Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Popplar i Stadsparken ersätts av bokträd

Fyra popplar i Stadsparken kommer att tas ner under vecka 44. Trädens livstid är slut, de tappar grenar och utgör en fara för personer som vistas i parken. Popplarna ersätts av bokträd som är en långlivad trädsort.

35 av träden i Stadsparken är popplar som planterades under tidigt 70-tal. En poppel är ett kortlivat träd och blir sällan äldre än 60 år. De träd som tas ner är i dåligt skick. Träden har besiktats av både tjänstepersoner och en extern konsult.

De här fyra träden har nått slutet av sina liv och utgör en fara för personer i parken. De har tappat grenar vid flera tillfällen redan och flera av dem har synliga svampkroppar, vilket visar att de är i dåligt skick, säger Christian Jansson, stadsträdgårdsmästare.

Övriga popplar kommer att klippas. Under kommande 10-årsperiod kommer fler popplar att behöva bytas ut mot nya träd i takt med att deras livstid är slut.

10 nya träd och åtta buskar i Stadsparken

Återplantering av bokträd för att ersätta popplarna sker under vecka 45.

Vi ersätter med långlivade bokträd som fyller popplarnas platser på bästa sätt, säger Christian.

Samtidigt planterar vi även tre ekträd, tre bergskörsbär, en rödbladig bok, fyra paradisbuskar och fyra rödbladiga fläderbuskar i andra delar av parken.

Blir till faunadepåer

Rotändan av popplarna blir kvar i Stadsparken där de blir till faunadepåer. Träet blir till mat och bostad för djur, svampar och växter. Övriga delar av träden blir bränsle till vårt lokala fjärrvärmeverk.

Läs mer om faunadepåer på Naturskyddsföreningens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Popplar i Stadsparken i Sandviken.