Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Sandvikenmeny serveras på den offentliga måltidens dag

Idag firas den offentliga måltidens dag* runt om i Sverige. I Sandviken görs det extra festligt genom att en specialkomponerad Sandvikenmeny serveras på förskola och skolor. Detta är möjligt tack vare kreativa kockar och en kommun som satsar på hållbara måltider.

Den offentliga måltidens dag firas varje år och i år lyfter Sandvikens kommun detta lite extra. Kommunen har stort fokus på den hållbara måltiden. Det ska vara klimatsmart och god näringsrik mat som serveras.

Idag kommer alla elever från förskola till gymnasiet att få äta Sandvikenmeny. Menyn är komponerad av kockarna Shane Racine och Sanna Lidén som provlagat och tagit fram egna recept inför dagen.

Idén föddes i samband med det strategiska arbete som görs kring kommunens livsmedelsstrategi med Agenda 2030 som utgångspunkt.

Det har varit roligt att ta fram menyn. Ett av våra mål är att öka våra lokala inköp och vi köper ekologiskt när vi har möjlighet. Det känns extra viktigt idag. I det här fallet har vi köpt ägg från Alsboägg, mjöl från Berglunds bageri och grönsaker från Jordnära i Valbo, berättar Shane Racine och Sanna Lidén som båda är kockar på Sandvikens kommun.

Dagen är ett sätt att lyfta fram de offentliga måltidernas betydelse och att vi har väldigt duktiga kockar som tänker hållbarhet i alla steg. För oss är det viktigt att servera klimatsmart mat och att vi varierar menyn, säger Hanna Ekman Johansson, Kostchef, Sandvikens kommun.

Menyn för dagen:

  • Frukost: Mannagrynsgröt med blingonsylt (blåbär och lingon)
  • Lunch: Potatis- och morotssoppa med purjolök som serveras med hembakat bröd och egengjord färskost
  • Mellanmål: Potatispannkaka med bärsylt (jordgubbar och lingon)


*Den Offentliga Måltidens dag instiftades av Måltidsakademin och samordnas nu av Mattanken. Dagen firas runt om i Sveriges kommuner och regioner. Det är bara i Sverige, Finland och Estland som det serveras gratis lunch i skolan. Det serveras tre miljoner offentliga måltider varje dag i Sverige. Mer än var tionde måltid i en människas liv är en offentlig måltid.