Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Nu startar bygget av nya fjärrvärmeledningen

Nu är spaden i marken och Sandviken Energi har tillsammans med Gävle Energi påbörjat det stora gemensamma fjärrvärmeprojektet. "Äntligen är vi igång", säger Peter Kärnström, ordförande i kommunstyrelsen i Sandviken.

I fredags tog ordförandena i Sandviken och Gävles kommunstyrelser, Peter Kärnström och Åsa Wiklund Lång, det allra första spadtaget för vår drygt två mil långa fjärrvärmeledning.

Det känns oerhört positivt att vi äntligen är här och har fått tagit det första spadtaget. Jag säger som Gert Fylking, äntligen!, säger Peter Kärnström.

Grävarbeten på flera platser i Sandviken

Att spaden är i marken firade bolagen tillsammans med medarbetare som arbetat med projektet, politiker och entreprenörer i strålande sol vid korsningen Mossvägen/Ingalundsvägen där ledningen snart kommer att grävas ned.

Det här är bra framför allt för våra kunder i Sandviken som får tillgång till en restvärme till konkurrenskraftiga priser. Och för hela energiomställningen är det bra att vi använder varmvatten för att värme hus i stället för el – vi använder rätt energislag till rätt saker helt enkelt, säger Niclas Reinikainen, vd på Sandviken Energi.

Nu väntar två intensiva år av grävarbeten och ihopsättning av ledningen, som delfinansieras av Klimatklivet.

Information om avstängda vägar

När grävarbetena nu påbörjas kommer trafiken och framkomligheten längs sträckan att påverkas. Redan nu är man igång och arbetar längs Fredriksgatan samt på Lövbacken.

På Sandviken Energis projektsida Länk till annan webbplats. finns mer information om avstängda vägar och gator samt omledningar i området. Där kan hittar du även kartor och tidplan för projektet.

2024 hoppas vi att ledningen är helt klar och att vi kommer att kunna leverera restvärme till båda kommunerna.

Läs mer!

Mer information om det unika projektet för att koppla samman fjärrvärmenäten i Sandviken och Gävle finns på Sandviken Energis webbplats Länk till annan webbplats..

Ordförandena i Sandvikens och Gävles kommunstyrelser, Peter Kärnström och Åsa Wiklund Lång håller i en varsin spade.