Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Gör ett besök i Färnebofjärdens nationalpark

Färnebofjärdens nationalpark med Gysingeforsarna är ett välbesökt utflyktsmål på sommaren. Passa även på att titta in i Naturum som erbjuder upplevelser för alla sinnen och åldrar.

Färnebofjärdens nationalpark

Färnebofjärden är idag en av 30 nationalparker i Sverige. Här bevarar vi vårt svenska naturarv så att vi och kommande generationer kan få njuta av dess vackra natur. Den naturliga karaktären samt fjärdens höga biologiska och estetiska värden gör att denna del av Nedre Dalälven är värd att skydda som nationalpark.

Fjärden är unikt sammansatt med ett myller av liv i en mosaik av speciella miljöer. Strandkärr, älvängar, översvämningsmark och gammelskog ger besökare oförglömliga naturupplevelser. De periodiska översvämningarna sätter en stark prägel på nationalparken och den flikiga konturen omgärdar mer än 200 vackra öar och skär. Myrmarker och barrskog med norrlandskaraktär möter sydliga lövskogar med inslag av ek och lind.

Nationalparken är känd för sin fågelrikedom och har varit flitigt besökt av ornitologer ända sedan 1970- talet. Här finns hela 205 fågelarter, varav drygt 100 arter häckar regelbundet. Det artrika djur- och växtlivet skapar många spännande möten; 270 olika kärlväxter blandas med ett 20-tal fiskarter, cirka 60 rödlistade insektsarter samt älg, rådjur, hare, räv, mård, bäver, skogslämmel och lodjur.

Nationalpark är det finaste ett naturområde kan utses till. Nedre Dalälven är ur naturvårdssynpunkt ett av Sveriges i särklass mest värdefulla områden.

Naturum

Naturum Färnebofjärden ligger i anslutning till Färnebofjärdens nationalpark. Mitt i den fina kulturmiljön i Gysinge Bruk, med den brusande Dalälven tätt intill husknuten, fungerar naturum som en inspirerande port till nationalparken.

I en gammal stallbyggnad från 1814 ryms en utställning där du bland annat kan lyssna på hackspettar och hälsa på hos Herr Bäver i hans hydda. I husets bibliotek kan du fördjupa dig bland böcker och tidningar, titta på en film om nationalparken eller bara njuta av den vackra utsikten ut över forsen.

Naturum Färnebofjärden erbjuder många olika aktiviteter under hela året såsom ugglekvällar, fågelmorgnar, fotokurser och skollovsaktiviteter.
Se aktuella upplevelser i Färnebofjärden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information

Färnebofjärdens nationalpark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturum - Färnebofjärden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.