Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Fristad Sandviken

Sandvikens kommun är sedan 2016 fristadskommun för fristadskonstnär, efter ett beslut i Sandvikens kommunfullmäktige i juni 2015. Den 28 januari 2020 beslutade kommunstyrelsen att gå in i en ny fristadsperiod, och Sandviken kommer under året att ta emot en ny fristadskonstnär.

Om fristadssystemet

Sedan början av 1990-talet har städer och regioner runtom i världen beslutat att främja yttrandefrihet, försvara demokratin och värna den internationella solidariteten genom att bli fristäder.

Fristadsprogrammet innebär att en författare, musiker, bildkonstnär, tecknare, scenkonstnär och annan konstnärligt verksam som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland erbjuds ett tvåårigt stipendium, fri bostad och ett nätverk i kommunens kulturliv för att kunna utvecklas konstnärligt och att få arbeta fritt inom sitt konstområde.

Fristäderna är sammanlänkade genom nätverket International Cities of Refuge Network (ICORN). ICORN, med säte i Stavanger, Norge, är en oberoende organisation som utgörs av medlemmarna själva. I Sverige har ICORN även nära samarbete med Svenska PEN och PEN International.

Sandvikens kommun är medlem i ICORN sedan 2016.

Statens kulturråd är den myndighet som har ansvar för att driva fristadsfrågorna i Sverige.

Tidigare gäster

Mikhail Borzykin

Mikhail Borzykin

Bilden på Mikhail Borzykin i Sankt Petersburg är tagen av Kseniia Ivanova.

Poeten, kompositören, musikern, sångaren och aktivitsten Mikhail Borzykin från Sankt Petersburg i Ryssland har sedan april 2017 fram till april 2019 varit Sandvikens första fristadskonstnär.

Mikhail Borzykin har under 32 år varit frontgestalt i rockbandet Televizor och har under hela sin karriär testat yttrandefrihetens gränser och protesterat mot ”orättvisor och grymheter i en auktoritär regim”.

Efter genombrottet 1987 deltog Mikhail som artist och arrangör i många protestkonserter och miljö-, välgörenhets- och fredsfestivaler och fick flera priser för bl.a. bästa textförfattare, bästa föreställning, bästa album och för sin sociala aktivism.

2009 spelade Mikhail in albumet Deja vu där han anklagar Putins regim för att gå tillbaka till Sovjettidens ”hyckleri, tankebrottslighet, propaganda och aggression”. Sånger som ”Nail down the cellar”, ”Stay at Home” och ”Gazprombeiter” blev populära bland människor som protesterade mot Putins politik.

2012 arrangerade Mikhail Borzykin välgörenhetsfestivalen FREE PUSSY RIOT i Sankt Petersburg för att ge stöd åt kvinnorna från det ryska punkbandet och alla politiska fångar i Ryssland. Bland deltagarna fanns Televizor och flera kända ryska musiker och band och även Pussy Riot´s advokater.

Mikhail Borzykin och hans band Televizor har spelat in 12 album. Det senaste, Ihtiozaurus, släpptes i Ryssland 2016.

Mikhail Borzykin har skrivit många artiklar och essäer i oberoende ryska medier. Texter av Mikhail Borzykin finns samlade i boken Fed up (sånger, poem, intervjuer) från 2008.

I Sandviken har Mikhail Borzykin fortsatt skapa poesi och musik. Han har också gjort uppläsningar och konserter på ryska och engelska tillsammans med lokala musiker och författare.

Om Mikhail Borzykin

Mikhail Borzykin - framträdandenPDF (pdf, 383.2 kB) (folder)

Mikhail Borzykin - list of productsPDF (pdf, 383.5 kB)

Mikhail Borzykin - Rock for freedom länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster(presentationsfilm)

Mikhail Borzykin efter halva tiden i Sandvikenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - (intervju i Gefle Dagblad)

Musik i exil, jaget i upplösning och dystopier på tvlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (inslag i radio, reportage om Mikhail Borzykin 19.00-30.00)

Televizor  - Gazprombeiterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (länk till Youtube).

Jubileumskonsert - Televizor 25 år (2009) - Del 1länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (länk till Youtube).

Jubileumskonsert - Televizor 25 år (2009) - Del 2länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (länk till Youtube). 

Pressmeddelanden

Pressbild

Mikhail Borzykin (Foto: Kseniia Ivanova)

Söker du mer information om fristad?

För att svara på vanliga funderingar om fristadsprogrammet har Sandvikens kommun tagit fram ett dokument med frågor och svar.PDF (pdf, 64.7 kB)

Kontakt

Eva Norrbelius Coleman, fristadskoordinator Sandvikens kommun
E-post: eva.norrbelius.coleman@sandviken.se
Telefon: 026-24 02 72

Sofia Lindström, fristadskoordinator Sandvikens kommun
E-post: sofia.lindstrom@sandviken.se
Telefon: 026-24 18 63

Mer information

Sidan uppdaterad: 2020-05-14
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se