Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Hållbart nationaldagsfirande i Sandvikens stadspark

Årets familjefest i stadsparken har för första gången en hållbar inriktning på firandet. Besökare bjuds på aktiviteter och upplevelser med fokus på bemötande och lokalproducerad mat tillagad av lokala aktörer.

6 juni Hållbart firande

Firandet i stadsparken är populärt och många sandvikenbor deltar under dagen. Det finns både scenprogram och olika aktiviteter för barn och unga från lokala föreningar runt omkring i parken.

Lokalproducerad mat med kvalitet

Besökare kan ta med picknickkorgen eller köpa fika och mat på plats.

Alla som handlar mat eller fika stöttar samtidigt våra lokala matproducenter. Maten håller hög kvalitet och är lagad från råvaror som producerats på ett naturligt sätt, säger Hans Erik, rådgivare på Matvärden.

Utvecklingen av ett evenemang med närproducerad mat är för att stötta producenter i Sandvikens kommun. Val av leverantörer har gjorts med hjälp av Matvärden och Högbo Gårdsförening.

Gästrike återvinnare har hjälpt till med att planera för servering och återvinning så att sorteringen blir enkel.

Social hållbarhet via upplevelser

Alla deltagande föreningar och politiska partier erbjuder aktiviteter utifrån den sociala utvecklingsstrategin. Det är en forskningsbaserad metod som går ut på att skapa en känsla av tillhörighet genom att göra barn och ungdomar delaktiga, stärka deras förmågor och bekräfta det vi vill se mer av.

Det betyder att ingen längre delar ut gåvor och give aways till besökare, utan vi erbjuder istället aktiviteter, bekräftelse och en känsla av sammanhang till alla barn och unga som deltar under dagen, säger Wendy Juntunen, projektledare.

Programmet i parken pågår kl 12.30-17.00

Årets högtidstalare är Maria Persson, kommunalråd.
Hela programmet finns på sandviken.se/6juni