Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Hundar och katter

Hundar och katter hör till våra vanligaste husdjur. Att äga djur innebär både glädje och ansvar. Du som äger hund eller katt har ett ansvar för att dessa inte ska orsaka olägenheter för människor eller miljön.

Att vara katt- eller hundägare innebär ett stort ansvar. Det är inte bara djuret som ska må bra och bli väl omhändertaget, det finns krav från samhället också. Dina skyldigheter som djurägare styrs av lagen om tillsyn över hundar och katter. På Länsstyrelsens webbplats finns mer information om vad lagen innebär.

Tillsyn av hundar och katter - Länsstyrelsen Gävleborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hundar, katter och smådjur - Jordbruksverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alla hundar och katter i Sverige ska märkas med ett id-nummer och registreras i Jordbruksverkets register.

Hundaktivitetsgård

I Björksätra finns en hundaktivitetsgård där alla hundar är välkomna. Du som ägare har ansvar för uppsikt av din hund. Vid hundaktivitetsgården finns information om regler för området.

Hundaktivitetsgården finns på Smassens väg 39, Sandviken.

Tänk på miljön och trivseln

Plocka upp efter din hund och ta med dig påsen. På så sätt blir det renare och trevligare för alla som går i området. Avföring från hundar räknas som avfall och ska slängas i soporna.

Hundar får inte vistas på lekplatser samt under sommaren på badplatser. Inom vissa delar av kommunen finns även regler i de lokala ordningsföreskrifterna om att hundar ska vara kopplade. 
Läs mer om hundar i lokala ordningsföreskrifterna

Länsstyrelsen har även utfärdat regler för att medföra hund i fågelskyddsområdet på Gunnarudde Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.