Translate

Kungsberget har vänt upp och ned på skidvärlden

Förr flyttades skidåkarna till snön. I dag flyttas snön till folket. Kungsberget har vänt upp och ned på begreppen. Sveriges ”närmaste” och snabbast växande skidort finns nu i Sandviken.

Bara drygt två timmars bekväm bilresa från Stockholm ligger skidorten som förra året hade landets största ökning av liftkortsförsäljningen enligt branschorganisationen Slaos officiella statistik.

Kungsberget sålde skipass för 25 procent mer än säsongen innan och ökade dessutom beläggningen i lägenheter och rum med 28 procent.

Utvecklingen från backe till skidort har gått blixtsnabbt sedan den inleddes 2008. Redan den här vintern jobbar 150 personer med skidåkning, mat och boende.

Visionen är att det snart ska finnas 5 000 bäddar för övernattande gäster, vilket ställer krav på ytterligare skidområden, fler restauranger, nya butiker och ännu mer personal.

Vi driver utvecklingen och tar marknadsandelar från fjällvärlden, säger platschefen Martina Svensson om trenden att det är de sydliga, storstadnära skidorterna som växer fortast.

Mer tid i backen

En förklaring är svenskarnas nya resvanor med fler men kortare upplevelser och därmed ökad ovilja mot att tillbringa många timmar i bilen.

För en barnfamilj från Stockholm som tar ledigt från skola och jobb på fredagen, går det att få ut tre hela skiddagar och en skidkväll under en långweekend torsdag kväll till söndag i Kungsberget. Att jämföra med en fjällresa med i praktiken två dagar i bilen och en i backen.

En annan förklaring är att det nu är tekniskt, ekonomiskt och miljömässigt möjligt att med konstgjord snö skapa en lång och förhållandevis säker skidsäsong så långt söderut som i Kungsberget strax norr om Sandviken.

Eller, som Martina Svensson uttrycker det, ”flytta snön till gästerna i stället för att flytta gästerna till snön”.

Vi anser själva att vi har Sveriges bästa snösystem. Vi har gjort enorma satsningar på konstsnön. På två säsonger har vi tredubblat kapaciteten.

Kan spara snö

På berget finns i dag cirka 500 snökanoner, betydligt energi- och miljöeffektivare än tidigare generationers, som med rätt förutsättningar snölägger backarna på en-två veckor. Detta med snö som sparats från föregående vinter isolerad under en särskild mikrofiberduk som komplement.

Inför förra säsongen storinvesterade Kungsberget i ett helt nytt skidområde på solsidan söderut och i en snabb åttastolslift.

I år har det satsats mest på de minsta gästerna med en ny lift som fördubblat kapaciteten i barnbacken och med en utökad skidyta.

Barnfamiljerna är vår huvudmålgrupp även om vi satsar brett. Den här anläggningen är så tillrättalagd för familjer med korta avstånd till allt och med anpassad åkning, säger Martina Svensson.

Kungsberget var förra säsongen nominerad som Sveriges bästa skidanläggning för barn. Systerföretaget Branäs i Värmland vann.

Nu är det vår tur. Målet är att bli bäst på barnfamiljer.

Mer information

Kungsbergetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad: 2017-12-18
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se