Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Yrkesutbildning plus språk ger snabb väg in på arbetsmarknaden

Nu har det varit avslutning för eleverna på vuxenutbildningen måltidsservice och lokalvård.

Eleverna har under 60 veckor läst en yrkesutbildning med fokus på att även få en fördjupning i svenska. En framgångsrik kombination som ger större möjlighet att få jobb och som även skapar förutsättningar för fortsatta studier.

Det behövs fler utbildningar som snabbt kan leda till jobb. Att kunna kombinera yrkesutbildning med svenska språket är ett fantastiskt exempel på när det här fungerar som bäst. Kompetensen behövs och att kunna bra svenska är ofta avgörande för att få ett första jobb, att komma in på arbetsmarknaden för nyanlända.

Efter avslutad utbildning kan eleverna söka arbete som måltidsbiträde och lokalvårdare hos städ och serviceföretag, hotell, kommuner, regioner. De har fått lära sig service, att prata och bemöta kunder och att samarbeta med arbetskamrater som också är en viktig del av jobbet.

Utbildningen kan även leda till fortsatta studier. Studierna i svenska gör så att eleverna blir behöriga att läsa gymnasiala kurser för att få högskolebehörighet.


Det här är utbildningsinsatser som gör skillnad på riktigt. Förutom att eleverna får en bred yrkeskunskap så öppnar språket nya dörrar för dem. Kunskaper i svenska är den verkliga nyckeln till inkludering. Idag gratulerar vi eleverna som genomfört utbildningen med fina resultat. Vi passar även på att tacka pedagogerna Angelica Wadström och Souzie Mikaelian som satsar helhjärtat på att skapa en trygg och lärande miljö. Det här är utbildning som gör skillnad på riktigt, säger Jonas Johannesson, rektor Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningen har genomförts i Sandviken och Sandvikens kommun är en av de som gärna anställer personer från utbildningen. Flera av eleverna som går ut nu börjar som timvikarier.


Det här är ett otroligt viktigt samarbete. Flera elever har gjort praktik hos oss och några har redan hoppat in som vikarier under utbildningstiden.
Det förenklar för oss att få tag i den kompetens vi behöver för att täcka behovet av yrkesutbildade medarbetare”, säger Maria Eriksson, chef Servicekontoret Sandvikens kommun.

Utbildningen genomförs av Centrum för vuxnas lärande i Sandvikens kommun och i februari startar nästa utbildningsomgång. Här finns några platser kvar att söka.
Mer information om yrkesutbildningen måltidsservice och lokalvård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Till vänster ser vi Souzie Mikaelian och till höger Angelica Wadström
En grupp elever som är glada över att ha tagit examen