriga 12 plogdistrikten hyr vi in entreprenörer som ansvarar för ett distrikt var.
Felanmälan av gator och cykelbanor
Om du uppmärksammar några fel eller skador i gatumiljön är vi tacksamma om du rapporterar in det till oss så att vi så snart som möjligt kan åtgärda skadan. Det kan till exempel vara vägskador i asfalten, trasiga trafiksignaler, belysning, trafikmarkering eller trafikskyltar.
Du kan även kontakta Medborgarservice
Deponering av snö på kommunens snötipp
Entrerpenörer som behöver deponera snö kan göra det på Sandvikens kommuns snötipp. Öppettider för snötipp är måndag till torsdag 07:00-16:00 samt fredag 07:00-13:00.
Kostnad för nyttjande av snötipp är 150 kr per flak.
Snötippen nås från Stigen, infart mot Svevia bergtäkt, följ skyltning mot Snötipp.
- Anmäl nyttjande av snötipp via e-tjänst, senast sista vardagen i aktuell månad.
- Endast ren snö som inte innehåller farligt avfall får tippas.
- Halkbekämpningssand får förekomma i snön.
- Deponering av snö får endast ske på anvisad tid och plats och aldrig utanför snötippens område.
- I samband med transport av snö till snötipp får lastbilsflak endast behandlas med godkända släppmedel. Dieselolja och vägsalt är exempel på släppmedel som är förbjudna.
- Visa hänsyn och tänk på hastigheten inom området.
- Händelser av betydelse för miljön eller säkerheten skall alltid och omedelbart anmälas till Sandvikens kommuns medborgarservice på 026-24 00 00.