Translate

Sveriges snabbast växande skidort

Snösäkert och nära - en oslagbar kombination. Kungsberget är den snabbast växande skidorten i Sverige. Och expansionen fortsätter. Målet är dubbelt så många besökare som idag.

Skidåkare i Kungsberget

Två år i följd har nu Kungsberget haft den klart största procentuella ökningen av liftkortsförsäljningen när branschorganisationen Slao frampå vårkanten summerat siffrorna från landets alla anläggningar. Den tidigare skidbacken har i rekordfart utvecklats till ett helt samhälle med hotell, lägenhetsbyar och restauranger. Ett samhälle där uppåt 250 personer under säsongen arbetar med att serva gästerna.

Flyttat vintern

Det Kungsberget lyckats med är konststycket att flytta den snösäkra skidåkningen söderut närmare det befolkningstäta Mälardalsområdet.

Ett gigantiskt snösystem med drygt 500 kanoner som med tryckluft förvandlar rent vatten till snö är en förklaring. Ett allt mer förfinat sätt att spara snö från en vinter till nästa är en annan förklaring. Exakt hur det går till är dock en hemlighet.

– Vi testar oss fram med olika typer av isolering och olika antal lager för att hitta det mest optimala sättet att spara snö för våra förhållanden. Det är som ett forskningscentrum här sommartid. Men mer får du inte veta, skrattar platschefen Martina Svensson.

Vill växa vidare

Med bara två timmars bekväm bilresa från Stockholm har numera snösäkra Kungsberget blivit ett slagkraftigt alternativ till fjällvärlden. Förra säsongen gjordes det närmare 300 000 åkdagar i skidorten i Sandvikens kommun. Besöksrekordet för en dag är 4 306 personer.

Martina Svensson passar på frågan om det är möjligt att stanna på den nuvarande nivån och bli ett stabilt och välmående företag över tid.

– Det är inte ens något alternativ. Vi tycker det är jätteroligt att växa och bli större.

Kungsberget

Målet

– Vi har en masterplan med i framtiden 5 000 bäddar och skidområden för 10 000 personer. Vi ska alltså bli dubbelt så stora. Frågan är inte om utan när.

Fokus på kvalitetstid

Hos Kungsberget pågår ett ständigt arbete med att förbättra flöden och logistik. Allt för att gästerna ska få en så positiv upplevelse som möjligt. Om du vill hyra utrustning kan du till exempel beställa den online och när du kommer fram står den färdig i ett bås och väntar på dig i gästcentret. Om du ska övernatta åker du bil direkt dit du ska bo och plockar fram nyckeln ur en kodad box. Har du bokat skidhyra står din utrustning och väntar på dig inne i lägenheten.

Kungsberget jobbar även på olika sätt för att få bort köer vid liftar, restauranger och
butiker.

Nyheter för säsongen

  • Mer skidåkning för pengarna. Liftarna är öppna till 21 på torsdagar, alla andra dagar till 19. De mest populära liftarna öppnar numera redan nio på morgonen.
  • Enklare att parkera. Ytterligare 500 parkeringsplats i bästa A-läge utanför gästcenter.
  • Breddad restaurangbacke ger mer skidåkning.
  • Försäljningsställe med toaletter på toppen av berget. Första steget mot en backstuga.
  • Nya lägenheter med cirka 100 bäddar. Bland annat med upplevelsen som att bo mitt i Björnbusebacken. Totalt i området nu nästan 2 000 bäddar.

Sidan uppdaterad: 2018-12-11
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se