Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Fristad Sandviken

I juni 2015 tog Sandvikens kommunfullmäktige beslut om att bli en fristadskommun för fristadskonstnär, och att den första fristadskonstnären ska vara en författare.

Om fristadssystemet

Sedan början av 1990-talet har städer och regioner runtom i världen beslutat att främja yttrandefrihet, försvara demokratin och värna den internationella solidariteten genom att bli fristäder.

Fristadsprogrammet innebär att en författare, musiker, bildkonstnär, tecknare, scenkonstnär och annan konstnärligt verksam som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland erbjuds ett tvåårigt stipendium, fri bostad och ett nätverk i kommunens kulturliv för att kunna utvecklas konstnärligt och att få arbeta fritt inom sitt konstområde.

Fristäderna är sammanlänkade genom nätverket International Cities of Refuge Network (ICORN). ICORN, med säte i Stavanger, Norge, är en oberoende organisation som utgörs av medlemmarna själva. I Sverige har ICORN även nära samarbete med Svenska PEN och PEN International.

Sandvikens kommun är medlem i ICORN sedan 2016.

Statens kulturråd är den myndighet som har ansvar för att driva fristadsfrågorna i Sverige.

Nuläge

I oktober 2016 fattade Sandvikens kommunstyrelse beslut om handlingsprogram för Fristad Sandviken. En beredning har därefter, tillsammans med ICORN, tagit fram förslag på en fristadskonstnär för Sandviken. I november 2016 beslutade kommunstyrelsen att Sandvikens kommun ska bjuda in fristadskonstnär efter beredningens förslag.

Programverksamhet

Sandvikens kommun kommer löpande att uppmärksamma frågan om yttrandefrihet och fristadssystemet i olika programpunkter. Information om programmen går att finna på Sandvikens kommuns evenemangssidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Länkar

ICORNlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Statens kulturrådlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Fristad Gävlelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Har du frågor, kontakta Sandvikens fristadskoordinator:

Karin Forsgren Anderung
E-post: karin.forsgren.anderung@sandviken.se
Telefon: 026-24 16 35

Sidan uppdaterad: 2017-03-10
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se