Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00
Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken
Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN
E-post
medborgarservice@sandviken.se
Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Vi erbjuder två utbildningar på yrkeshögskolenivå.
Automationsingenjör är en yrkeshögskoleutbildning. Under utbildningen lär du dig att konstruera, konfigurera, programmera, utveckla, driftsätta, felsöka och underhålla el- och automationsanläggningar, främst inom process- och verkstadsindustri.
Information om utbildningen
Du får arbeta med PLC-programmering, kommunikationsmöjligheter, elkonstruktion, reglerteknik och robotteknik. automationsingenjör passar dig som är intresserad av den senaste tekniken och gillar att lösa problem. Utbildningen kombinerar teori och praktik och du avslutar utbildningen med att vara på ett företag i 20 veckor.
El, energi, teknik eller naturvetenskapliga programmet. Arbetslivserfarenhet inom el/automation.
Heltidsstudier, 400 yhp
2021-08-30
2021-05-16
CVL Teknik
Anders Jakobsson, 026-24 15 39, anders.jakobsson@edu.sandviken.se
En Kvalificerad yrkeshögskoleutbildning för dig som vill jobba med utmanande arbetsuppgifter
Den studerande lär sig att konstruera, konfigurera, programmera, utveckla, driftsätta, felsöka och underhålla el- och automationsanläggningar, främst inom process- och verkstadsindustri.
Som automationsingenjör kan du bland annat arbeta som:
Utbildningen Kvalificerad automationstekniker ger kunskap inom automationssystem inom områden som funktion, programmeringsspråk, kommunikationsmöjligheter och gränssnitt mot processen. Däribland ingår elinstallation, elkonstruktion, PLC-programmering, reglerteknik och robotteknik. Dessutom ger utbildningen kunskap i produktionsprocesser, projektledning, lean production, kvalitetssäkring, hållbar utveckling och kommunikation.
De grundläggande kurserna som läses gemensamt med Kvalificerad verkstadstekniker ger förståelse för produktionsprocesser och flöden inom tillverkningsindustrin, med fokus på kvalitet, säkerhet och hållbar utveckling. Dessutom ingår kurser i matematik, ledarskap och projektkunskap.
Fördjupningskurserna inom automation innehåller PLC-/SCADA-programmering, CAD, drivsystem och reglerteknik. Dessutom ingår en längre kurs i industriell IT/automation/robotteknik, där bl.a. kunskaper om OPC kommer att fås. Ett annat större moment behandlar teoretisk el-behörighet och innebär att kursdeltagaren lär sig ansluta utrustning som ofta ingår i automatiserade system.
I utbildningen ingår handledd praktisk yrkesträning i arbetslivet. LIA ska utgöra minst 25 % av utbildningens 400 yhp. Under den avslutande LIA-perioden ska ett examensarbete i projektform utföras. En kortare LIA-period förekommer även under den första terminen.
Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN. Ytterligare information får du hos CSN eller från din studie- och yrkesvägledare.
För att vara behörig att söka utbildningen ska du ha följande förkunskaper:
I ansökan får du beskriva dina teoretiska och praktiska kunskaper inom el och automation.
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser på utbildningen genomförs en gradering av samtliga behöriga sökande. De faktorer som poängsätts är:
Tidigare utbildning inom el, IT, styr- och reglerteknik och matematik bedöms. Förkunskaper från tekniska utbildningar inom gymnasieskolan och den gymnasiala vuxenutbildningen.
Det är Yrkeshögskolans ledningsgrupp som fattar beslut om antagning. Detta sker i mitten av juni och i slutet av juni får du ett antagningsbesked hemskickat.
För att din ansökan ska vara komplett måste du även skicka in dina betyg.Sökande som avslutar sina gymnasiestudier i juni 2021 måste skicka betygen senast den 11 juni. Du skickar enklast betygen genom att scanna dem till pdf-format och mejla dem till oss. Om du inte har tillgång till scanner kan du skicka betygen med vanlig post.
Utbildningen startar i augusti 2021.
Produktionstekniker är en yrkeshögskoleutbildning. Under utbildningen lär du dig att utveckla, bereda, driftsätta, producera i och underhålla moderna produktionsanläggningar inom verkstadsindustri.
Information om utbildningen
Du får bland annat arbeta med CNC-programmering, ritningsläsning, mätteknik, underhållsteknik, CAD, CAM och produktionsekonomi. Utbildningen passar dig som är intresserad av teknik och tillverkning och vill arbeta med att effektivisera och kvalitetssäkra produktion. Utbildningen kombinerar teori och praktik. Du avslutar utbildningen med att göra praktik (LIA) på ett företag i 20 veckor.
För att vara behörig krävs att du tidigare har gått en teknisk gymnasial utbildning eller motsvarande i den gymnasiala vuxenutbildningen. Arbetslivserfarenhet inom skärande bearbetning.
Heltidsstudier, 400 yhp
2021-08-30
2021-05-16
Ansökan
CVL Teknik
Anders Jakobsson, 026-24 15 39, anders.jakobsson@edu.sandviken.se
Utbildningarna är på heltid, där ca 15-20 timmar/vecka är undervisning och ca 20 timmar/vecka är självstudier. Detta kan dock variera beroende på kurs.
Den första terminen är gemensam för de båda utbildningarna och ger dig en helhetsbild av tillverkningsindustrin. Du lär dig om produktionsprocesser inom stål- och pappersindustrin, Lean production, produktionslogistik, kvalitetssäkring, hållbar utveckling, och kommunikationens betydelse för effektiv produktion. Dessa kurser ger dig kunskaper för att kunna arbeta med förbättringar och effektiviseringar inom industrin. Dessutom läser du matematik som ligger till grund för dina kommande yrkeskunskaper.
Därefter följer ett år av yrkesspecifik utbildning innan du avslutar utbildningen med en termin Lärande i arbete (LIA) och examensarbete. Examensarbetet gör du på din LIA-plats.
Närvaro på undervisningstillfällena är mycket viktig då många moment är praktiska och kurser examineras kontinuerligt. Likaså hyr Yrkeshögskolan in externa konsulter för att hålla i vissa kurser och då är dessa endast på plats under en begränsad tid. Frånvaro är den största anledningen till att studenter inte blir godkända i kurser.
Under utbildningen får du låna en bärbar dator från skolan. Det är också möjligt att ansluta privata datorer och telefoner till skolans trådlösa nät.
Yrkeshögskolan använder en webbportal, Fronter, där de studerande har tillgång till visst kursmaterial och scheman. Den kurslitteratur som används får du dock köpa själv. På Fronter publiceras även nyhetsmeddelanden och information som rör din utbildning. Inloggningsuppgifter får du vid kursstart.
För att kunna genomföra vissa studiebesök och LIA krävs ibland att studenterna har skyddsskor. Dessa måste ha stålhätta, men det är även bra om de har spiktrampskydd. Du hittar prisvärda skor på t.ex. Jula.
Den tredje terminen har du en kortare LIA på 3 veckor. Den sista terminen gör du resterande 17 veckor. Dessutom gör du då ett examensarbete på det företag där du har LIA.
Skolan ansvarar för att ta fram lämpliga LIA-platser. Till den avslutande LIA:n kan de företag som vill kalla till intervju för att välja vilken student som ska få vara hos dem. Övriga LIA-platser tillsätts av skolan.
Om du vill ordna en egen plats, t.ex. på annan ort, får du gärna göra det, men LIA-platsen måste godkännas av skolan så att den uppfyller kraven för utbildningen.
Utbildningarna berättigar till studiemedel från CSN. Kontakta CSN när du har frågor om studiemedel, hur du ansöker och vilka regler som gäller.
Om du vill söka studiemedel för samtliga veckor ska du fylla i 100 yh-poäng per termin. 1 vecka motsvarar 5 yhp.
För att bli beviljad studiemedel för årskurs 2 krävs att du klarar samtliga kurser i årskurs 1. Det är CSN som beslutar om detta och om undantag ska göras kan CSN kräva att du lämnar t.ex. läkarintyg eller andra intyg som styrker giltiga anledningar.
Om du t.ex. blir sjuk eller av annan anledning får hinder att klara studierna kan du behöva anmäla detta till Försäkringskassan. Läs igenom CSN:s regler noga så att du vet vad som gäller. Det är den enskilda studentens ansvar att hålla reda på reglerna. Yrkeshögskolan rapporterar enbart studieresultaten som ligger till grund för CSN:s beslut.
Du som är bosatt i Sandvikens kommun eller ha förälder som är bosatt i Sandvikens kommun eller förälder anställd på Sandvik AB i Sandviken kan söka studiebidrag från Göranssonska fonden. Om du vill söka bidraget ber du skolan om ett studieintyg
Sidan uppdaterad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se