Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Skolskjuts

Skolskjuts är för ditt barn som går i förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola eller anpassad gymnasieskola och är folkbokförd i Sandvikens kommun.

I Sandvikens kommun ska samtliga som är i behov av skolskjuts göra en ansökan för varje nytt läsår. Skolskjuts beviljas inte från en adress i annan kommun.

Ansökningsperioder för läsåret 2025/2026

  • Ansökningsperiod 1 är öppen 4 april - 4 maj
  • Ansökningsperiod 2 är öppen 1 augusti och är öppen läsåret ut.
  • Ansökan vinterdispens öppnar 1 september

För att kunna garantera att eleven får beslut om skolskjuts innan skolstart, behöver ansökan inkomma senast 4 maj.

Begreppsdefinitioner

Skolskjuts är ett samlingsbegrepp för transport med kollektivtrafik, upphandlad skolbuss eller taxi.

Uppsamlingsplats är en beslutad plats för upphämtning och avlämning med skolskjuts i anslutning till hem/skola.

Hemkommun avser den kommun där eleven är folkbokförd. Om en person inte är folkbokförd i Sverige så är det istället den kommun som personen stadigvarande vistas i, eller för tillfället uppehåller sig i, som är hemkommunen.

Hem avser den bostadsadress där eleven är folkbokförd. Om en elev bor växelvis hos vårdnadshavare på olika adresser räknas båda adresserna som elevens hem. Om en elev bor varaktigt på ett korttidsboende under vardagar eller är placerad i familjehem av socialtjänsten likställs dessa boenden med hem. Varaktig vistelse på korttidsboende ska styrkas.

Referensskola avser den skola som ligger närmast elevens hem.

Skolskjutsskola avser den skola som Sandvikens kommun anvisat eleven och där avståndet för skolskjuts uppfylls.

Rätten till skolskjuts

Enligt skollagen (2010:800) är kommunen är skyldig att ordna kostnadsfri skolskjuts om sådan behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden, funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet.

Skolskjuts gäller i första hand med busskort för kollektivtrafik och avser resor från anvisad på-/avstigningsplats i bostadens närhet till anvisad på-/avstigningsplats vid skola.

Skollag (2010:800) på riksdagens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad räknas inte som skolskjuts

  • Förskoleverksamhet/barnomsorg (barn 0–5 år) – Resor till och från förskola räknas inte som skolskjuts
  • Fritidshem – Resor till och från fritids räknas inte som skolskjuts
  • Verksamhetsresor – Resor inom skolans verksamhet är inte skolskjuts.

Skjuts till och från annan skola eller andra lokaler för undervisning är inte skolskjuts. Resor till slöjd, idrott, språk, studiebesök, särskilt undervisningsstöd, prao/praktik med mera räknas inte som skolskjuts. Respektive skola anordnar dessa resor.

Skolskjuts beviljas inte utifrån till exempel: familjeförhållanden, avsaknad av körkort, ekonomiska skäl, arbetstider, vårdnadshavares sjukdom eller annan oförmåga att följa med sitt barn till hållplats eller skola.

Vårdnadshavares ansvar

Vårdnadshavare ansvarar för barnets väg till och från hållplats/uppsamlingsplats/skola.

Vårdnadshavare förutsätts ansvara för att barnet förbereds och tränas på att klara sin skolväg på ett så säkert sätt som möjligt i enlighet med 6 kap 2§ föräldrabalken (SFS1949:381). Det kan innebära att barnet måste följas till hållplats/uppsamlingsplats eller skola under så lång tid som det behövs för att barnet ska klara att ta sig till skola eller hållplats/uppsamlingsplats på egen hand.

Vårdnadshavares ansvar gäller oberoende av väder eller årstid.

Barnens utrustning

Vårdnadshavare ansvarar för att barnet förses med reflexer, reflexväst eller har med sig en ficklampa under den mörkare delen av året. En ljus klädsel på en gångtrafikant kan bidra till ökad upptäcktsmöjlighet och en bättre anpassad hastighet från bilisternas sida.

Skolskjuts på grund av avstånd

I första hand sker skolskjuts med busskort för kollektivtrafiken. I områden där det ej är möjligt att åka kollektivtrafik kan skolskjuts ske med upphandlad buss. Vilken typ av skolskjuts som erbjuds beslutas av Kunskapsförvaltningen.

Mer än ett färdsätt kan beviljas. Färdsättet kan ändras från läsår till läsår.

Avståndskriterier

Avståndet mäts med hjälp av geografisk informationsteknik (GIS), närmaste vägen från bostadens tomtgräns till skolområdets yttre gräns, gång- och cykelväg räknas in i mätningen.

Avståndskraven är:

  • 2 km förskoleklass - årskurs 3
  • 3 km årskurs 4 - 6
  • 5 km årskurs 7 – 9
  • 6 km anpassad gymnasieskola

Vid växelvis boende på två adresser

Skolskjuts vid växelvis boende i Sandvikens kommun beviljas med busskort för ordinarie kollektivtrafiken. Bussbyten kan förekomma.

Vid växelvis boende hos vårdnadshavare inom Sandvikens kommun, kan rätten till skolskjuts finnas om:

  • Eleven går i en skola som ligger nära den ena av elevens bostadsadresser.
  • Kravet på avståndet mellan hem och skola från den andra bostadsadressen uppfylls.
  • Eleven bor lika mycket på båda bostadsadresserna.
  • Om det finns skäl utifrån trafikförhållanden, funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet.

I samband med ansökan ska schema för boendefördelning bifogas.

Utanför kommungräns

Skolskjuts vid växelvis boende till bostadsadress utanför Sandvikens kommungräns beviljas inte då lagstöd för detta saknas.

Val av annan skola än referensskola

Om du som vårdnadshavare har valt en annan kommunal eller fristående skola än referensskolan för ditt barn innebär det att rätten till skolskjuts inte uppfylls. En elev kan endast ha en kommunal skola som referensskola och inte en fristående skola.

I de fall då skolskjuts kan anordnas till den valda skolan utan att det blir dyrare eller svårare för kommunen att anordna, kan skolskjuts beviljas.

Friskola i en annan kommun

Om ditt barn är folkbokfört i Sandvikens kommun och du som vårdnadshavare har valt att ditt barn ska gå i en friskola i en annan kommun beviljas inte skolskjuts då lagstöd för detta saknas.

Val av annan skola än referensskola vid växelvis boende

Om ditt barn går på annan skola än referensskolan och även har växelvis boende, kan skolskjuts beviljas om följande kriterier uppfylls.

  • Ditt barn har växelvis boende i den omfattning som krävs.
  • En av boendeadresserna är knuten till den skola som ditt barn går på.
  • Avståndskravet är uppfyllt
  • Skolskjutsen inte är dyrare eller svårare att anordna än till den referensskolan.

Trafikförhållanden

Om vägen till skolan anses som trafikfarlig, oframkomlig eller otillgänglig kan ditt barn beviljas skolskjuts. Bedömning genomförs i det enskilda fall genom en sammanvägning av färdvägens trafikförhållanden, elevens ålder och allmänna mognad i trafiken.

Vårdnadshavarens ansvar

Det är vårdnadshavarens ansvar att barnet får den tillsyn som behövs med hänsyn till barnets ålder, utveckling och övriga omständigheter. (6 kap. 2 § andra stycket föräldrabalken). Vårdnadshavare ska följa sitt barn under så lång tid som behövs för att barnet ska klara att ta sig till och från hållplats/uppsamlingsplats eller skola på egen hand.

Du som är vårdnadshavare ska bidra till en ökad trafiksäkerhet genom att

  • Se till att ditt barn har reflexer.
  • Hjälm om den cyklar.
  • En lampa under den mörka årstiden.

Är färdvägen trafikfarlig att gå eller cykla på?

Vid bedömning om en färdväg är trafikfarlig tas hänsyn till följande

  • Antal fordon samt tyngre fordon som trafikerar vägen
  • Hastighetsbegränsning
  • Förekomst av vägren eller gångbana
  • Siktförhållanden utmed vägen
  • Om det mestadels är boende som trafikerar vägen
  • Olycksstatistik
  • Barnets ålder och mognad
  • Samt andra relevanta omständigheter

Bedömningen utförs med utgångspunkt att barn som inte är trafikmogna färdas på vägen i sällskap med vårdnadshavare.

Inom tättbebyggda områden finns normalt en möjlighet att välja en mindre farlig transportväg mellan hemmet och hållplats eller skolan.

När det gäller trafiksituationer på landsbygden avviker en del förutsättningar som gäller inom tätort eller ett tätbebyggt område. Gatubelysning liksom trottoar eller separerade gång- och cykelvägar förekommer mer sällan. Dessa vägars utformning betraktas oftast vara normalstandard för vägar som är belägna utanför kommunens olika tättbebyggda områden.

Vid behov samverkas beslutfattande med tjänstepersoner inom trafiksäkerhet som till exempel kommunens trafikplanerare, polis, väghållare, Trafikverket med flera.

Vet du vem som är väghållare på din väg/gata?

Med enskilda vägar menas de vägar som inte tas om hand av stat eller kommuner. Vägarna sköts i stället till exempel av en vägförening, samfällighetsförening, vägsamfällighet eller i vissa fall enskilda markägare. En enskild väg kan ägas och skötas av flera fastigheter tillsammans.

Vill du veta om din väg är en enskild, kommunal eller statlig kan du se det här på Trafikverkets hemsida Nationella vägdatabasen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

En väg som hålls öppen för allmän trafik måste hålla en viss minimistandard så att trafikanterna inte råkar ut för skador. Vilken standard en väg skall ha beror på omständigheterna. Kraven på väghållningen ökar ju mer trafik som går på vägen. Det är väghållaren som har ansvaret för att vägen håller standarden.

Snö och halka

Eftersom snö och halka endast förekommer under en begränsad del av året, förutsätter vår bedömning av en vägs trafiksäkerhet att respektive väghållare har en ordnad och väl skött vinterväghållning. Enbart det skäl att det finns snö på en väg innebär inte att en väg ska klassificeras som trafikfarlig.

Du kan ansöka om skolskjuts om trafiksäkerheten nedsätts avsevärt under vintertid. Det kan innebära att ditt barn beviljas skolskjuts endast när vinterväglag råder.

Skolskjuts under vinterhalvåret

Funktionsnedsättning

Skolskjuts kan beviljas till barn som har en funktionsnedsättning och har ett omfattande behov av stöd. Bedömning genomförs i det enskilda fallet.

Om ditt barn inte på egen hand eller tillsammans med dig som vårdnadshavare tar sig till och från skola eller hållplats på grund av de svårigheter som funktionsnedsättningen ger kan du ansöka om skolskjuts för ditt barn.

Du som vårdnadshavare ska i ansökan beskriva funktionsnedsättningen, varaktigheten samt hur den uttrycker sig och gör att ditt barn behöver skolskjuts. Som underlag är det därför viktigt att bifoga dokument som styrker ditt barns behov av skolskjuts utifrån funktionsnedsättningen. Dokumentationen ska komma från relevant profession såsom biträdande rektor.

Skolskjuts beviljas inte utifrån till exempel familjeförhållanden, avsaknad av körkort, ekonomiska skäl, arbetstider, vårdnadshavares sjukdom eller annan oförmåga att följa med sitt barn till hållplats eller skola.

Annan särskild omständighet

Även om avstånd, trafikförhållanden eller funktionsnedsättning inte berättigar till skolskjuts, kan någon annan särskild omständighet göra det. Det innebär att det finns en möjlighet för kommunen att bevilja skolskjuts utifrån en helhetsbedömning och efter en individuell prövning i varje enskilt fall.

Skolskjuts beviljas inte utifrån till exempel familjeförhållanden, avsaknad av körkort, ekonomiska skäl, arbetstider, vårdnadshavares sjukdom eller annan oförmåga att följa med sitt barn till hållplats eller skola.

Skolskjuts för barn placerade i familjehem

Barn som är placerade i familjehem i Sandvikens kommun och är folkbokförda i familjehemmet har rätt till skolskjuts på samma villkor som andra barn bosatta i kommunen.

Om barnet är folkbokfört i en annan kommun är det folkbokföringskommunen som ansvarar för kostnader för eventuell skolskjuts. Vänd dig till hemkommunen för information.

Tillfällig transport vid olycksfallsskada

Olycksfallsförsäkring

Kommunen har tecknat en olycksfallsförsäkring för elever, barn, ungdomar och andra grupper inom kommunens verksamhetsområde.

En olycksfallsskada är den kroppsskada som den försäkrade ofrivilligt drabbats av genom en plötslig yttre händelse (ett utifrån kommande våld mot kroppen). Försäkringen som Sandvikens kommun har tecknat gäller inte vid sjukdom.

Du som vårdnadshavare gör skadeanmälan direkt till försäkringsbolaget. Mer information om försäkringen och anmälan via e-tjänst eller blankett hittar du på vår hemsida Olycksfallsförsäkring och reseförsäkring för elever Öppnas i nytt fönster.. I detta fall kan kommunens försäkring finansiera transporten.

Sjukdom

Om ditt barn till följd av sjukdom tillfälligt blir funktionsnedsatt gäller inte kommunens olycksfallsförsäkring. I detta fall kan barnets egen försäkring finansiera transporten. Kontakta ert försäkringsbolag för vidare information.

Om egen försäkring saknas är det vårdnadshavares ansvar att se till att barnet kommer till och från skolan.

Elev som byter skola eller flyttar

Om förutsättningarna förändras vid till exempel

  • Ditt barn byter folkbokföringsadress
  • Vårdnadshavare byter folkbokföringsadress
  • Byte av skola
  • Annan förändring som kan påverka ditt skolskjutsbeslut

hävs det tidigare beslutet om skolskjuts. Ny ansökan ska göras utifrån de nya förutsättningarna.

Elev som byter skola

Om ditt barn har beviljats skolskjuts och sedan byter skola, kan barnet förlora rätten till skolskjuts. Vid önskan om fortsatt skolskjuts ska ny ansökan göras.

Om ni inte längre är i behov av skolskjuts ska busskort lämnas tillbaka till Kunskapsförvaltningen.

Elev som flyttar

Om ditt barn byter folkbokföringsadress inom Sandvikens kommun kan det påverka rätten till skolskjuts. Vid önskan om fortsatt skolskjuts ska ny ansökan göras. Ansökan hanteras när ändringen i folkbokföringen har genomförts.

Om ni inte längre är i behov av skolskjuts ska busskort lämnas tillbaka till Kunskapsförvaltningen.

Flytt under åk 9

Om ditt barn byter bostadsadress under årskurs 9 kan barnet få busskort med ordinarie kollektivtrafiken till sin gamla skola. Detta gäller endast för elever som är eller blir folkbokförda i Sandvikens kommun.

Ansökan ska alltid göras till elevens folkbokföringskommun.

Ansök om skolskjuts

Ny ansökan om skolskjuts ska göras inför varje nytt läsår.

Ansökan till kommande hösttermin är öppen

  • 4 april - 4 maj
  • 1 augusti och är öppen läsåret ut
  • Ansökan vinterdispens öppnar 1 september

Tänk på att handläggningstiden kan vara längre under semesterperiod och skolstart.

Det är viktigt att du som vårdnadshavare ansöker inför kommande läsår så snart vi öppnat e-tjänsten. För att handläggning ska kunna påbörjas ska ärendet vara komplett.

För elever och vårdnadshavare i familjehem eller med skyddad identitet hämtas blankett hos Medborgarservice.

Borttappat, stulet eller trasigt busskort

Var rädd om ditt kort, det är en värdehandling!

Grundskola i centrala Sandviken

  • Björksätraskolan
  • Jernvallsskolan
  • Montessoriskolan
  • Murgårdsskolan
  • Norrsätraskolan
  • Sandbacka skola
  • Sätra skola
  • Vallhovskolan
  • Västanbyns skola

Om ditt kort är trasigt, stulet eller om du har tappat ditt kort, gör du en anmälan om ett nytt kort. Du får meddelande till din E-postadress när du kan hämta ut ditt nya kort.

  • Borttappat kort löses ut mot en kostnad på 100 kr. Betalning sker genom Swish eller kontant.
  • Trasiga kort lämnas in vid byte till nytt kort utan kostnad.
  • Är kortet stulet krävs en polisanmälan för att undvika kostnaden. Ta med polisanmälan när du hämtar ditt nya kort.

Nytt kort hämtas hos Medborgarservice i stadshuset, Odengatan 37 i Sandviken.

Var rädd om ditt kort, det är en värdehandling!

Övriga kommunala grundskolor

  • Gullhedskolan
  • Hedängskolan
  • Kungsgården skola
  • Årsunda skola
  • Österfärnebo skola

Om ditt kort är trasigt, stulet eller du har tappat ditt kort, vänd dig till din skola så hjälper de dig. Ingen anmälan behöver göras.

  • Trasigt kort lämnas in vid byte till ett nytt kort utan kostnad.
  • Borttappat kort hämtas på skolan mot en kostnad på 100 kr. Betalning sker genom Swish eller kontant.
  • Är kortet stulet krävs en polisanmälan för att undvika kostnaden. Ta med polisanmälan när du hämtar ditt nya kort.

Vänd dig till din skola. Nya kort hämtas på din skola.

För dig som inte har rätt till skolskjuts

På X-trafiks försäljningsställen eller på bussen, finns 30-dagars biljett (7 - 19 år) att köpa.

Frågor

Vid frågor kontakta medborgarservice 026‑24 00 00 eller medborgarservice@sandviken.se