Translate

Förälskad i Gysinge

Haningebon Pelle Svensson kom till Gysinge som turist, förälskade sig i platsen och blev kvar. Här tipsar han om saker som man absolut inte får missa vid ett besök i Norrlandsporten med de vilda forsarna, det vackra vita bruket och den artrika nationalparken.

Frusen is i Gysinge

Det var den vitryggiga hackspetten som indirekt förde samman Pelle
Svensson, tidigare toppolitiker i Haninge kommun, med brukssamhället
vid Dalälven som utgör den mest storslagna porten till Norrland för resande
söderifrån.

Sambon Jenny jobbade i ett projekt som handlade om den sällsynta fågeln. Sommaren 2015 jobbade hon ute på fältet och bodde på vandrarhem. Pelle hälsade på henne och mötte då även sin andra kärlek – Gysinge.

Som historie- och naturintresserad blev han omedelbart fast.

Ett makalöst möte mellan naturen och kulturen bara en och en halv timme från Stockholm, säger 52-åringen om Sandvikens kommuns sydligaste utpost.

Det ena gav det andra och Pelle Svensson blev kvar i Gysinge. För gott som det låter
på honom. Mångsysslaren har snabbt blivit något av en spindel i ortens nätverk med jobb på folkhögskolan och tunga, ideella uppdrag inom organisations- och föreningslivet.

Kärleken är besvarad?

– Ha, ha. Ja, jag känner mig otroligt välkomnad fast jag är stockholmare.

Pelles tips

Dalälven och forsarna

”Gysingeforsarna och Dalälven är ett skådespel i sig på vintern. Isen i forsarna bildar fantastiska formationer, rena konstverken. Gysingeforsarna fryser aldrig helt. Det finns alltid strömmande vatten, vilket förklarar varför man valde att placera ett järnbruk här. Det fanns alltid energi. Många kommer hit för att se uttern. När det fryser söker sig uttern till öppet vatten för att kunna fiska. En fin söndag kan det stå 20 fotografer här för att fånga uttern på bild vid forsarna.”

Vita brukat

”Ett välbevarat vallonbruk från 1600-talet med en fantastisk historia och en otroligt vacker och rofylld miljö. Det finns en spännande berättelse från 1668 och framåt. En berättelse som börjar med att Peder Swensson Printz, president i trolldomskommissionen, slutar jaga häxor och får privilegium att anlägga järnverk vid Gysingeforsarna sedan han insett att det finns pengar att tjäna.”

Färnebofjärdens nationalpark med Naturrum

”Naturen är i allra högsta grad tillgänglig även på vintern. Många vandrar här. Det är fantastiskt att vara ute på älvängarna vintertid och gå över spänger. Ett unikt älvlandskap. Inom nationalparken finns den biologiska norrlandsgränsen där mötet mellan syd- och nordsvenska djur- och växtarter sker. Fågellivet med regelbundet 100 häckande arter saknar motsvarighet i Sverige. Besökscentrumet Naturrum är porten in i nationalparken med utställningar och information.”

Centrum för byggnadsvårds

”Ett fantastiskt ställe att besöka. Som ett museum i sig med utställningsverksamhet, rådgivning om hur man tar hand om gamla hus och där man kan köpa det man behöver om man söker gamla dörrar eller fönster eller vad man nu är ute efter. En viktig aktör med väldigt stor kompetens som har besökare från hela Norden.”

PRO:s folkhögskola

”Herrgård från 1800-talet med 16 tillhörande byggnader. En folkhögskola som är öppen för alla som fyllt 18 år. Men eftersom det är PRO:s riksorganisation som äger och driver skolan har vi ett utbud som främst riktar sig mot äldre personer. Vi har ungefär 3 000 deltagare per år. Vem som helst kan komma hit för att äta och bo. Ambitionen är att öppna upp herrgården ännu mer för turister och besökare från närområdet.”

Sidan uppdaterad: 2018-12-11
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se