Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Varför anser ni att ni inte kan garantera näringsinnehållet i vegansk kost till förskola?

Jag såg att ni har tidigare svarat på frågan om vegansk kost till förskola. Varför anser ni att ni inte kan garantera näringsinnehållet? Vi vill gärna förse våra barn med vegansk mat, men i dagsläget vägrar ni likt många andra kommuner. Dock finns det kommuner som serverar vegansk kost.

Mvh Jaghma

Svar:

Tack för din fråga gällande vårt ställningstagande om vegankost. Vegankost är en kosttyp som kräver specialprodukter och  goda kunskaper för att tillgodose näringsbehovet.

Veganmat saknar helt vitamin B12, som bara finns i animaliska livsmedel. En veganmeny innehåller även mindre protein, kalcium, riboflavin (B2) och vitamin D än en meny med kött och fisk, och det är betydligt svårare för kroppen att utnyttja järnet i grönsaker. Veganmat kräver noggrann planering och dessutom tillskott av åtminstone vitamin B12 och vitamin D för att bli näringsmässigt tillfredsställande.

Från höstterminen 2017 kan eleverna inom gymnasieskolan välja vegankost och i nuläget är det  två elever som valt kosten. Vi följer utvecklingen och har ett nära samarbete med skolhälsovården och kunskapsförvaltningen.

Hälsningar
Maria Eriksson
Servicekontoret

Sidan uppdaterad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se