Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Skulptur har donerats till Sandvikens kommun

En skulptur av den spanske skulptören Baltasar Lobo har donerats till Sandvikens kommun och i fredags den 25 augusti hölls en invigning i Stadshusets entré. Där tog kommunfullmäktiges ordförande Monica Jakobsson emot donationen.

Det är Mari Carmen Caballero Lobo och Föreningen Liss Erikssons vänner som har donerat en skulptur av den spanske skulptören Baltasar Lobo.
Skulpturen heter Torse a la draperie och är en eftergjutning av en originalform från 1970. Originalformen har bevarats i hans ateljé fram tills nu. Skulpturen är gjuten i brons under 2022 av Bergmans konstgjuteri i Stockholm och även patinerad där i en rödbrun kulör.

Skulptören Baltasar Lobo

Baltasar Lobo föddes 1910 i Spanien och dog 1993 i Paris.
Han var i landsflykt under spanska inbördeskriget och flydde till Paris där han blev vän med konstnärer som Pablo Picasso och Joan Miro och delade ateljé med skulptören Henri Laurens.

Lobo deltog i flera utställningar, bland annat i en samlingsutställning 1948 i Stockholm och Oslo, som de norska och svenska Spanienkommittéerna ordnade för spanska konstnärer i exil. I samband med det blev han personligen vän till flera svenska familjer, bland annat med Liss Eriksson och Brita Reich Eriksson. Lobo kom många gånger till Sverige med sin systerdotter Mari Carmen Caballero Lobo, nu donator till flera eftergjutningar som donerats till svenska konstsamlingar för placering i offentliga miljöer.

Skulpturen invigdes på fredagen

Fredagen den 25 augusti invigdes skulpturen i Stadshusets entré med inbjudna gäster. Både Mari Carmen Caballero Lobo och Kjell Andersson, ordförande för Föreningen Liss Erikssons vänner närvarade. Kommunfullmäktiges ordförande Monica Jakobsson tog emot donationen. Hon avslutade sitt tacktal med passande ord från Sandvikens kommuns vision:

I Sandviken är världen alltid närvarande. Här känner vi oss hemma och gör varandra bättre.

En bild på kommunfullmäktige Monica Jacobsson som står och tittar på skulpturen som är bredvid henne på ett podie.