Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Blomsterfontänen i Jansasparken

I centrum av Jansasparken finns en blomsterfontän. Det är en rundel med sommarblommor som har olika teman år för år. Vilket tema det blir avgörs av en årlig tävling för medborgarna. Här kan du se samtliga års vinnande bidrag.

Designtävlingen är en förlängning av den medborgardialog som resulterade i 1 600 idéer och önskemål från sandvikenbor om hur centrum ska plussas. Genom tävlingen som hölls första gången inför sommaren 2017 fortsätter medborgare att formge Sandvikens centrum.

Jansasparken förnyades under 2015-2016 och 2016 var den första sommaren som blomsterfontänen mitt i parken blomstrade.

2023 års tema: Värna om Storsjön

Lisa Björk, Nurto Hussein och Julia Enström är vinnare av "Designa blomsterfontänen i Jansasparken 2023". Samtliga är 16 år och studerar första året på Göranssonska skolan.

Vinnarnas motivering lyder:

Kriget och eländet i världen har drabbat hårt på många människor. Detta har gjort att klimatet har hamnat i skuggan. Vi måste lyfta fram det till ljuset igen. Att rädda klimatet själv skulle vara omöjligt, men tillsammans kan vi värna om någonting som ligger oss varmt om hjärtat, nämligen Storsjön. Om vi alla hjälps åt kan vi skydda den från alger och andra föroreningar innan det är för sent. Storsjön är en plats dit många åker till på somrarna för att njuta av den fina, lugnande miljön och alla dess öar. Vi vill att ni ska kunna njuta av denna blomsterfontän så som ni njuter av Storsjön.

2022 års blomsterfontän i Jansasparken.
Bilden visar vinnarnas ritning av blomsterfontänen i Jansasparken 2023, samt en förteckning av vilka blommor den ska innehålla.

2022 års tema: Brudbuketten

Alva Jäderberg från Järbo är vinnare av "Designa blomsterfontänen i Jansasparken 2022"

Temat är "Brudbuketten" och Alvas motivering lyder: Min dröm och tanke av blomsterarrangemanget 2022 är en brudbukett. Brudbukettens färger är ofta ljusa, vilket bland annat symboliserar kärlek, harmoni och fred. Det är något vi behöver mer av i världen. Detta blomsterarrangemang ska få betraktaren att känna sig fridfull, tack vare de ljusa färgerna som Gud har skapat lugna för ögat.

2022 års blomsterfontän i Jansasparken.
Alvas skiss och växtförteckning för blomsterfontänen i Jansasparken 2022.

2021 års tema: Fyrverkeri

Katarina Dahlgren från Storvik är vinnare av "Designa blomsterfontänen i Jansasparken 2021".

Temat är Fyrverkeri och Katarinas motivering lyder: I denna mörka tid med Covid-19 hängande över oss föds en längtan efter glädje och sommar, ett fyrverkeri av färg och form.

Katarina vill att blomsterfontänen ska vara en fest för ögat, något betraktaren helt enkelt blir glad av.

Blomsterfontänen i Jansasparken 2021.
Vinnande bidrag i tävlingen Designa blomsterfontänen i Jansasparken 2021.

2020 års tema: Sommarkväll

Åsa Forsman från Kungsgården är vinnare av "Designa blomsterfontänen i Jansasparken 2020".

Designen som Åsa kallar för "Sommarkväll" kommer att pryda fontänen till sommaren. Temat för designen är sol, himmel, sjö i milda, mjuka färger och ska ge oss kopplingar till långa lediga kvällar vid Storsjön. Åsa vill att betraktaren ska uppnå en känsla av lugn och ro när fontänen beskådas.

Blomsterfontänen i Jansasparken 2020.
Design blomsterfontän 2020

2019 års tema: Fjärilar och bin

Linnéa Kling från Storvik är vinnare av ”Designa blomsterfontänen i Jansasparken 2019”.

Temat är Fjärilar och bin som minskar i population och är viktiga för ekosystemet. Så i den här rabatten kommer det att finnas sommarblommor som bin och fjärilar gillar, som kan locka många pollinatörer. Elefantgräset och Jätteverbenan är fontänen i mitten med uppåtriktade "vattenstrålar". Sedan är det en mild färgskala, blommor som är valda efter färg och sorter som är favoriter hos pollinatörer.

Blomsterfontänen i Jansasparken 2019.
Designritning av blomsterfontänen i Jansasparken 2019.Förstora bilden


2018 års tema: Cupcake

Eva Forsberg från Sandviken är vinnare av ”Designa blomsterfontänen i Jansasparken 2018”. Nedan ser du hennes bidrag med temat Cupcake pryda Jansasparken.

Blomsterfontänen i Jansasparken 2018.

2017 års tema: Dagdrömmar

2017 års blomsterfontän designades av Anette Jonsson Sundell från Sandviken och har temat Dagdrömmar.

Min tanke eller min önskan är att mitt förslag ska fånga betraktarens intresse med tanke på växtvalet och kompositionen. Att när man ser något man inte sett tidigare, ska det få betraktaren att börja fundera och låta tanken vandra iväg, dagdrömma sig bort, säger Anette.

Bilden visar blomsterfontänen i Jansasparken sommaren 2017.
Skiss av den vinnande designen för 2017 års blomsterfontän.

2016 års tema: Rosa

2016 års blomsterfontän hade ett rosa tema. Sofia Karlsson som är parkvärd för Jansasparken och arbetar på Sandvikenhus stod för designen den första sommaren.

Bilden visar blomsterfontänen i Jansasparken sommaren 2016.