Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Guldkant på matsedeln för elever och förskolebarn

Tack vare försäljning av Klimatlådor kan eleverna i skolan och barnen i förskolan idag njuta av en av de populäraste maträtterna samt dessert. Syftet med Klimatlådan är att minska vårt matsvinn inom kommunen. 

Under två års tid har Sandvikens kommun erbjudit Klimatlådan till personal som jobbar på skolor och förskolor i kommunen. För pengarna vill vi sätta lite extra guldkant till våra gäster berättar Hanna Ekman Johansson Kostchef på Servicekontoret.

Varje dag säljer vi mat som är kvar i serveringslinjen i våra matsalar och på våra förskolor. Personal på skolan och på vissa ställen även elever kan efter lunchen ta med sig sin egen matlåda och fylla den med det som finns kvar. Denna mat skulle annars ha slängts i komposten. I klimatlådan kan vi aldrig erbjuda en komplett måltid men god och näringsriktig mat, berättar Hanna.

Under 2022 har ca 85 000 kronor kommit in. För dessa pengar serveras fredag den 9 december 2022 en hamburgerbuffé med cheddarost, pommes och goda tillbehör. Dessutom en smarrig chokladboll till dessert. På förskolan serveras hamburgare med klyftpotatis eller potatismos och till dessert blir det färsk melon.

Inspiration för andra

Flera andra kommuner och även Jordbruksverket har hört av sig till Sandvikens kommun och frågat hur Klimatlådan fungerar. Klimatlådan är mycket uppskattat och det är riktigt roligt att det har tagits emot så väl och att det fungerar, säger Hanna. Ett sätt att bidra till ett hållbart Sandviken. Målet är så klart att det inte ska finnas någon mat kvar när alla ätit sin lunch. Men det är alltid en viss frånvaro på alla skolor och förskolor.

Mer information

Är du nyfiken på skolmat och förskolemat kan du följa Kostservice på Instagramkontot Matlagarna Sandviken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om skolmaten och förskolematen

Hamburgare med cheddarost, pommes och goda tillbehör.