Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Bar- och serveringsutbildning

Vår utbildning i bar och servering ger dig gymnasiebetyg och en bred grund i din kommande karriär inom restaurangvärlden. Du kommer att lära dig ta emot beställningar, servera mat och dryck och ge gästen råd gällande val av rätter och drycker. Som servitris/servitör tar du emot beställningar, ger expertråd gällande mat och dryck samt skapar en minnesvärd upplevelse för gästen.

Under utbildningen kommer du att få läsa kurser inom servering, drycker och service men även kurser så som matsalshantverk, barteknik och service och bemötande.

Utbildningen passar dig som tycker om nya möten och brinner för service, mat och dryck. Tycker du om att samarbete med andra, vara kreativ och gillar att vara där det händer, då är det här en utbildning för dig. Under utbildningen mixas teori och praktik, vilket ger dig kunskap och erfarenhet för att bli attraktiv på arbetsmarknaden, oavsett om det handlar om att arbeta lokalt eller internationellt.

Information om kursen

Rekommenderande förkunskaper

Svenska som andraspråk 1 / Svenska 1 eller motsvarande.

Omfattning

Heltidsstudier, 40 veckor

Utbildningsstart

13 mars 2023

Ansökningsperiod

12 december - 30 januari

Antagningsbesked skickas ut kring den till den 13 februari till den e-postadress som du angav i din ansökan. Kontrollera din skräppost om du inte får meddelandet.

Ansökan

För att din ansökan ska vara komplett måste du bifoga dina betyg och ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå utbildningen. Bifogar du inte betyg och personligt brev så kommer vi inte behandla din ansökan.

Nivåtest när du saknar betyg

Om du saknar betyg i kurserna för de rekommenderade förkunskaperna, men har lärt dig motsvarande kunskaper på annat sätt, kan du anmäla dig till att göra ett digitalt nivåtest för att visa detta. Du måste anmäla dig senast en vecka före sista ansökningsdag till utbildningen.

Läs mer om hur du anmäler dig till ett nivåtest.

Sökande folkbokförd i annan kommun än Sandviken

Om du är folkbokförd i Hofors, Gävle, Ockelbo eller Älvkarleby så gör du din ansökan på vår hemsida (du behöver inte bifoga något yttrande från din hemkommun).

Om du är folkbokförd i någon annan kommun så gör du din ansökan på vår hemsida, och du behöver bifoga ett yttrande från din hemkommun. Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för beslut om yttrande.

Vid frågor om utbildningen

Kontakta Medborgarservice 026-24 00 00, medborgarservice@sandviken.se.

Kurser i utbildningen

Servering och bar

Kursnamn

Antal poäng

Orienteringskurs

100 poäng

Servering 1

100 poäng

Servering 2

200 poäng

Service och bemötande 1

100 poäng

Drycker

100 poäng

Drycker och ansvarsfull alkoholhantering

100 poäng

Mat och dryck i kombination

100 poäng

Barteknik

100 poäng

Matsalshantverk

100 poäng

Totalt

900 poäng + 100 orienteringskurs

Litteraturlista

Information ges vid kursstart.