Fakta mat i skola och förskola
Tillagning och produktionskök
I Sandvikens kommun finns 3 produktionskök som lagar mat till förskola, skola och seniormedborgarna. I den senaste kostutredningen togs beslut om att produktionsköken ska finns kvar i ytterområdena, Järbo, Årsunda och Österfärnebo.
I Sandvikens kommun finns 15 förskolor med egen kock.
Produktionsköket vid Tuna i centrala Sandviken tillagar ca 5900 portioner/dag.
Förskola ca 700 portioner, skola 4500 portioner och 370 portioner till särskilda boenden och hemma boende pensionärer.
Produktionsköket Österfärnebo tillagar ca 250 portioner/dag
Förskola ca 40 portioner, skola 130 portioner och 50 portioner till särskilda boenden och ordinärt boende.
Produktionsköket Årsunda tillagar ca 330 portioner/dag
Förskola ca 80 portioner, skola 150 portioner och 50 portioner till särskilda boenden och ordinärt boende.
Förskolor med egen tillagning i centrala Sandviken ca 850 portioner/dag
Matråd och elevinflytande
En gång per termin inbjuds representanter från elevråden på alla skolor till ett gemensamt matråd. På dagordningen står:
- Genomgång av matsedlar för synpunkter från eleverna.
- Information om nya maträtter
- Information om aktuella händelser ex. Smarta Mat Dagar.
- Synpunkter från alla skolors elevråd.
I Sandvikens kommun finns 4 olika matsedlar som anpassas utifrån målgrupp. (En skolmatsedel, en anpassad förskolematsedel, en för boende på servicehus och en för personer hemmaboende pensionärer).
Skolmaten är avgiftsfri för elever i de kommunala grundskolorna och gymnasieskolorna.
Ekologiska livsmedel
Enligt politiskt beslut ska Sandvikens kommun servera 30% ekologiska livsmedel.
Vårt arbetssätt att nå målet:
- Ekologisk mjölk och filmjölk, yoghurt, soygurt
- Övergång till ekologiska livsmedel. T.ex. serveras enbart ekologisk ketchup, havregryn, bananer och MSC-märkt fisk (MSC är en miljöcertifiering för uthålligt fiske), vetemjölk, ris, pasta mm.
Mängd råvaror
Exempel på råvaruåtgång i kommunen vid en servering
Köttbullar 700 kg
Pannkaka 1500 kg
Panerad fisk 700 kg
Korv 700 kg
Upphandling av leverantörer
Sandvikens kommun arbetar kontinuerligt med att kostnadseffektivisera verksamheten för att hålla nere prisnivån. Alla inköp sker från leverantörer som Sandvikens kommun har avtal med. Upphandling sker i samarbete med Inköpskontoret.
Matsedlar skrivs i åtta veckors perioder, menyerna är säsongsanpassade och uppdateras vid varje period. Matsedelsgruppen träffas 1 gång i månaden.
Lagar och regler
Den svenska livsmedelslagen (SFS 2006:804 styr hur arbetet i våra kök ska utföras. I varje verksamhet som hanterar livsmedel ska det finnas ett egenkontrollprogram som godkänts av Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Ingredienser/recept - mat från Servicekontorets kök
Skolmaten och maten inom äldreomsorgen lagas av Servicekontorets tillagningskök. Vill du ha ett recept, kontakta gärna köket via Medborgarservice på 026-24 00 00.
Relaterade länkar
Måltider i förskola och skola - Livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.