Translate

Gysinge bruk firar 350 år

Gysinge Bruk är ett av Sveriges bäst bevarade järnbruk och i april 2018 är det exakt 350 år sedan det grundades. Här får besökaren uppleva en i det närmaste intakt bruksmiljö vid en forsande och fiskrik älv i en vacker brukspark. Ger man sig tid kan man se uttern leka i forsarna, och havsörnen flyga över Färnebofjärdens nationalpark på andra sidan älven.

Gysinge levererar natur- och kulturupplevelser som få bruk kan, och vill man ta en extra promenad österut så stoltserar fyra kulturhistoriskt värdefulla järnvägsbroar från förra sekelskiftet över Dalälven. Broar som tack vare Gysingeborna räddats åt eftervärlden.

Unik placering vid älven

En solig dag lyser de vitkalkade byggnaderna vackert i solens sken. Krokiga smedjan är lika krokig som namnet lovar, byggd längs ett mindre biflöde från Dalälven. Bredvid ståtar en masugn i sten från 1600-talet och här finns, inhyst i ett kraftverkshus världens första elektrostålugn.

Det finns många bruk och vallonbruk i norra Uppland och Gästrikland, men det unika med Gysinge är att det ligger här vid Dalälven och dess många forsar, säger Håkan Berglin, ordförande i Gysinge Gille.

Bruken kom till eftersom järnet var nödvändigt för samhällets utveckling. Det var auditören Peder Swensson Printz som 29 april 1668 fick privilegiebrevet av statliga Bergskollegiet och grundade Gysinge bruk.

Avsikten från början var att tillverka krigsmateriel åt armén under stormaktstiden men man gick snabbt över till stångjärn för civilt bruk. Bruket var i över 200 år ett av landets största, men gick samma öde till mötes som andra bruk, på grund av industrialiseringen.

Firar brukets födelse på Valborg

Med fantasins hjälp kan man fortfarande höra hammarslagen och eldens sprakande i smedjan, eller masugnens väsande genom de tjocka stenväggarna. Ståltillverkningen drogs igång vid förra sekelskiftet och här var man först i världen att tillverka stål på elektrisk väg. Världens första elektrostålugn står fortfarande kvar i kraftverkshuset.

Under jubileumsåret 2018 kommer mycket att hända i Gysinge intygar Pelle Svensson ordförande i föreningen Vi i Gysinge som håller i 350-årsjubileet.

Valborgsfirandet vi har är det största i Gästrikland, och blir höjdpunkten på jubileumsåret då Printz fick tillståndet den 29 april. Vi kommer att arrangera ett stort fyrverkeri, vårtal och körsång.

Brukets historia kommer att lyftas med föreläsningar och fotoutställning och en rad kringarrangemang. Så håll utkik, vad som är på gång. Om inte annat kan man göra ett besök och bara andas in atmosfären i den vackra bruksparken eller paddla kajak i Färnebofjärden, för det sägs att det är från vattnet man upplever Nationalparken bäst.

Mer information

I Gysinge finns vandrarhemmet och ställplatser för husbilar. En brukshandel med livsmedel och närproducerat som också är servicepunkt i Sandvikens kommun. I bruksparken finns ett café vid älvkanten och en lunchservering i Orangeriet.

Länsstyrelsen har Naturrum som informerar om Färnebofjärdens nationalparks djurliv och natur. Här arrangeras även en rad aktiviteter.

I Gysinge finns också ett Brandbilsmuseum och Centrum för byggnadsvård med butik och utställning om hur man bäst renoverar gamla hus.

Gysinge bruklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hittade du informationen du sökte?

Sidan uppdaterad: 2017-12-20
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se