Utbildning till kock
Kockutbildningen i Sandviken ger dig meriterande gymnasiebetyg och en raketstart i din gastronomiska karriär. Utbildningen är utformad på ett sätt som är intressant, spännande och framför allt inspirerande.
Syftet är att du ska bli en fullfjädrad, arbetande kock efter att du har lärt dig laga mängder av mat från världens alla hörn. I utbildningen kommer du lära dig att planera, komponera och tillaga mat i såväl kall- som varmkök. Utöver detta får du lära dig livsmedelshygien och näringslära. Den största delen av utbildningen sker på plats på Sandvikens restaurangskola, men distanstudier förekommer också. Utbildningens mix av teori och praktik ger kunskaper och erfarenheter som gör dig attraktiv på såväl den lokala, nationella som den internationella arbetsmarknaden.
Information om utbildningen
Rekommenderande förkunskaper
Svenska som andraspråk 1 / Svenska 1 eller motsvarande. Du kommer kallas till intervju innan antagningen.
Omfattning
Heltidsstudier, 50 veckor
Utbildningsstart
29 augusti 2022
Ansökningsperiod
Öppen för sen ansökan.
Ordinarie ansökningsomgång är stängd, men vi tar emot sena ansökningar (till eventuella lediga platser och reservplatser). Gör din ansökan så fort som möjligt! Vi hanterar fullständiga och behöriga ansökningar i den ordning de kommer in.
Ansökan
För att din ansökan ska vara komplett måste du bifoga dina betyg och ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå utbildningen. Bifogar du inte betyg och personligt brev så kommer vi inte behandla din ansökan.
Förkunskapstest när du saknar betyg
Om du saknar betyg i kurserna för de rekommenderade förkunskaperna, men har lärt dig motsvarande kunskaper på annat sätt, kan du anmäla dig till att göra ett digitalt förkunskapstest för att visa detta. Du måste anmäla dig senast en vecka före sista ansökningsdag till utbildningen.
Läs mer om hur du anmäler dig till ett förkunskapstest.
Sökande folkbokförd i annan kommun än Sandviken
Om du är folkbokförd i Hofors, Gävle, Ockelbo eller Älvkarleby så gör du din ansökan på vår hemsida (du behöver inte bifoga något yttrande från din hemkommun).
Om du är folkbokförd i någon annan kommun så gör du din ansökan på vår hemsida, och du behöver bifoga ett yttrande från din hemkommun. Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för beslut om yttrande.
Vid frågor om utbildningen
För frågor om studiebesök, bokning av lunch i matsal, butik och öppettider:
026-24 08 59, 072-880 60 10
Övriga frågor om utbildningen och ansökan:
kontakta Medborgarservice 026-24 00 00, medborgarservice@sandviken.se.
Sagt om utbildningen
Michael Södergren, lärare på kockutbildningen på CVL.
Arbetat som kock och bartender sedan 1986 . Drivit restaurangverksamheter i Kalifornien och Texas. Gillar att laga temperamentsfull mat från hela världen. Övriga intressen innefattar bland annat musik, fiske och alla former av populärkultur.
Carina Wall, lärare på kockutbildningen på CVL.
Jobbat som kock, matkreatör och florist i hela sitt yrkesverksamma liv. Skriver även reportage i mattidningar/kokböcker och har drivit café. Är speciellt intresserad av bakning och desserter. Gillar färg, form och esteti.
Studiebesök
Vill du komma på studiebesök kontaktar du någon av kocklärarna, Michael 026-24 04 66, Andreas 026-24 08 48 eller Carina 026-24 04 67.
Kurser i utbildningen
Kursnamn | Antal poäng |
---|---|
Matlagning 1 | 100 poäng |
Matlagning 2 | 200 poäng |
Matlagning 3 | 200 poäng |
Matlagning 4 | 200 poäng |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | 100 poäng |
Hygien | 100 poäng |
Bageri 1 | 100 poäng |
Specialkoster | 100 poäng |
Mat och dryck i kombination | 100 poäng |
Branchkunskap inom restaurang och livsmedel | 100 poäng |
Totalt | 1300 poäng |
Litteraturlista
Ges vid första utbildningstillfälle.