Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Borgerlig vigsel

En borgerlig vigsel är ett alternativ för alla som planerar att gifta sig och vill ha en ceremoni som inte är kopplad till någon religiös tradition. Vid en borgerlig vigsel förrättas ceremonin av en vigselförrättare som är utsedd av Länsstyrelsen. I Sandvikens stadshus finns ett särskilt rum som används för borgerliga vigslar.

Ansökan om hindersprövning

Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning innebär att Skatteverket undersöker om det finns något lagligt hinder mot att ni gifter er.

Ansökan om hindersprövning kan ni göra gemensamt på det skattekontor där någon av er är folkbokförd eller via Skatteverkets hemsida. I samband med ansökan om hindersprövning kan ni även anmäla vilket efternamn var och en ska ha i äktenskapet.

Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan om hindersprövning i god tid före vigseln. Blanketter och e-tjänst för hindersprövning och anmälan om efternamn finns hos Skatteverket. Hindersprövningen är giltig i fyra månader.

Lämna intygen till oss i god tid före vigseln

Efter ansökan om hindersprövning får ni två handlingar från Skatteverket, Intyg hindersprövning och vigselintyg. Båda handlingarna i original ska lämnas till Sandvikens kommun, medborgarservice minst fem arbetsdagar före vigseln.

Lämna handlingarna direkt i stadshusets reception eller skicka dem till Sandvikens kommun, medborgarservice, 811 80 Sandviken.

Utländska medborgare

För utländska medborgare gäller särskilda regler. Om en av er eller båda är utländska medborgare bör ni vända er till ert skattekontor för information.

Vigselförrättare

Sandvikens Kommun har åtta vigselförrättare som är utsedda av Länsstyrelsen. När ni preliminärbokar borgerlig vigsel kan ni också skriva om ni har önskemål om vem som ska viga er. Se vigselförrättare längre ner på sidan.

Vittnen

Minst två personer måste vara med under vigseln som vittnen, det kan vara vänner eller släktingar. De som är vittnen måste ha fyllt 18 år. Personer som arbetar i kommunen kan också vara vittnen. Kommunens vittnen är tillgängliga kl 08.00-16.00 under helgfria vardagar.

Avgift

Det kostar 500 kr för en borgerlig vigsel. Betalning sker vid bokningstillfället i
e-tjänsten via swish eller med kort. Avgiften täcker kostnaderna för den administration som krävs för tjänsten.

Vad händer sen?

När ni har preliminärbokat vigsel via e-tjänsten kommer vi att kontakta er för att gå igenom era önskemål och boka dag och tid för vigseln.

Vi kan inte garantera att vigseln kan genomföras enligt era inskickade önskemål.

Tid för vigsel kan även bokas hos Medborgarservice

026-24 00 00 eller medborgarservice@sandviken.se

Mer information

Äktenskap - Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Våra vigselförrättare

Närbild på Wivianne Hahne. Hon har blont hår, solglasögon och rosa kavaj på sig.

Wivianne Hahne

Till vardags jobbar jag som kommunvägledare på Medborgarservice i Stadshuset.

På fritiden ägnar jag mig åt olika sportaktiviteter som gruppträning, yoga och slalom. Jag tycker också om att resa och då gärna till platser med djur som Svalbard och Sydafrika.

Jag är engagerad i Pulsens personalförening där jag ordnar diverse aktiviteter/resor för anställda.

Hundar är ett annat stort intresse för mig särskilt fransk bulldog, men jag har ingen just nu.

Brinner även för SAIK bandy där jag är funktionärsansvarig.

Vad du tycker om mest med att få vara vigselförrättare?

Att få vara vigselförrättare känns som ett väldigt fint uppdrag. Nya möten med människor ligger mig varmt om hjärtat. Att få se och dela glädjen hos de människor som valt ett liv tillsammans.

Björn Rydbeck

Björn Rydbeck

Bor i Storvik och har varit i vigselförrättare sedan sommaren 2018. Jobbar som Officer/Kapten i Infanteriet. Tycker om att vara i löpspåret eller se en lokal bio. Brinner för pedagogik, militärhistoria och ledarskap.

Vad är det bästa med att vara vigselförrättare?
Att umgås med nya trevliga människor och få dela deras glädje.

Åke Edvardsson

Åke Edvardsson

Bor i Hofors och har varit vigselförrättare sedan 1994. Min fritid ägnar jag delvis åt att sjunga visor till gitarr, med tonvikt på Dan Andersson.

Vad är det bästa med att vara vigselförrättare?

Det är fint att få vara en del av en ceremoni som betyder mycket för dom berörda. Man får också träffa många trevliga människor.

Lars Holst

Lars Holst

Har varit vigselförrättare sedan 1989. Tycker om att spendera sin fritid på idrottsarrangemang eller kulturutbud. Är pensionär idag men spenderade de senaste 25 åren i Högbo. Brinner för att alla ungdomar i Sandviken ska få utföra sina intressen inom idrotten och kulturen.

Vad är det bästa med att vara vigselförrättare?
Att får närvara och se den glädje och utstrålning som de vigda förmedlar.

Ann-Charlott Eimasdotter

Ann Charlott Eimasdotter

Jag jobbar som undersköterska på ett av kommunens äldreboende sedan -86.

Familjen/vuxna barn, särbo och en hund har stor betydelse i mitt liv. Öland är min sommar! Jag älskar solen och vindarnas ö. Mina intressen är handarbete och trädgårdsarbete, hantverk och bilar av äldre modell.

Att vara vigselförrättare är ett ärofyllt uppdrag där kärleken står i centrum.
Att få se två människor få bilda ett liv tillsammans.

Helena Harrysson

Helena Harrysson

Kommer från Stockholm men bor i Sandviken. Varit vigselförrättare sen 2005. Min stora passion förutom relationer är kultur av olika slag. Teater, musik, litteratur och konst. När jag inte viger arbetar jag som utbildare, föreläsare och författare.

Vad är det bästa med att vara vigselförrättare?
Det är väldigt magiskt att viga människor som modigt bestämt sig för att leva tillsammans. Och det är väl just så jag ser på varje vigsel - som ett levande konstverk med två människors innerliga önskan att vilja leva tillsammans!

Porträttbild på Monica Jacobsson. Hon har vitt hår, röda glasögon och blå ögon. Hon tittar rakt in i kameran.

Monica Jacobsson

Bor på Gamla Bruket i Sandviken. Jag har varit vigselförrättare sen 2012.

Då jag uppskattar kultur i alla former är jag glad över det omfattande kulturutbud som vi har i kommunen. Jag är pensionär sen några år men är fortfarande politiskt aktiv, är bland annat kommunfullmäktiges ordförande. Förutom mitt samhällsengagemang har jag både barn, barnbarn och barnbarnsbarn som betyder mycket för mig.

Vad är det bästa med att vara vigselförrättare?

All glädje, kärlek och förväntan man får uppleva är så berikande.