Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Borgerlig vigsel

För alla som planerar att gifta sig och önskar ett alternativ till kyrklig vigsel så finns möjligheten till borgerlig vigsel. Vigselakten förrättas av en vigselförrättare som är utsedd av Länsstyrelsen. I Sandvikens stadshus finns ett speciellt vigselrum för borgerliga vigslar.

Före vigseln

Innan ni kan ingå äktenskap måste ni ansöka om hindersprövning. Ansökan om hindersprövning ska göras gemensamt på det skattekontor där någon av er är folkbokförd. I samband med ansökan om hindersprövning bör man även anmäla vilket efternamn var och en ska bära i äktenskapet. Blanketter för hindersprövning respektive anmälan om efternamn finns hos Skatteverket, se länk nedan.

Om det inte finns något hinder mot äktenskapet kommer skattekontoret att utfärda ett intyg om hindersprövning. Intyget ska lämnas i förväg till Medborgarservice.

Hur går en vigsel till?

Vigseln tar cirka fem till tio minuter. Ceremonin är på svenska och utförs av en vigselförrättare. Ni kan även få ceremonin på engelska. 

Giltig legitimation ska uppvisas.

Två vittnen som är över 18 år måste närvara.

Efter vigseln skickar vi omgående era handlingar till skatteverket, där de registreras.

Tolk

Om någon av er inte förstår svenska eller engelska måste ni ha egen tolk med er. Tolken kan även vara vittne.

För utländska medborgare gäller särskilda regler. Om en av er eller båda är utländska medborgare bör ni vända er till ert skattekontor för information.

Avgift

Vi tar en administrativ avgift på 500 kronor. När vigseln är genomförd skickar vi en separat faktura på avgiften.

Upplysningar och tidsbeställning

Genom vår e-tjänst kan ni preliminärboka borgerlig vigsel i Sandvikens kommun.

Våra vigselförrättare

Wivianne Hahne

Wivianne Hahne

Har precis blivit förordnad vigselförrättare. Till vardags jobbar jag som kommunvägledare på Medborgarservice i Stadshuset. På fritiden ägnar jag mig åt att vara ute med sin hund Alice, björnspaning och olika sportaktiviteter. Jag brinner också för Saik bandy där jag är funktionärsansvarig.

Vad du tycker om mest med att få vara vigselförrättare?
Att få vara vigselförrättare känns som ett väldigt fint uppdrag. Nya möten med människor ligger mig varmt om hjärtat. Att få se och dela glädjen hos de människor som valt ett liv tillsammans.

Björn Rydbeck

Björn Rydbeck

Bor i Storvik och har varit i vigselförrättare sedan sommaren 2018. Jobbar som Officer/Kapten i Infanteriet. Tycker om att vara i löpspåret eller se en lokal bio. Brinner för pedagogik, militärhistoria och ledarskap.

Vad är det bästa med att vara vigselförrättare?
Att umgås med nya trevliga människor och få dela deras glädje.

Åke Edvardsson

Åke Edvardsson

Bor i Österhästbo i Torsåker. Jag har varit vigselförrättare sedan 1994. Min fritid ägnar jag delvis åt att sjunga visor till gitarr, med tonvikt på Dan Andersson.

Vad är det bästa med att vara vigselförrättare?
Det är fint att få vara en del av en ceremoni som betyder mycket för dom berörda. Man får också träffa många trevliga människor.

Lars Holst

Lars Holst

Har varit vigselförrättare sedan 1989. Tycker om att spendera sin fritid på idrottsarrangemang eller kulturutbud. Är pensionär idag men spenderade de senaste 25 åren i Högbo. Brinner för att alla ungdomar i Sandviken ska få utföra sina intressen inom idrotten och kulturen.

Vad är det bästa med att vara vigselförrättare?
Att får närvara och se den glädje och utstrålning som de vigda förmedlar.

Ann-Charlott Eimasdotter

Ann Charlott Eimasdotter

Har varit vigselförrättare sen 2008.

Helena Harrysson

Helena Harrysson

Kommer från Stockholm men bor i Sandviken. Varit vigselförrättare sen 2005. Min stora passion förutom relationer är kultur av olika slag. Teater, musik, litteratur och konst. När jag inte viger arbetar jag som utbildare, föreläsare och författare.

Vad är det bästa med att vara vigselförrättare?
Det är väldigt magiskt att viga människor som modigt bestämt sig för att leva tillsammans. Och det är väl just så jag ser på varje vigsel - som ett levande konstverk med två människors innerliga önskan att vilja leva tillsammans!

Porträttbild på Monica Jacobsson. Hon har vitt hår, röda glasögon och blå ögon. Hon tittar rakt in i kameran.

Monica Jacobsson

Bor i Sandviken. Har varit vigselförrättare sen 2012. Gillar kultur i alla former samt vara på folkbiblioteket. Är pensionär men är politiskt aktiv, är kommunfullmäktiges ordförande.

Vad är det bästa med att vara vigselförrättare?
All glädje, kärlek och förväntan man får uppleva är så berikande.