Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Lisa, Nurto och Julia 16 år är vinnare av årets blomsterfontän i Jansasparken

Lisa Björk, Nurto Hussein och Julia Enström är årets vinnare i designtävlingen för blomsterfontänen – den runda rabatten mitt i Jansasparken. Du kommer att kunna njuta av deras design under sommaren 2023.

Tjejerna är 16 år gamla och går första året på gymnasiet på Göranssonska skolan. De skickade in sitt tävlingsbidrag som en del i en designkurs de läser på skolan.

Det känns jätteroligt att vi vann tävlingen. Vi funderade länge och hade många idéer innan vi till slut kom på den här designen, säger Lisa Björk.

2023 års tema: Värna om Storsjön

Varje år har blomsterfontänen ett nytt tema. Lisa, Nurto och Julia ville att deras tema ska beröra och att man känner något när man ser blomsterfontänen.

Alla som bor här har en relation till Storsjön, säger Julia Enström.

Vi ville ha ett budskap som passar för alla i Sandviken, säger Nurto Hussein.

Vinnarnas beskrivning av temat lyder:

”Kriget och eländet i världen har drabbat hårt på många människor. Detta har gjort att klimatet har hamnat i skuggan. Vi måste lyfta fram det till ljuset igen. Att rädda klimatet själv skulle vara omöjligt, men tillsammans kan vi värna om någonting som ligger oss varmt om hjärtat, nämligen Storsjön.
Om vi alla hjälps åt kan vi skydda den från alger och andra föroreningar innan det är för sent. Storsjön är en plats dit många åker till på somrarna för att njuta av den fina, lugnande miljön och alla dess öar. Vi vill att ni ska kunna njuta av denna blomsterfontän så som ni njuter av Storsjön.”

Fakta om blomsterfontänen i Jansasparken

I Jansasparken finns en blomsterfontän. Det är en rund rabatt med sommarblommor som varje år har ett nytt tema. Vilket tema det blir avgörs av en årlig tävling för kommunens invånare.

Designtävlingen är en förlängning av den medborgardialog som resulterade i 1 600 idéer och önskemål från sandvikenbor om hur centrum ska plussas. Genom tävlingen som hölls första gången inför sommaren 2017 fortsätter medborgare att formge Sandvikens centrum.

Här finns bilder på tidigare års blomsterfontäner

Lisa Björk, Julia Enström och Nurto Hussein - vinnare av blomsterfontänen i Jansasparken 2023.