Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Lärlingsutbildning - Lokal livsmedelsproduktion och traditionellt mathantverk

Nu finns möjlighet att lära dig gediget mathantverk och producera livsmedel, genom att verka som lärling tillsammans med Högbo bruks hantverksexperter. Här får du bland annat lära dig att ysta ost, producera charkuterier, baka, grön livsmedelsproduktion. Förutom breda kunskaper inom livsmedelshanterverket ingår också att entreprenörskap dvs du lär dig om hur driva eget företag och du förbereder eventuell start av ditt eget. Det ingår så klart också livsmedelshygien och näringslära.

Minst 70% av utbildningen kommer att ske på arbetsplatser i Högbo. Teoretiska delen motsvarar ca 30 % . Den kommer du att läsa med stöd av lärare/ handledare men för att uppnå goda kunskaper och förståelse måste du också vara beredd att läsa och öva på egen hand.

Lärlingsutbildning består av kurser och leder till gymnasiebetyg, vilket i framtiden ger dig ökande möjligheter om du vill studera vidare. Utbildningen utformas efter arbetsplatsens förutsättningar och anpassas individuellt mellan dig och hantverksläraren.

Det finns tre lärlingsplatser.

Information om utbildningen

Rekommenderade förkunskaper

Svenska som andraspråk/ Svenska grundläggande och matematik grundläggande eller motsvarande. Du kan komma att kallas till intervju innan antagningen.

Omfattning

Heltidsstudier, 41 veckor

Utbildningsstart

29 augusti 2022

Ansökningsperiod

3 maj - 7 juni

Ansökan

För att din ansökan ska vara komplett måste du bifoga dina betyg och ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå utbildningen och lite om din bakgrund. Bifogar du inte betyg och personligt brev så kommer vi inte behandla din ansökan.


Förkunskapstest när du saknar betyg

Om du saknar betyg i kurserna för de rekommenderade förkunskaperna, men har lärt dig motsvarande kunskaper på annat sätt, kan du anmäla dig till att göra ett digitalt förkunskapstest för att visa detta. Du måste anmäla dig senast en vecka före sista ansökningsdag till utbildningen.

Läs mer om hur du anmäler dig till ett förkunskapstest.

Sökande folkbokförd i annan kommun än Sandviken

Om du är folkbokförd i Hofors, Gävle, Ockelbo eller Älvkarleby så gör du din ansökan på vår hemsida (du behöver inte bifoga något yttrande från din hemkommun).

Om du är folkbokförd i någon annan kommun så gör du din ansökan på vår hemsida, och du behöver bifoga ett yttrande från din hemkommun. Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för beslut om yttrande.

Vid frågor om utbildningen

Kontakta Medborgarservice 026-24 00 00, medborgarservice@sandviken.se.

Kurser i utbildningen

Lokal livsmedelsproduktion och traditionellt mathantverk

Kursnamn

Antal poäng

Charkuteri 1

100

Bageri 1

100

Tradition och utveckling

100

Trädgårdsodling

100

Livsmedels- och näringskunskap 1

100

Hygien

100

Matlagning 1

100

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100

Service och bemötande

100

Entreprenörskap

100

Totalt

1000 poäng