Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Buss och tågtrafik

Här hittar du länkar till tidtabeller för buss och tåg. Här hittar du också information om de olika kollektiva transportalternativen för resor till och från Sandviken, samt inom Sandvikens kommun.

Fler och fler upptäcker hur bra geografiskt Sandviken ligger och möjligheten att pendla till jobbet i städer som Västerås, Uppsala och Stockholm. Tack vare täta bussförbindelser inom Gästrikland och bra tågförbindelser till Mälardalen kan Sandviken vara ett attraktivt alternativ till storstadens hektiska tempo.

Med tåget kan du resa från Sandviken och Storvik till olika destinationer som Falun, Borlänge, Avesta, Örebro, Gävle och Linköping utan att behöva byta tåg. Det är en bekväm och snabb resa. Dessutom är det smidigt och bekvämt att ta tåget till Arlanda. Prova du också!

Busstrafik - lokalt och regionalt

Kollektivtrafik inom Gävleborgs län planeras och samordnas av X-trafik.

Tidtabeller

Tidtabeller för X-trafiks bussar och tåg finns på X-trafiks webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan även ladda ner appen X-trafik för iPhone och Android gratis i din appbutik.

Vill du kombinera din resa med buss och tåg kan du planera resan via Samtrafikens resrobot, reseplanerare.resrobot.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Försäljningsombud

Försäljningsombud för X-trafiks biljetter är Folkets Hus reception i Sandviken. Där kan du få upplysningar, information, köpa biljetter och kort samt byta ut trasiga kort.

Har du frågor om tidtabellen eller resor med X-trafik så kan du kontakta X-trafik på telefon 0771-910109.

Förseningar och information om inställda bussar

Information om eventuellt inställda bussar, flyttade hållplatser m.m. finns på X-trafiks webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Har du frågor, kontakta trafikupplysningen på telefon 0771‑910109.

Arbetspendla

Arbetspendlar du till Sandviken?
Alla turer på linje 41 och 91 går förbi Sandvik på Mossvägen.

Jobbar du på Sandbacka Park eller i norra delarna av centrum går linje 40 mellan Sandbacka Park och Gävle i anslutning till kontorstider. Hållplatsen på Mossvägen underlättar också för den som hellre vill ta en promenad till Sandbacka Park till och från linje 41.

Tåg

Vi har två entreprenörer på järnvägsstråket förbi stationerna Sandviken och Storvik. När du bokar en tågresa kan du samtidigt beställa Tågplus. Det innebär att du även bokar resan med lokaltrafiken på samma biljett.

Tidtabeller och biljetter

www.resplus.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du titta på tidtabellen för din resa. Boka gör du genom respektive entreprenörs bokningscentral.

Sandvikens resecentrum

I Sandviken möts kommunikationer från alla väderstreck. Stadsbussar möter regionbussar, landsortsbussar, expressbussar, regionaltåg och nattåg. För att öka bekvämligheten för våra resenärer har vi skapat ett resecentrum i traditionella gulröda bruksfärger men med en modern insida.

Elektroniska skärmar ger dig information om var och när tåg och bussar avgår och hela ytan har markvärme för ett snö- och halkfritt underlag. Resecentrum är öppet dygnet runt och stationshuset mellan kl. 06:00—19:30.

Du byter buss och tåg under samma tak!

Över 50 procent av kollektivresorna i Sandviken innebär att man byter mellan olika busslinjer eller tåg. Med Resecentrum är avståndet mellan bussarna och tågen kort och skyddat från väder och vind.

Handikappanpassning

Samhällets vision är att alla ska ha möjlighet att resa kollektivt. Därför anpassas bussar, tåg, stationer och hållplatser för att underlätta för personer med fysiska funktionsnedsättningar att delta i samhällslivet. Det inkluderar ledstråk, entréer, skyltning, punktskrift och sittplatser. Både tåg och bussar är redan tidigare anpassade för att kunna tillgodose de flesta typer av funktionsnedsättningar.

Frågor om kollektivtrafik, trafikupplysning; 0771-910109
www.x-trafik.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta till resecentrum

Adress: Stationsgatan, Sandviken
Karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Parkeringar vid Resecentrum

Vid Resecentrum finns gott om avgiftsfria parkeringsplatser både för dig som vill parkera kortare eller längre tid, upp till två veckor på långtidsparkeringen.

  • Blå platser på karta = Handikapparkering, 2 platser
  • Gula platser på karta = 2 timmars parkering, 7 platser
  • Röda platser på karta = 24 timmars parkering, 56 platser
  • Gröna platser på karta = 2 veckors parkering, 36 platser

Klicka på kartan för att öppna den i ett större format.

Karta över parkeringsplatser vid ResecentrumFörstora bilden

Närtrafik

Närtrafiken är ett komplement till den ordinarie kollektivtrafiken för de som vill resa från adresser som ligger mer än två kilometer från en busshållplats. Trafiken är anropsstyrd och körs med taxi efter olika ”linjer” som alla har egna tidtabeller med cirkatider. På X-trafiks webbplats finns information om vilka linjer som erbjuds.
Närtrafik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Färdtjänst

Färdtjänst är särskild kollektivtrafik, ett komplement till vanliga linjebussar.
Färdtjänst

Skolskjuts

Regler och ansökan om skolskjuts