Utbildning till verkstadstekniker

Utbildningen till verkstadstekniker innehåller moment i matematik, ritningsläsning, mätteknik, materiallära, CAD och olika tillverkningsmetoder. Du lär dig grunderna i manuell skärande bearbetning i svarvning, fräsning och slipning och fortsätter sedan med bearbetning i 2- till 5-axliga CNC-maskiner.

Du får följa hela produktionskedjan, från ritning till färdig produkt, och du får även lära dig hur du planerar när det gäller ekonomi, kvalitet och miljö. Du får också kunskap om arbetsmiljö och standarder. Att arbeta som verkstadstekniker passar dig som är intresserad av teknik och tillverkning. I slutet av utbildningen har du möjlighet att göra praktik (APL) på ett företag.

Utbildningen drivs i nära samarbete med näringslivet och du får därför aktuella kunskaper som är direkt anpassade till företagens önskemål och krav. Utbildningen ger dig kompetens för att få anställning som CNC operatör, industriarbete inom stålindustrin och verkstadsindustrin. Utbildningen ger dig även möjlighet att söka vidare till en yrkeshögskoleutbildning.

Information om utbildningen

Rekommenderande förkunskaper

Svenska eller Svenska som andraspråk 1/A och Matematik 1/A

Omfattning

Heltidsstudier, 52 veckor

Utbildningsstart

Oktober 2021

Ansökningsperiod

Mer information kommer

Ansökan

För att din ansökan ska vara komplett måste du bifoga betyg och ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå utbildningen. Bifogar du inte betyg och personligt brev så kommer vi inte behandla din ansökan.

Sökande folkbokförd i annan kommun än Sandviken

Om du är folkbokförd i Hofors, Gävle, Ockelbo eller Älvkarleby så gör du din ansökan på vår hemsida (du behöver inte bifoga något yttrande från din hemkommun).

Om du är folkbokförd i någon annan kommun så gör du din ansökan på vår hemsida, och du behöver bifoga ett yttrande från din hemkommun. Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för beslut om yttrande.

Vid frågor om utbildningen

Kontakta Medborgarservice 026-24 00 00, medborgarservice@sandviken.se.

Kurser i utbildningen

Verkstadstekniker

Kursnamn

Antal poäng

Industriell mätteknik

50 poäng

Produktionsutrustning 1, svarv

100 poäng

Produktionsutrustning 1, fräs

100 poäng

Produktionsutrustning 2, svarv

100 poäng

Produktionsutrustning 2, fräs

100 poäng

Produktionsutrustning 3, svarv

100 poäng

Produktionsutrustning 3, fräs

100 poäng

Människan i industrin

100 poäng

CAD 1

50 poäng

CAD 2

50 poäng

Datastyrd produktion 1

100 poäng

Datastyrd produktion 2

100 poäng

Datastyrd produktion 3

100 poäng

Datastyrd produktion 4, valbar

100 poäng

CAD/CAM, valbar

100 poäng

Totalt

1 150 poäng + valbara kurser