Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Årets kulturpris och stipendiater

Sandviken kommuns kulturpris 2023 tilldelas slöjdaren Kristin Sundberg. Årets stipendiater är Rikard Sjöblom, Karl-Lennart "Kalle" Andersson, Clara Kajlöv och Mathias Woxlin.

Sandvikens kommun delar årligen ut kulturpris och kulturstipendier till personer eller organisationer för förtjänstfulla insatser för Sandvikens kultur- och fritidsliv. Kulturpristagaren erhåller 25 000 kronor medan stipendiater erhåller vardera 7 500 kronor.

Kulturpristagare 2023 - Kristin Sundberg

Kristin Sundberg från Storvik är slöjdaren som får sitt driv av själva historien bakom de skapade föremålen. Hon skapar både för sig själv och lär ut via Youtube-videos.

Motivering - årets kulturpristagare

Det skogstäta Gästrikland har en rik kulturtradition med skogliga kopplingar. Slöjden är en del av vårt kulturarv som berättar mycket om hur det varit att leva i, av och i relation till just skogen. Att utveckla färdigheter och förärva kunskap inom traditionella slöjd- och hantverkstekniker kräver tålamod att förkovra sig i olika tekniker och traditioner, förståelse för material och ämnens olika egenskaper och de koder och bruk som funktionsobjekten präglats av och nyttjats för.

Men för att kulturarvet inte bara ska vara en produkt av det förflutna utan också integreras i vår samtid tillsammans med människors skaparglädje så krävs individer som slöjdaren Kristin Sundberg.

Hon har inte bara förkovrat sig i slöjd och hantverk från Storvik med omnejd, utan värnar också om att sprida vidare kunskap, nyfikenhet och färdigheter till såväl slöjdkollegor som till allmänheten genom pedagogiska filmer i sin YouTube-kanal OLORS. Hon slöjdar fritt utifrån sina egna idéer men också utifrån kopior av gamla föremål som hon hittat hemma på gården Olors, på någon lokal hembygdsgård eller i museisamlingar.

På ett generöst och pedagogiskt sätt med vackert bildspråk i filmerna fångas materialet och metoderna i hennes videor och lusten att greppa en täljkniv väcks i envar som tittar. Hennes kanal har fått sådan spridning att slöjdlärare på andra sidan Atlanten använder den i träslöjdsutbildningen och lär barn i Kanada att slöjda på Gästrikevis.

Slöjdaren Kristin Sundberg tilldelas Sandvikens kommuns kulturpris 2023 för att fortsätta sitt hantverksmässiga utforskande och sin pedagogiska gärning.

Årets kulturstipendiater

För förtjänstfulla insatser för kultur- och fritidslivet i Sandvikens kommun uppmärksammas i år följande personer:

Rikard Sjöblom, musik

Motivering

Rikard Sjöblom är verksam som musiker inom progressiv rock, producent och kompositör med bas i Årsunda. Han spelar med det egna bandet Beardfish samt det brittiska bandet Big Big Train och samlar sina soloprojekt under namnet Gungfly. Han är multi-instrumentalist och har gett ut ett flertal skivor. Han har turnerat flitigt runt om i Sverige och internationellt. Inspirationen till musiken kommer från en mängd olika musikaliska och litterära håll och den progressiva rocken möjliggör att plocka in referenser och uttryck från olika tidsperioder och sammanhang i ett vitalt musikaliskt och personligt uttryck.

Sandvikens kommun tilldelar Rikard Sjöblom stipendium som en uppmuntran till fortsatt musikalisk gärning.

Karl-Lennart Andersson, Sandvikens Motorklubb

Motivering

Karl-Lennart (Kalle) Andersson har genom sitt stora engagemang varit en central gestalt inom motorsporten i Sandviken ända sedan 1970-talet. Han är personifieringen av ideellt engagemang och har genom åren hunnit med att bland annat agera ordförande i rallysektionen, varit styrelsemedlem, materialförvaltare inför Rally SM, varit tävlingsledare för bland annat Midnattssolsrallyt och varit ungdomsledare och distriktsdomare.

Sandvikens kommun tilldelar Kalle Andersson stipendium för att visa uppskattning för den ideella gärningen som samlat och stöttat unga entusiaster, veteraner och professionella genom decennierna.

Clara Kajlöv, dans

Motivering

Clara Kajlöv började dansa disco och hiphop redan som sjuåring. Tio år senare tillbringar hon en stor del av sitt liv i dansens värld och lägger ner timmar varje dag på att träna Artistic Ballroom, hip hop, disco, slow, engelsk freestyle, jazz, modern, balett och hon tävlar på högsta nivån i en del av dansstilarna. Med sin unga ålder har hon gjort stora framgångar bland annat år 2021 tog hon SM-guld i Artistic Ballroom, fyra EM-guld och ett brons. Hon har tävlat på flera internationella tävlingar och representerat Sveriges danslandslag 2020-2023. Clara är även barndanslärare och undervisar i disco, hiphop och showkids för att inspirera yngre till glädjen i att dansa både på en privat dansskola och Högbolägret. Hösten 2023 gör hon musikaldebut på Gävle teater.

Sandvikens kommun tilldelar Clara Kajlöv stipendium för att uppmuntra hennes redan lysande utveckling inom dans.

Mathias Woxlin, Högbo AIK (idrott och föreningsliv)

Motivering

Mathias Woxlin har efter en framgångsrik karriär i Gefle IF varit en av eldsjälarna som har hjälpt till att driva utvecklingen av damfotbollen i Sandvikens kommun. Genom sitt inspirerande och brinnande engagemang som tränare för Högbo AIK:s flicklag så har han bidragit till att sätta damfotbollen på kartan för kommunens fotbollsintresserade flickor och tjejer.

Sandvikens kommun tilldelar Mathias Woxlin stipendium för att visa uppskattning för hans viktiga roll som förebild och ledare i arbetet med att stärka och lyfta unga damfotbollsspelare.

Kultur- och fritidsnämndens stipendieutskott

Beslut om kulturpris och stipendier tas av kultur- och fritidsnämndens stipendieutskott, bestående av ordförande Ulf Gillström (S), Conny Grönberg (L) och David de La Rosa (M). Handläggande tjänstepersoner är Raluca Ionescu-Gabor, kulturhandläggare och Elenor Noble, enhetschef på kulturenheten.

Porträtt foto på Kristin Sundberg med en blombukett i handen