Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Att skriva sig till läsning på dator

År 2004 började Mona Wiklander på Kungsgårdens skola att som första skola i landet låta eleverna i årskurs 1 att skriva sig till läsning. Det innebär att eleverna skriver på dator istället för att använda pennan och eleverna skriver ca 40 minuter per dag. Mona utarbetade ett eget koncept och där alla datorer är utrustade med ljudande tangentbord, talsynteser och rättstavningsprogram. Flera skolor blev intresserade och började också låta sina elever skriva sig till läsning.

Hösten 2010 startade projektet ASL vilket innebar att alla åk1 i kommunen började använda dator när de skrev. Från hösten 2011 följer forskarna Maria Westman och Eva Hultin från Högskolan Dalarna projektet. Projektresultatet för årskurs ett och två resulterade i en bok, "Att skriva sig till läsning - Erfarenheter och  analyser av det digitaliserade klassrummet", skriven av forskare och fem lärare som deltog i projeket. Som ett komplement till forskningsboken skrev Mona Wiklander och Liselotte Sjödin en handbok för årskurs ett till tre som blev klar augusti 2015.

Ett nytt forskningsprojekt pågår där forskarna fortsätter följa eleverna från årskurs tre till fem. Lärande möten mellan forskare och lärare pågår kontinuerligt under läsåret 2015-2016.

Är intresserad av att göra ett studiebesök, kontakta Agneta Björk, 026-24 19 82
agneta.bjork@edu.sandviken.se

eller Inglis Wåhlberg
inglis.wahlberg@edu.sandviken.se

Om projektet i media

Se filmen om "Att skriva sig till läsningöppnas i nytt fönster"

Skolministeriet
Lära sig läsa med datorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Almedalen
DIU (Datorn i Utbildningen) Mona föreläserlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Sidan uppdaterad: 2017-10-02
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se