Wild Nordic - världsturism i svensk liten by

Efter 18 år som guide på späckhuggarsafari på Norra ishavet, naturguide på Svalbard och valinventerare åt norska staten har Sara Wennerqvist bytt havet mot skogen. År 2010 flyttade hon till Kungsberg, en by i Sandvikens kommun, Nordvästra Gästrikland.

Hav mot skog

Redan som tonåring bestämde sig Sara för att aldrig ha ett tråkigt jobb.

Det har blivit många fattiga år som jag brukar kalla ”nudelår”, eftersom det var det billigaste man kunde köpa i matväg.

I Kungsberg har hon skapat nästa äventyr i arbetslivet genom att starta företaget Wild Nordic.

Jag är uppväxt här, gick skola i Åmot och Järbo, och insåg efter många år i Norge att Sandvikens natur är fantastisk med Dalälven i söder och stora skogar i norr.

En kompis visade mig en koja i skogen, som stått tom i 50 år. Vi gjorde om kojan till ett enkelt gömsle och började mata och fotografera småfåglar och hackspettar. Två år senare kom den första björnen.

Björnar

Succé första året

Efter ytterligare några år med privatspaning tog Sara över kojan, renoverade och byggde ut den och i maj 2016 startade hon björnskådning som turismprodukt.

Jag hoppades på 25 personer. Det kom 150 gäster den säsongen och jag jobbade nästan dygnet runt. År 2018 hade jag närmare 300 björn-gäster från hela världen. Och även arbetshjälp.

Gästerna tillbringar 15 timmar i kojan och förra året fick 95 % se björn.

Jag lägger ner ett stort jobb på att försöka ha många olika djur och fåglar vid kojan. Det är en hel vetenskap. Björnar är naturligtvis huvudmålet, men det är också fantastiskt att uppleva grävlingar, rävar och fåglar på nära håll, berättar hon.

Fågelturism

Under vintern är det viltskådning som gäller från samma gömsle. Då är det fokus på kungsörnar och andra fåglar. Därefter tar orrspelssäsongen vid och under 2019 funderar Sara på att jobba fram nya produkter med ugglor, ormvråkar och lavskrikor.

Hobbyn har blivit företag och Sara håller sitt löfte att aldrig ha ett tråkigt jobb.

Naturligtvis är inte alla arbetsuppgifter roliga. Det blir mycket tid framför datorn och det är massvis med förberedelser, städ-timmar samt bära, släpa saker till och från kojan. Men i det stora hela är jag väldigt glad och stolt att verksamheten fungerar.

Gäster från hela världen

Närmare hälften av gästerna är från andra länder. Några kom från Argentina bara för att få se björn. Jag har även haft gäster från Australien, Mexiko, Nya Zeeland, USA, Holland, Belgien, Island, Danmark och Norge.

Många gäster stannar i vårt område i flera dagar. Det är så skoj att det gynnar bygden, vilket jag försöker göra på de sätt jag kan genom att handla lokalt, ha anställda från orten samt samarbeta med lokala företag.

På frågan varför det är just björnar som är så spännande svarar Sara:

Alla kvinnor borde vilja vara en björn! En björnhona ska vara så hårig och fet som möjligt. Hon ska äta så mycket hon kan, helst sött. Hon sover hela vintern och föder pyttesmå ungar utan att det känns! Det måste vara ett fantastiskt liv!

Mer information

Wild Nordic Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.