Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Snart börjar vårflods­säsongen och risken för översvämning ökar

Dags för dig som är fastighetsägare att se över beredskap och förbereda skydd för att undvika skador vid en eventuell översvämning.

När vårsolen värmer stiger också vattennivåerna i våra vattendrag. Vinterns stora nederbörd både i länet och resten av landet gör risken för höga flöden extra stor.

Du som är fastighetsägare har ansvaret att skydda din egendom mot översvämning och det kan därför vara dags att se över din beredskap för översvämning. Det finns många saker som du kan göra för att så långt som möjligt förebygga skador till följd av översvämning.

Det kan vara bra att kolla vad din hemförsäkring säger om skador orsakade av översvämning.

Ladda gärna ner en checklista från Länsstyrelsens webbplats, skriv ut den och ha den redo om det skulle behövas.
Checklista vid risk för översvämning (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Behöver du bygga vallar för att skydda din fastighet?

Du kan minska risken att din fastighet skadas genom att du hindrar vattnet från att rinna in mot byggaden. Det finns färdiga barriärer att köpa men du kan även bygga vallar med sand, jord och plast, till exempel byggplast.

Sand finns att hämta på Industrivägen 14, bredvid Bessemerskolans parkering. Ta med egen spade för att lasta den sand du behöver för att bygga vallar.

Samhällets ansvar vid översvämning

Samhällets resurser används i första hand till att skydda samhällsviktig verksamhet. Det innebär bland annat att räddningstjänsten prioriterar uppdrag som skyddar liv och hälsa i händelse av en översvämning. Du som fastighetsägare ansvarar för din fastighet om den drabbas.

Flera förberedande tips

Tips om hur du kan förbereda dig och agera vid en översvämning (krisinformation.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ väderutvecklingen och eventuella vädervarningar (smhi.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Snart börjar vårflods­säsongen och risken för översvämning ökar - Sandviken Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skydda ditt hus mot översvämning

Informationsfilm från Myndigheten för skydd och beredskap

Väg som är översvämmad