Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Koversta Gammelby - en av dalälvsbygdens äldsta byar

Koversta är en av dalälvsbygdens äldsta och mest ursprungliga byar, omnämnd redan på medeltiden. Passa på att göra ett besök till den unika miljön och ta en fika i sommarserveringen.

Naturbild

Koversta är en av dalälvsbygdens äldsta och mest ursprungliga byar, omnämnd redan på medeltiden. Här finns idag fem mangårdsbyggnader från början av 1700-talet bevarade, som tillsammans med tillhörande uthus samt hitflyttade byggnader från andra delar av socknen ger en bild av hur en by kunde se ut innan skiftesreformerna.

Koversta Gammelby ligger utanför Österfärnebo och du når byn genom att färdas väg 272 fram till idrottsplatsen. Koversta gammelby är alltid öppen för besök och det finns informationsskyltar vid de olika byggnaderna.

Serveringen håller öppet dagligen mellan 25 juni och 13 augusti kl 13-17 och serverar kaffe, hembakat fikabröd, glass samt smörgåsar och pajer.

Sommarens utställning i ladan är Handelsbodar i Österfärnebo socken.

Hantverksboden har öppet samma tider som serveringen. Här hittar du slöjd, textilier och mathantverk från lokala producenter. För barnen finns lagården, lekstugan, snickarbon och hästen i portlidret att hälsa på.

Mer om Koversta Gammelby Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Koverstaveckan 8—13 juli

Varje år firas koverstaveckan med många aktiviteter. I år är det bl.a. naturstig, föreläsning, bildvisning, byvandring, barnens dag och veteranbils och kuriosamarknad.

Mer information om programmet för koverstaveckan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.