Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Utbildning till IT-tekniker (IT technician),
delvis distans/självstudier

Det här är en utbildning för dig som vill arbeta med IT-säkerhet, server- och nätverksteknik. Du lär dig bland annat att sköta, underhålla och felsöka nätverk och servrar.

Vidare ingår att förstå och upprätta datakommunikation och IT-säkerhet. En ny arbetsmarknad med datacenter håller på att utvecklas och etablera sig i vår region och därmed ökar också efterfrågan på IT-utbildad personal.
Mer om etablering av datacenter i Gävle-Sandviken

Utbildningen är delvis på distans/självstudier

Den här studiegruppen kommer att ha delar av undervisningen på distans och det krävs därför att du har tidigre erfarenhet av att studera självständigt. Du måste även ha egen dator.

Utbildningen är delvis på engelska så du måste kunna samtala på engelska, läsa engelskt kursmaterial, genomföra certifieringar och skriva enklare rapporter på engelska. Tänk också på att om du vill arbeta inom detta branschområde så måste du vara beredd på att arbeta skift och helger.

I utbildningen kommer du att ha möjlighet att genomföra certifieringen CompTIA A+. Eventuellt kan fler certifieringar erbjudas. Läs mer om certifieringarna på hos CompTIA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

OBS! Kostnaden för certifieringarna betalas av eleverna.

Undervisningen sker genom lektioner med praktiska övningar.

Information om utbildningen

Rekommenderade förkunskaper

Tidigare erfarenhet av sjävlständiga studier.
Svenska grund/Svenska som andraspråk grund samt Engelska 5

Omfattning

Heltidsstudier, 35 veckor. 700 gymnasiepoäng + 100 poäng orienteringskurs

Utbildningsstart

30 maj 2022

Ansökningsperiod

Öppen för sen ansökan.
Ordinarie ansökningsomgång är stängd, men vi tar emot sena ansökningar fram till den 23 maj. Gör din ansökan så fort som möjligt! Vi hanterar fullständiga och behöriga ansökningar i den ordning de kommer in.

Antagningsbesked skickas ut kring den 6 maj till den e-postadress som du angav i din ansökan. Kontrollera din skräppost om du inte får meddelandet.

Ansökan

För att din ansökan ska vara komplett måste du bifoga dina betyg och ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå utbildningen. Bifogar du inte betyg och personligt brev så kommer vi inte behandla din ansökan.


Förkunskapstest när du saknar betyg

Om du saknar betyg i kurserna för de rekommenderade förkunskaperna, men har lärt dig motsvarande kunskaper på annat sätt, kan du anmäla dig till att göra ett digitalt förkunskapstest för att visa detta. Du måste anmäla dig senast en vecka före sista ansökningsdag till utbildningen.

Läs mer om hur du anmäler dig till ett förkunskapstest.

Sökande folkbokförd i annan kommun än Sandviken

Om du är folkbokförd i Hofors, Gävle, Ockelbo eller Älvkarleby så gör du din ansökan på vår hemsida (du behöver inte bifoga något yttrande från din hemkommun).

Om du är folkbokförd i någon annan kommun så gör du din ansökan på vår hemsida, och du behöver bifoga ett yttrande från din hemkommun. Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för beslut om yttrande.

Vid frågor om utbildningen

Kontakta Medborgarservice 026-24 00 00, medborgarservice@sandviken.se.

Kurser i utbildningen

IT-tekniker

Kurser inom utbildningen till IT-tekniker

Kursnamn

Antal poäng

Orienteringskurs

100 poäng

Datorteknik 1b

100 poäng

Dator och nätverksteknik

100 poäng

Datorsamordning och support

100 poäng

Nätverksadministration

100 poäng

Nätverkssäkerhet

100 poäng

Digital kommunikationsteknik

100 poäng

Administration av nätverk och serverutrustning

100 poäng

Totalt

700 + 100 orienteringkurs