Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Utbildning till IT-tekniker (IT technician)

Det här är en utbildning för dig som vill arbeta med IT-säkerhet, server- och nätverksteknik. Du lär dig bland annat att sköta, underhålla och felsöka nätverk och servrar.

Vidare ingår att förstå och upprätta datakommunikation och IT-säkerhet. En ny arbetsmarknad med datacenter håller på att utvecklas och etablera sig i vår region och därmed ökar också efterfrågan på IT-utbildad personal.
Mer om etablering av datacenter i Gävle-Sandviken

Utbildningen är delvis på engelska så du måste kunna samtala på engelska, läsa engelskt kursmaterial, genomföra certifieringar och skriva enklare rapporter på engelska.

I utbildningen kommer du att ha möjlighet att genomföra certifieringen CompTIA A+. Eventuellt kan fler certifieringar erbjudas. Läs mer om certifieringarna på hos CompTIA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

OBS! Kostnaden för certifieringarna betalas av eleverna.

Undervisningen sker genom lektioner med praktiska övningar.

Information om utbildningen

Rekommenderade förkunskaper

Svenska grund/Svenska som andraspråk grund samt Engelska 5

Omfattning

Heltidsstudier, 45 veckor

Utbildningsstart

19 augusti 2024

Ansökningsperiod

30 april - 28 maj

Antagningsbesked skickas ut kring den 5 juli till den e-postadress som du angav i din ansökan. Kontrollera din skräppost om du inte får meddelandet.

Ansökan

För att din ansökan ska vara komplett måste du bifoga dina betyg och ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå utbildningen. Bifogar du inte betyg och personligt brev så kommer vi inte behandla din ansökan.


Nivåtest när du saknar betyg

Om du saknar betyg i kurserna för de rekommenderade förkunskaperna, men har lärt dig motsvarande kunskaper på annat sätt, kan du anmäla dig till att göra ett digitalt nivåtest för att visa detta. Du måste anmäla dig senast en vecka före sista ansökningsdag till utbildningen.

Läs mer om hur du anmäler dig till ett nivåtest.

Sökande folkbokförd i annan kommun än Sandviken

Om du är folkbokförd i Hofors, Gävle, Ockelbo eller Älvkarleby så gör du din ansökan på vår hemsida (du behöver inte bifoga något yttrande från din hemkommun).

Om du är folkbokförd i någon annan kommun så gör du din ansökan på vår hemsida, och du behöver bifoga ett yttrande från din hemkommun. Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för beslut om yttrande.

Vid frågor om utbildningen

Kontakta Medborgarservice 026-24 00 00, medborgarservice@sandviken.se.

Kurser i utbildningen

IT-tekniker

Kurser inom utbildningen till IT-tekniker

Kursnamn

Antal poäng

Datorteknik 1b

100 poäng

Dator- och nätverksteknik

100 poäng

Datorsamordning och support

100 poäng

Nätverksteknik

100 poäng

Programmering 1

100 poäng

Nätverksadministration

100 poäng

Nätverkssäkerhet

100 poäng

Administration av nätverks- och serverutrustning

100 poäng

Nätverksteknologier

100 poäng

Totalt

900 poäng