Translate

Sveriges kanske mest komplett anläggning

För tio år sedan var det ingen som trodde på Högbo Brukshotell. Vi låg ju mitt ute i spenaten! Först när vi förstod att det var spenaten som var grejen, vände det.

Bada bubbelpool i Högbo

Orden kommer från Tomas Lindqvist, VD på Högbo Brukshotell och han vet vad han talar om. Han har jobbat på hotellet i tolv år; varav åtta som vd. Idag är hotellet belagt alla dagar i veckan. Söndagarna är fortfarande en utmaning, men det jämnar ut sig mer och mer.

– När hotellet byggdes 1990 var det ett rent konferenshotell. Först för sex-sju år sedan integrerade vi aktiviteterna och övriga verksamheter på området, började jobba dedikerat med lokala råvaror och byggde ut konceptet Made in Högbo. Vi var helt enkelt trögfattade ganska länge, skrattar han.

Helheten är hemligheten

Högbo Brukshotell har för tillfället 720 kommentarer på Trip Advisor. Av dem har 622 givit betyget ’mycket bra’ eller ’utmtärkt’. Den närproducerade maten, naturen, aktiviteterna, den engagerade personalen, djuren, lugnet, ja, till och med bruksmentaliteten är sådant som imponerar på gästerna.

Tomas berättar att antalet konferenshotell ökar hela tiden, medan antalet konferenser är ungefär konstant. Då krävs det att man har en tydlig nisch för att lyckas.

– Det räcker inte att ha snygga sovrum, konferensrum och en restaurang med vita dukar och oxfilé. Gästerna märker direkt om det är genuint, berättar han.
Högbo Brukshotell vänder sig till aktiva livsnjutare och jobbar hela tiden för att ge dem en ännu bättre upplevelse. Just nu undersöker de möjligheten att bygga ut spa-avdelningen. Om Tomas får sin vilja igenom kommer den enskilt att bli en anledning att resa hit. Han berättar att de även tittar på möjligheter att skapa paket som inkluderar övernattning utomhus, vilket många efterfrågar. Den kanske viktigaste aspekten för Högbo Brukshotell är maten. Den består till allra högsta del av grönsaker och djur som växer och betar bakom knuten.

Hotellrum i Högbo

– Det är speciellt att kunna bjuda på mat som aldrig åkt bil, säger Tomas.
Många kommer till Högbo för att njuta av maten, boendet och lugnet, men aktiviteterna har blivit lika viktiga. Från att tidigare ha kunnat erbjuda fina skidspår kan Högbo nu locka med en skidanläggning i världsklass. Hit kommer folk från hela Sverige för att träna inför Vasaloppet. Även cyklingen har blivit stort och aktörerna i Högbo hjälps åt för att hitta ännu fler anledningar att komma.

– Man kanske inte förlägger sin konferens i Högbo enbart tack vare padel-banan, smedjan, glasblåseriet, gårdsbutiken eller de fina kanotlederna, men kombinationen av allt du kan uppleva här gör att du kan stanna i många dagar utan att bli sysslolös, avslutar han.

Sidan uppdaterad: 2018-12-11
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se