Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Innehåll i maten?

Hej,
Har kikat igenom receptlistan på några maträtter som ni listat. Central upphandling eller inte så finns det väl ingen anledning att ha i ketchup (sötad) i flera rätter. Ägg på dunk borde väl ersättas med helt vanliga ägg som produceras lokalt, margarin med alla dess tillsatser är inget som vi borde ge till våra barn, smör är naturligt. Man undrar ju varför ostcreme används och inte vanlig ost. Antar att ostcreme innehåller en massa konstiga e-ämnen. Ser att ni har vatten i potatisgratäng, har ni det hemma också? Kan rekommendera vispgrädde. Varför används salt utan jod, när just salt med jod är att rekommendera? Vad är egentligen wokchyckling?

Vem sätter ihop recepten på maten och varför kan man inte steka köttbullar från grunden? Ska vi ha centralkök så bör det vara någon fördel? Annars tycker jag att respektive skola ska ha ett kök med kock! Då tror jag att maten blir bäst.

Elin

Svar:

Hej

Tack för ditt mail.  I all offentlig verksamhet är det lagen om offentlig upphandling som gäller, det avtal som gäller från den 1 oktober i år har föregåtts av ett stort arbete som tagit ca 1 år att färdigställa.  Alla ca 2000 livsmedel som finns med på vårt avtal ska beskrivas utifrån den kvalité som vi ställer på respektive livsmedel.Vi är nöjda med resultatet och kommer att fortsätta utveckla innehållet i avtalet.

Den receptlista som ligger ute på vår hemsida är tyvärr inte uppdaterad, den lades ut för 3 år sedan och därefter har mycket förändrats i vårt sätt att arbeta som inte syns där. Tack för att du uppmärksammade oss på detta. Recepten kommer att tas bort.

Den ketchup som vi använder är ekologisk och innehåller mindre socker och salt. Den används som smaksättare i till exempel köttfärssås.

Att vi använder helägg på dunk är en arbetsmiljöfråga för våra medarbetare.  Att knäcka flera hundra ägg är inte ett arbete som bidrar till förändrad kvalité. Ägg i dunk är ägg från frigående höns.

Vi följer råd i svenska näringsrekommendationer och använder därför margarin i matlagning för att få en bättre fettkvalitet. Margarin innehåller mera enkel och fleromättat fett och smör innehåller till största del mättat fett.

Ostcreme används som smaksättare i olika maträtter, att vi använder den istället för ost är att osten blir trådig vid tillagning.

I vår potatisgratäng har vi huvuddelen grädde 40% som späds med vatten eller mjölk för att få ett bättre näringsinnehåll och en god smak. 

Allt salt som används i våra är kök är joderat.

Wokkyckling är en strimlad lår- eller bröstfilé som vi använder i olika maträtter, till exempel i maträtten kycklingwook som innehåller kyckling och grönsaker, detta serveras till ris och är en populär maträtt. 

Matsedlarna planeras av en menygrupp, nya recept hämtas på flera olika sätt, från andra kommuner, branschtidningar, leverantörer, kokböcker, internet m.m. Vi stävar efter att hitta något nytt recept till varje matsedelsperiod. Alla nya recept provlagas och bedöms. På alla skolor har vi fungerande matråd 2 ggr per termin där vi pratar mat och maträtter med eleverna. 

Att steka köttbullar till 4000 gäster är inte möjligt av flera anledningar, hygien, arbetsmiljöfråga och framför allt kvalité. De köttbullar som vi serverar är av god kvalité och mycket uppskattade av våra matgäster. Våra förskolor med egna kök gör egna köttbullar.

I Sandviken har vi både ett centralkök och många tillagningskök. Centralköket tillagar och skickar mat till alla enheter där det inte finns möjlighet att ha egna kök. I alla våra kök är målsättningen att laga  maten från grunden med råvaror av god kvalité, vällagad och anpassad till den målgrupp som ska äta maten.

Kom gärna med förslag på maträtter som du tycker saknas. 

Hälsningar
Maria Eriksson
Servicechef
Sandvikens kommun
telefon 026-24 12 17

Sidan uppdaterad: 2016-11-13 20.35
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se