Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Specialkost inom förskola, grundskola och gymnasieskola

Information till vårdnadshavare/elev om specialkost vid födoämnes­överkänslighet eller allergi.

Servicekontoret strävar efter att skapa en trygg måltid för barn/elever med allergi, födoämnesöverkänslighet eller vid annan specialkost. Vår ambition är att med hög kvalitet och största säkerhet varje skoldag tillmötesgå barnets/elevens individuella behov.

Som ett led i detta välkomnar vi god kommunikation mellan vårdnadshavare/elev och köksansvarig. Kontakta gärna Servicekontoret vid frågor kring måltiden.

Vegetarisk kost och -Fläsk

Vi behöver vi inte intyg på: –Fläsk och Vegetarisk kost, då dessa koster inte är specialkost. Meddela skolan om ni önskar någon av dessa koster så utför de beställning.

Ansök om specialkost

Använd e-tjänst för att fylla i specialkostintyget, senast 2 veckor in på höstterminen. Varje hösttermin ska ett nytt specialkostintyg fyllas i. Om behovet ändras under terminens gång ska nytt specialkostintyg skickas in.

Specialkostintyg och ev. läkarintyg ska senast vara ifyllt fredag vecka 35, 30/8. Alla intyg som fylls i, från och med v20, 15/5 gäller för hösten 2019 och våren 2020.

Journalutdrag eller läkarintyg krävs för vissa behov

För att säkerställa att ditt barn får rätt mat har vi i samråd med skolhälsovården tagit beslut om att specialkostintyget ska kompletteras med journalutdrag, läkarintyg eller intyg från dietist för nedanstående behov. 

  • Gluten
  • Mjölkprotein
  • Ägg
  • Sojaprotein
  • Fisk

Vårdgivaren kan ta en viss avgift för utfärdande av journalutdrag/intyg.

Intyg från läkare eller liknande behöver endast bifogas en gång och gäller för hela skoltiden.

OBS! Laktosfri kost behöver ej styrkas med läkarintyg.

Allergi mot nötter, jordnötter, mandel och sesam

Vi använder inte nötter, jordnötter, mandel eller sesam vid tillagning av måltiden men vi behöver ändå information om vilka som är allergiska mot dessa livsmedel. Detta säkerställer att ansvariga på skolan (klassföreståndare/ mentorer/ rektorer/ skolhälsovård med flera) har rätt information vid tillfällen då inte Servicekontoret tillhandahåller livsmedel, t.ex. vid fika eller egen utflykt.

Övrig information

Specialkostintyget användas inte för att få särskild mat om man inte tycker om den mat som erbjuds. Vi serverar dagligen olika grönsaker/sallader, bröd, margarin och mjölk/vatten.

Har du frågor eller synpunkter hör av dig via skolmatsforum på sandviken.se

Sidan uppdaterad: 2019-09-03
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Självservice