Skolplacering - Frågor och svar
Här finner du vanliga frågor och svar rörande skolval och skolplacering
Alla barn har rätt till en skolplats inom max:
- två kilometer för förskoleklass-årskurs 3
- tre kilometer för årskurs 4–6
- fem kilometer för årskurs 7–9.
Avstånden mäts från barnets folkbokföringsadress till skolans adress. Avståndet gäller skolvägen, vilket framför allt innebär gång- och cykelväg.
Vi kan inte säga i förväg vilken skola ditt barn kommer att få en plats i. Du kan önska var du helst vill att ditt barn går i skolan. Att du önskar skola betyder inte att ditt barn kommer att få en plats på skolan. Vilken skola ditt barn får beror på:
- vilka skolor du önskar
- hur många andra som önskar de skolorna
- var de som önskar skolorna bor
- hur många platser det finns på de önskade skolorna
Urvalsprocessen
Hur går urvalsprocessen till?
Vi använder oss av Optiplan skolplacering som hjälper oss att behandla alla ansökningar och tar där fram ett förslag för placering. Systemet utgår då i första hand från önskemål av skola och jämför det emot antalet lediga platser på skolan. Är det då fler barn som har skolan som sitt första önskemål än vad det finns lediga platser så använder sig systemet av relativ närhet och absolut närhet för att kunna urskilja vem som har bäst rätt till skolan. Skulle elever ha samma relativa närhet och absoluta närhet så använder sig systemet vid ansökan till förskoleklass sig först av syskonförtur (gäller endast elever som har syskon som börjar åk 3 till hösten). Om det fortsatt blir samma resultat så använder sig systemet av lottning.
Om en elev endast har en skola inom det maxavstånd som anges ovan så kan det innebära att eleven har rätt att gå på den skola som ligger inom avståndsgränsen då avståndet till nästa skola överstiger maxgränsen, om inte dennes vårdnadshavare önskar placering vid annan skolenhet.
Om elevens närmaste skola överstiger avståndsgränsen har Sandvikens kommun pekat ut så kallade skolskjutsskolor. Det innebär att om eleven önskar den angivna skolskjutsskolan så har man en garanterad plats på skolan. Naturligtvis kan man önska en annan skola än en angiven skolskjutsskola. Gör man inget aktivt önskemål om skola kommer eleven anvisas till sin skolskjutsskola.
I skolvalet till årskurs 7 har man rätt att gå kvar i samma skola som årskurs 6 om skolan även har årskurs 7. Går eleven däremot på en skola där högsta årskurs är årskurs 6 är det extra viktigt att man som vårdnadshavare anger önskemål om skolplacering till årskurs 7, då fler skolor kan ligga inom avståndsgränsen från folkbokföringsadressen.
Vad innebär syskonförtur?
Syskonförtur innebär att om ditt barn har ett äldre syskon i årskurs F-3 på den önskade skolan kommande läsår, så får ditt barn förtur. Med syskon menar vi helsyskon och halvsyskon. Syskonförturen går aldrig före alla elevers rätt till en skola nära hemmet.
Vad innebär relativ närhet?
Relativ närhet är ett sätt att mäta vilken elev som har störst rätt till platsen. Relativ närhet innebär att om det är två elever som vill gå på samma skola, men det bara finns en plats kvar så är det eleven som får längst förlängning av skolvägen till sin alternativa skola jämfört med den önskade skolan som får platsen. Det behöver med andra ord inte vara den elev som bor närmast skolan som får platsen – utan den elev som förlorar mest på att inte få den.
.png)
Vad innebär absolut närhet?
Absolut närhet innebär det faktiska avståndet mellan hem och skola. Eleven som bor närmast skolan har då förtur.
Vad innebär lottning?
Om båda eleverna även skulle ha samma absoluta närhet till skolan så sker platstilldelningen utifrån lottning.
Vad innebär skolskjutsskola?
Om elevens närmaste skola överstiger avståndsgränsen har Sandvikens kommun pekat ut så kallade skolskjutsskolor. Det innebär att om eleven önskar den angivna skolskjutsskolan så har man en garanterad plats på skolan. Naturligtvis kan man önska en annan skola än en angiven skolskjutsskola. Gör man inget aktivt önskemål om skola kommer eleven anvisas till sin skolskjutsskola.
Sandvikens kommun har angett en skolskjutsskola som ligger närmast barnets folkbokföringsadress för att barnet inte ska få för lång restid till skolan. Skolskjutsskolan ligger även utefter den rutt som lokaltrafiken använder sig av. Detta för att användningen av lokaltrafik ska prioriteras i första hand som färdmedel vid skolskjuts utifrån miljöaspekter och ekonomiska avväganden.
Vad menar ni med skolväg? Hur mäter ni den?
Vi mäter alla avstånd i skolväg mellan barnets folkbokföringsadress och adressen till skolenheten. Skolvägen innebär framför allt gång- och cykelväg. Det kan också innebära gator med trottoar eller vanliga vägar om det saknas gång- och cykelvägar. Vi mäter inga avstånd fågelvägen.
Vi mäter inte heller några avstånd i resväg, det vill säga hur lång tid det tar att till exempel resa med kollektivtrafiken.
Frågor om ansökan till förskoleklass och grundskola
Hur önskar jag skola?
Du kan önska skola vid vårdnadshavarportalen eller via blankett, som finns att hämta i receptionen på Stadshuset, Medborgarservice.
Du kan önska mellan 15 januari och 15 februari i det stora skolvalet. Tänk på att om ditt barn har två vårdnadshavare så måste båda godkänna ansökan för att den ska vara giltig.
Om ni ska flytta till Sandvikens kommun eller önskar byta skola, så finner ni mer information om det här
Vad händer om jag inte önskar var mitt barn ska gå i skolan i det stora skolvalet?
Om du inte önskar skola får ditt barn en plats på en skolenhet inom max två kilometer för årskurs F-3 eller max fem kilometer för årskurs 7-9. Om du har ett längre avstånd till skolan än avståndsgränsen kommer ditt barn placeras vid sin skolskjutsskola.
Avstånden mäts från barnets folkbokföringsadress till skolenhetens adress. Avstånden gäller skolvägen, inte fågelvägen.
Jag vill inte ha de skolorna som ligger i närområdet, hur gör jag?
Om du inte vill att ditt barn ska gå i någon av de skolorna som ligger nära ditt hem kan du önska andra skolor. Du kan önska skolor var som helst i staden. Att du önskar skola betyder däremot inte att ditt barn kommer att få en plats på någon av de skolorna du önskar.
Hur vet jag hur många elever skolorna tar in?
Hur många elever skolorna tar emot kan variera från år till år, därför kan vi inte svara på detta i förväg.
Det är rektor tillsammans med biträdande rektor som tittar bland annat på följande delar:
- Antal elever som idag går på skolan
- Klassrummens storlek
- Ventilation
- Buller
- Personaltät
- Pedagogiska förutsättningar
Vad händer om det är fler som önskar en skola än vad det finns platser?
Då gäller följande urvalskriterier:
- Relativ närhet
- Absolut närhet
- Eleven har äldre syskon på aktuell skola i årskurs F-3 kommande läsår (syskonförtur)
- Lottning
Kan vi besöka skolorna innan vi önskar skola?
Du kan ta kontakt med biträdande rektor för den aktuella skolan.
Kan jag önska vilka kompisar mitt barn ska gå med?
Nej, det går bara att önska vilken eller vilka skolor du helst vill att ditt barn går i. Det går inte att önska vem eller vilka kompisar ditt barn ska gå med. När skolplaceringen är klar så är det skolan som ansvarar för klassindelningen.
Vad händer om den andra vårdnadshavaren inte godkänner ansökan?
Om ditt barn har två vårdnadshavare och du önskar skola i e-tjänsten så kan du skriva in den andra vårdnadshavarens kontaktuppgifter. Den andra vårdnadshavaren kommer då få mejl om att den har en ansökan att signera.
Om ett barn har två vårdnadshavare men bara den ena har signerat (godkänt) ansökan så är den tyvärr inte giltig.
Jag och/eller mitt barn har skyddade personuppgifter. Hur gör vi då för att önska skola?
Du kan önska skola med blankett istället för e-tjänst. Kontakta Medborgarservice, 026-24 00 00 så får du hjälp av dom.
Vi är två vårdnadshavare som inte är överens, vad gäller då?
För att en ansökan ska vara giltig måste båda vårdnadshavare godkänna den. Det är därför viktigt att ni är överens. Om ni inte kan enas kan ni vända er till familjerätten för att få stöd. Om ni inte kommer överens, och därmed inte kan önska skola, så är det viktigt att ni vet att barnet ändå har rätt till en skola inom max två kilometer för årskurs F-3, max tre kilometer för årskurs 4-6 eller max fem kilometer för årskurs 7-9 från sin folkbokföringsadress. Detta gäller inte i skolvalet för förskoleklass.
Om man inte är överens när barnet ska börja förskoleklass så kommer barnet att direktplaceras vid en skola som har plats av Kunskapsförvaltningen i augusti. Anledningen är att skolplikten inte inträder tidigare än i augusti.
Kan jag önska skolor i hela staden?
Ja, du kan önska upp till tre skolor. Att du önskar en eller flera skolor betyder däremot inte att du kommer att få en plats på skolorna du önskar.
Har min ansökan kommit fram?
Om du har önskat skola via vårdnadshavarportalen så kan du se där om ditt ärende har blivit inskickat.
Om du skickat in via blankett kan du inte följa ditt eget ärende. Du kan kontakta Medborgarservice för att få kontakt med handläggare om din ansökan inkommit.
Jag har skickat in mitt önskemål, men vill ändra i min ansökan. Hur gör jag?
Då är det en ny ansökan som gäller. Du kan önska skola till och med 15 februari. Ansökan måste vara komplett, det vill säga att barnets båda vårdnadshavare måste ha godkänt den (om barnet har två vårdnadshavare).
Efter ansökan till förskoleklass och grundskola
När får jag besked om var mitt barn har fått en skolplats?
Skolvalet
Under mars får du veta var ditt barn ska gå i skolan. Om du har önskat skola i e-tjänsten får du e-post och kan se beslutet om skolplacering i vårdnadshavarportalen. Om du har önskat skola med blankett eller om du inte har önskat skola alls får du beslutet med post.
Byte och Inflytt
Du får beslut skickat via vårdnadshavarportalen så snart beslut är fattat.
Vad innebär det att en placering skulle medföra betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter?
Det handlar framför allt om att en skola inte har plats för alla elever som vill gå där. Rektor tillsammans med biträdande rektor avgör hur många platser en skola har. Om vi placerar fler elever på en skola än planerat kan det innebära att klassrummen inte räcker till, att det inte går att följa regler om brandskydd och ventilation, att skolan måste anställa fler pedagoger, att matsalen blir för trång eller att klasserna blir för stora. Det är dessa bedömningar rektor och biträdande rektor gör som kan innebära att en placering skulle innebära organisatoriska eller ekonomiska svårigheter.
Vad gör jag om jag inte är nöjd med skolplaceringen?
Du kan ansöka om ett skolbyte vid en bytesperiod. Du kan välja att överklaga beslutet. På beslutet om skolplacering står det hur du gör en överklagan.
För att få information om hur det går med er överklagan så behöver ni vända er till den överklagandeinstans som handlägger ert ärende. Vilken instans ni har överklagat till framgår i överklagandehänvisningen som kommer med placeringsbeslutet.
Mitt barn har särskilda behov, vad gäller?
Du önskar skola på samma sätt som du hade gjort annars. När ni sedan får besked om vilken skola ditt barn ska gå i kontaktar ni rektorn på skolan. I våra regler för skolplacering i förskoleklass och grundskola finns inte särskilda skäl med som urvalskriterium.
Frågor om förskoleklass
Kan barn börja förskoleklass ett år tidigare?
Om du som vårdnadshavare vill att ditt barn ska börja förskoleklass ett år tidigare kan du ansöka om det via e-tjänsten för tidigare skolstart. En femårings rätt till plats väger dock aldrig tyngre än en sexårings, utan sker i mån av plats. Det är upp till rektor/biträdande rektor på önskad skola som beslutar om ditt barn får börja.
Kan mitt barn få uppskjuten skolplikt?
Uppskjuten skolplikt innebär att ditt barn får sin skolplikt uppskjuten ett år och börjar i skolan hösten barnet fyller 7 år.
För att hitta mer information om uppskjuten skolplikt Öppnas i nytt fönster.