Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Lärlingsutbildning - Servering, värdskap och drycker

Här får du en spännande chans att lära dig yrket genom att lära och arbeta tillsammans med servitör, hovmästare, sommelier på Verovin i Gävle. I lärlingsutbildningen får du lära dig matsals- och bararbete. Centralt att utveckla kunskapen och känslan för ett gott värdskap.
Det ingår också att lära dig vikten av livsmedelshygien och näringslära.

Minst 70% av utbildningen kommer att ske på arbetsplatsen dvs i restaurangen. Teoretiska delen motsvarar ca 30 %. Den kommer du att läsa med stöd av lärare men för att uppnå goda kunskaper och förståelse måste du också vara beredd att läsa och öva på egen hand.

Lärlingsutbildning består av kurser och leder till gymnasiebetyg, vilket i framtiden ger dig ökande möjligheter om du vill studera vidare. Utbildningen utformas efter arbetsplatsens förutsättningar och anpassas individuellt mellan dig och serveringsläraren.

Det finns en lärlingsplats.

Information om kursen

Rekommenderande förkunskaper

Svenska som andraspråk/ Svenska grundläggande och matematik grundläggande eller motsvarande. Du kan komma att kallas till intervju innan antagningen.

Omfattning

Heltidsstudier, 41 veckor

Utbildningsstart

29 augusti 2022

Ansökningsperiod

3 maj - 7 juni

Ansökan

För att din ansökan ska vara komplett måste du bifoga dina betyg och ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå utbildningen och lite om din bakgrund. Bifogar du inte betyg och personligt brev så kommer vi inte behandla din ansökan.

Förkunskapstest när du saknar betyg

Om du saknar betyg i kurserna för de rekommenderade förkunskaperna, men har lärt dig motsvarande kunskaper på annat sätt, kan du anmäla dig till att göra ett digitalt förkunskapstest för att visa detta. Du måste anmäla dig senast en vecka före sista ansökningsdag till utbildningen.

Läs mer om hur du anmäler dig till ett förkunskapstest Länk till annan webbplats..

Sökande folkbokförd i annan kommun än Sandviken

Om du är folkbokförd i Hofors, Gävle, Ockelbo eller Älvkarleby så gör du din ansökan på vår hemsida (du behöver inte bifoga något yttrande från din hemkommun).

Om du är folkbokförd i någon annan kommun så gör du din ansökan på vår hemsida, och du behöver bifoga ett yttrande från din hemkommun. Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för beslut om yttrande.

Vid frågor om utbildningen

Kontakta Medborgarservice 026-24 00 00, medborgarservice@sandviken.se.

Kurser i utbildningen

Kurser i servering, värdskap och dryckeskunskap

Kursnamn

Antal poäng

Matsalshantverk

100 poäng

Servering 1

100 poäng

Servering 2

200 poäng

Livsmedels- och näringslivskunskap

100 poäng

Hygien

100 poäng

Drycker

100 poäng

Drycker och ansvarsfull alkoholhantering

100 poäng

Service och bemötande 1

100 poäng

Service och bemötande 2

100 poäng

Mat och dryck i kombination

100 poäng

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100 poäng

Totalt

1200 poäng

Litteraturlista

Information ges vid kursstart.