Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Kan min 7-åring få mer mat i skolan?

Hej

Jag undrar hur man kan göra för att få mer mat till sin 7 åring. Han får aldrig äta sig mätt på skolan. Kan man betala extra för att han ska kunna äta sig mätt? Han äter som en vuxen person och är väldigt ledsen över att han t.ex. endast får ta 6 st köttbullar. Det är inte alla som äter mycket men dom som gör det borde få äta sig mätta då dom växer och behöver näringen. Han äter av allt på bordet så han äter inte bara en sak.
Med vänlig hälsning, Jennie

Svar:

Hej Jennie

Tack för din fråga angående innehåll i portionerna. När vi planerar maten utgår vi från livsmedelsverkets rekommendationer som i sin tur bygger på den näring som våra barn behöver.

I nästan alla sammanhang är det huvudkomponenten= köttbullen som diskuteras. I en barnportion ingår 6-7 köttbullar á 14 gram vilket blir ca 90 gram per portion. (Vi räknar allt i vikt ).

Mängden protein ska utgöra ca 10 - 15% av energiintaget, fettet ska utgöra ca 30% och 55-60% ska komma från kolhydrater. De riktlinjerna följer vi i vår matsedelsplanering.

Naturligtvis har barn olika näringsbehov utifrån fysisk aktivitet, ålder, storlek m.m. och därför ska det alltid finnas möjligheten att hämta mer mat på alla skolor men då är förutsättningen att barnet även tar av övriga tillbehör. Förutom huvudkomponenten finns alltid ett rikligt råkostbord, bröd, smör och mjölk.

Ingen ska behöva gå ifrån matsalen och inte vara mätt. För att kunna reda ut frågan behöver jag veta på vilken skola din son går på och prata med vår personal där.

Hälsningar
Maria Eriksson
Servicechef
Sandvikens kommun
telefon 026-24 12 17

Sidan uppdaterad: 2015-01-21 10.44
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se