Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Var kommer skolmat ifrån?

Hej,

Jag heter Emil, jag undrar varifrån skolmaten kommer. Vill gärna veta ursprungsland. De produkter jag gärna vill veta ovanstående informotion om är fisk, köttbullar, chikenbits, pannkakor, pytt i panna, samt potatis mm.

Emil

Svar:

Hej Emil,

 

Tack för din fråga och kul att du är intresserat av mat och dess ursprung.

Vi har i vår senaste upphandling ställt flera krav än tidigare. Framförallt krav på Svenska djuskyddskrav och hållbarhetskrav för livsmedel, enligt upphandlingsmyndighetens. Detta innebär att vi kräver att allt vårt kött kommer från djur som har fått en bra behandling genom hela livet. Det är tyvärr inte en självklarhet i alla länder. Kraven omfattar bland annat, transporter till slakt, krav på djurstallar, rengöring, uppfödning, antibiotika behandling, hållbarhetstider på färskt kött, krav på bedövning vid slakt, ursprung mm.

Viktigt att komma ihåg är att vi i Sverige idag inte är självförsörjande vad gäller många livsmedel.

I Sverige  har vi inte någon möjlighet att ställa krav att maten ska vara av svenskt ursprung, pga av de lagar vi har, LOU (lagen om offentlig upphandling) och att vi är med i EU.

Fisk –Hoki filé – ekologisk panerad fisk. Den vi har upphandlad idag är miljömärkt med MSC och är fiskad från godkända bestånd. Fångstzon Sydvästra Atlanten.

Köttbullar: Vi har några olika köttbullar upphandlade med ursprung Sverige och Storbritannien men tillverkningslandet är Sverige. Ekologiska köttbullar ursprung Danmark.

Köttfärs, färsk. Andersson och Tillman Uppsala. Ursprung. Norduppland och Gästrikland.

Kyckling, ursprung Svensk, bla Öland och Halland.

Chicken nuggets: Ursprung Sverige (Guldfågel).

Pytt i panna, Oxpytt nötkött ursprung Belgien.

Potatis: Vi har två leverantörer. Ekologisk / Krav märkt potatis från Alborga potatis i Valbo och skalad / tvättad potatis från Menigo, 3N i Helsingborg.

Pannkakan ursprung Tyskland.

Hälsningar
Maria Eriksson
Servicechef
Sandvikens kommun
telefon 026-24 12 17

Sidan uppdaterad: 2017-04-20 13.52
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se