Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Denna information gäller för Ockelbo och Sandvikens kommun.

Nedskräpning

Nedskräpning utomhus på en plats som allmänheten har tillträde till är förbjudet enligt miljöbalken. Detta gäller ute i naturen, på allmän plats och inom bebyggda områden.

Upptäcker du nedskräpning ska du i första hand vända dig till fastighetsägaren. Vet du inte vem som är fastighetsägare kan du göra en anmälan till kommunen. Om det är känt vem som har skräpat ner, kontaktar vi den personen med uppmaning att städa upp på det nedskräpade området.

Vi prioriterar ärenden som handlar om farligt avfall eller skräp som kan skada någon.

I vår e-tjänst kan du välja att vara anonym, men då måste du själv kontakta oss om du vill veta vad som händer med ditt ärende. Kom ihåg att ange ditt ärendenummer som du får när du gör din anmälan.

Boende i Hofors kan läsa mer om rutiner för nedskräpning på hofors.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Olagligt att skräpa ner - även småskräp

Det är olagligt att skräpa ner i Sverige. Den som skräpar ner kan få böter eller fängelse, beroende på hur allvarlig och omfattande nedskräpningen är. Vid nedskräpning med till exempel cigarettfimpar, tuggummin eller godispapper kan polisen direkt skriva ut böter.
Nedskräpning - Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.