Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Var är skolmaten producerad?

Hur stor del av den serverade maten och drycken är producerad, respektive tillagad, i följande områden/länder: Gästrikland, Sverige, EU, resten av världen Ni får gärna gå in extra på specifika råvaror till ex. nötkött, korv, kyckling (har ni förvisso delvis besvarat :D ) fisk osv. Men allt från sallad till hårdbröd är intressant.

Zacharie

Svar:

Hej Zacharie,

Tack för din fråga och kul att du är intresserat av mat och dess ursprung.

Vi har i vår senaste upphandling ställt flera krav än tidigare. Framförallt krav på svenska djurskyddskrav och hållbarhetskrav för livsmedel, enligt svenska upphandlingsmyndighetens regler. Detta innebär att vi kräver att allt vårt kött kommer från djur som har fått en bra behandling genom hela livet. Det är tyvärr inte en självklarhet i alla länder. Kraven omfattar bland annat, transporter till slakt, krav på djurstallar, rengöring, uppfödning, antibiotikabehandling, hållbarhetstider på färskt kött, krav på bedövning vid slakt, ursprung mm. Se även www.upphandlingsmyndigheten.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Viktigt att komma ihåg är att vi i Sverige idag inte är självförsörjande vad gäller många livsmedel som vi behöver vid tillagning av bland annat skolmat. Idag tillagar vi ca 5000 portioner i Sandvikens kommun och 1,3 miljoner skolmåltider/dag i hela Sverige(www.livsmedelsverket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster).

I Sverige har vi inte någon möjlighet att ställa krav att maten ska vara av svenskt ursprung, pga. av de lagar vi har, lagen om offentlig upphandling och att vi är med i EU.

Fisk (Hoki filé) ekologisk panerad fisk: Den vi har upphandlad idag är miljömärkt med MSC och är fiskad från godkända bestånd. Fångstzon: Sydvästra Atlanten.

Köttbullar: Vi har några olika köttbullar upphandlade med ursprung Sverige och Storbritannien men tillverkningslandet är Sverige. Ekologiska köttbullar, ursprung Danmark.

Köttfärs, färsk, nötbitar (t.ex. strimlad biff) fläskkött (t.ex. strimlat och tärnat kött): Andersson och Tillman i Uppsala. Ursprung: Norduppland och Gästrikland.

All färsk och frusen kyckling samt tillagad (filé): Ursprung Sverige, bland annat från Öland och Halland.

Chicken Nuggets: Ursprung Sverige (Guldfågel), Öland och Halland.

Pytt i panna: Oxpytt, nötkött ursprung Belgien.

Potatis: Vi har två leverantörer. Ekologisk/Krav märkt potatis från Alborga potatis i Valbo och skalad/tvättad potatis ursprung Jönköping.

Pannkakan: Ursprung Tyskland.

Knäckebröd: Wasa knäckebröd Sverige, Värmland.

Mjukt bröd: Mattes i Ockelbo.

Ägg: Ursprung Sverige, frigående höns.

Falukorv: Ursprung Sverige.

Färska grönsaker och frukter: Vi går efter Årstalistanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det mesta är EU och Sverige. Som har de senaste priser efter tillgång och efterfrågan, säsongsanpassat. Ursprungen varierar under året beroende på var det finns frukt och grönt. Tomat, isberg och gurka har vi inte från nov-mars på grund av att de odlas och skördas för långt från Sverige, innehåller för lite näring och har ett högt pris.

Morötter: Ursprung Gotland.

Vitkål: Ursprung EU och Sverige.

Äpplen: Ursprung Eu och Sverige.

Mjölk/fil/yoghurt/grädde: Från Gefleortens mejeri, ursprung Gästrikland, Uppland. Grädden produceras i Luleå resten i Gävle.

Smör: Bregott, Arla Svenska och bönder.


Med vänliga hälsningar Hanna Ekman
Enhetschef mottagningskök skolor, centrum / Kostekonom
Sandvikens kommun
Telefon: 026-24 16 99

Sidan uppdaterad: 2017-06-12 11.52
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se