Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Vanliga frågor till CVL

Här kan du få svar på vanliga frågor.

Antagnings­regler

Behörighet

Du är behörig att söka kommunal vuxenutbildning i Sandviken:

  • från och med hösten det år du fyller 20 år, eller tidigare om du slutfört en 3-årig gymnasieutbildning med slutbetyg/examensbevis,
  • saknar kunskaper i det som kursen innehåller,
  • har förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen.

Betyg

För att vi ska kunna behandla din ansökan ska du alltid skicka med betyg från tidigare studier. (Gäller ej dig som är pågående elev)

Folkbokförd i annan kommun

Om du inte är folkbokförd i Sandvikens kommun ska du ansöka genom vuxenutbildningen i din hemkommun.

Tänker du flytta till och folkbokföra dig i Sandvikens kommun ska du ange detta i ansökan. Din ansökan behandlas så snart du kompletterat med ett personbevis som intygar att du är folkbokförd i Sandviken.

Antagning/urval

Antagningen grundas på den information och de handlingar du lämnat.

Om samtliga behöriga sökande till gymnasial vuxenutbildning inte kan tas emot till en utbildning/kurs, ska ett urval ske. Vid detta urval skall platsen/platserna i första hand ges till den som har kort tidigare utbildning och som:

1. önskar fullfölja studier som den sökande har påbörjat enligt en upprättad individuell studieplan,

2. behöver utbildningen för att komplettera ett reducerat program eller för annan behörighetskomplettering,

3. behöver utbildningen för pågående yrkesverksamhet, eller för planerat yrkesval.

(Förordning (SFS 2011:1108) om kommunal vuxenutbildning)

Studieomfattning

Du kan ansöka till kurser på upp till 500 poäng per studieperiod. För heltidsstudier krävs 20 poäng per vecka. Normal studieperiod är 20 veckor, annan period kan förekomma.

Hur söker jag kurser på CVL?


  1. Gå in på den kurs eller yrkesutbildning du vill söka.
  2. Klicka på knappen för att söka kursen/utbildningen på respektive informationssida.

Om du behöver information på annat språk välj Translate överst på sidan för att läsa texten på ditt eget språk.

Hur vet jag att jag har blivit antagen?

När du har sökt kurser, får du ett svarsmail till din e-postadress.. Om du inte får något mail är det viktigt att du går in på ditt användarkonto och ser efter om du har skrivit rätt e-postadress.

För att veta om du har blivit antagen till kurserna behöver du logga in på ditt användarkonto i webbanmälanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och titta på din studieplan.
Du kommer INTE att få hem ett brev med posten där det står vilka kurser du har kommit in på, alltså ett antagningsbesked. 

Uppstartsdagen

Alla som är antagen till ny kurs måste komma på kursintroduktionerna, som är starten på dina kurser. Missar du en eller flera kursstarter utan att ha anmält, giltig frånvaro, i förväg måste du söka igen till nästa start.

Alla som är helt nya elever på CVL eller inte har läst på CVL under de senaste två åren måste komma på rektorsinformationen, som är en del av uppstartsdagen.

När kan jag börja studera?

Vi har kontinuerligt intag. Det innebär att vi har kursstarter 6 gånger per år i nästan alla grundläggande och gymnasiala kurser.

Vad behöver jag ta med till mitt samtal med en studievägledare?

Ta gärna med eventuella tidigare betyg. Förbered dig för samtalet genom att skriva ner dina frågor. Är du intresserad av andra utbildningar än de som finns hos CVL, ta gärna med information om utbildningen/utbildningarna.

Vad är en individuell studieplan?

Alla elever på CVL ska ha en individuell studieplan (ISP). Detta gör man för att få du ska få struktur på dina studier och för att du ska läsa de kurser du behöver utifrån målet med dina studier.

Exempel på mål med studierna kan vara att läsa kurser för att få behörighet till högskola/universitet eller slutbetyg/gymnasieexamen. En ISP gör du tillsammans med en studievägledare. Du som har ett användarkonto på webbansökan kan se din ISP under rubriken ”Individuell studieplan”.

Schema och kurser som krockar

Du får inte söka flera kurser inom samma kursgrupp, lektionerna kommer att krocka.

Exempel: Du får inte söka både Svenska som andraspråk 2 grupp 1 och Samhällskunskap 1 eftersom båda kurserna står under kursgrupp 1.
I just detta fall, ska du istället välja Svenska som andraspråk 2 grupp 2 som står under kursgrupp 4.

Observera att samtliga kurser i matematik läses på valbara handledningstider som ges flera tillfällen varje dag (även kvällstid). Därför bör inte matematik kurserna krocka med någon annan kurs. I matematik grundläggande är det dock obligatoriskt att delta 2-3 tillfällen/vecka bland dessa valbara tillfällen. De gymnasiala kurserna saknar obligatoriska handledningsträffar, men det är rekommenderat att delta.

Vilken studietakt kan jag ha?

Du kan ansöka till kurser på upp till 500 poäng per studieperiod. För heltidsstudier krävs 20 poäng per vecka. Normal studieperiod är 20 veckor, annan period kan förekomma.

Jag vill avbryta en kurs

Om du funderar på att avbryta en kurs bör du först tala med en studievägledare. De kan ge vägledning och kanske hjälpa dig att hitta alternativa lösningar. Du som avbryter en eller flera kurser ska meddela det till din lärare och expeditionen där du fyller i en särskild blankett och anger orsak till avbrott. Har du studiestöd så påverkas studiepoängen vid avbrott och därför ska du även meddela CSN (Centrala Studiestödsnämnden).

Jag vill läsa på CVL men bor i en annan kommun

Om du är Folkbokförd i Sandviken, Hofors, Ockelbo, Gävle eller Älvkaleby kan du fritt söka yrkesutbildningar hos oss alla.

Om du inte är folkbokförd i Sandvikens kommun ska du ansöka genom vuxenutbildningen i din hemkommun.

Tänker du flytta till och folkbokföra dig i Sandvikens kommun ska du ange detta i ansökan. Din ansökan behandlas så snart du kompletterat med ett personbevis från Skatteverket som intygar att du är folkbokförd i Sandviken.

Ansökan till distans/folkbokförda i annan kommun

Ansök genom följande blankett AnsökningsblankettPDF (pdf, 194.7 kB)

Om du ska söka kurser eller utbildningar i annan kommun eller på distans (hos de utbildningsanordnare vi samarbetar med) ska du bifoga tidigare betyg, en motivering till varför du vill läsa kursen eller utbildningen på distans eller i annan kommun och ett arbets-, sjuk- eller föräldrarledighetsintyg, samt mål med studierna. Innan du lämnar in din ansökan måste du göra en studieplan med en studie- och yrkesvägledare.

Beställ studieintyg

Du kan beställa studieintyg för till exempel Göranssonska stiftelsen, barnomsorg eller arbetsgivare. Intyget skickas hem till dig.

Betygsbeställning

Betyget skickas hem till dig efter 1-2 veckor. Tänk på att det kan ta lite längre tid om du begär ut betyg i juni eller december eftersom många vill ha sina betyg då.

Om du läser flera kurser eller en yrkesutbildning är det bra om du väntar med att beställa betygen tills alla kurser är avklarade och betygssatta.

Betyg från annan kommun eller gymnasieskola

Om du behöver betyg från en annan kommun eller betyg från gymnasieskolan beställer du dem genom den skola där studierna genomförts

Sidan uppdaterad: 2020-06-29
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Länkar

Vi finns på sociala medier

Facebook
Twitter
Facebook