Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Vad gäller kring snöröjning och sandning?

Nu när snön har kommit kan det vara bra att känna till vad som gäller med snöröjning och sandning på större och mindre vägar samt utanför fastigheter.

Vinterväghållning, snöröjning och sandning är viktigt för att alla ska kunna ta sig fram på både vägar, cykelvägar och trottoarer.

Ansvaret för snöröjning är fördelat mellan väghållare och fastighetsägare. Tänk på datumparkeringen så att du inte står i vägen när snöplogen kommer.
Mer om datumparkering

Vem ansvarar för gatan där jag bor?

Sandvikens tätort och Storvik

I stora delar av Sandvikens tätort och Storvik plogar och sandar Sandviken Energi Gata våra gator. Cykelbanorna längs med gator i centrala Sandviken underhålls av Sandviken Energi Gata och cykelvägar genom parker och bostadsområden av Sandvikenhus AB.
Sandviken Energi - Vinterväghållning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar om snöröjning - sandvikenenergi.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Snöröjningsbloggen - sandvikenenergi.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Övriga områden

I vissa områden är det en vägförening eller privatpersoner som ansvarar för vinterunderhållet av vägarna och kan då anlita olika entreprenörer för att utföra plogningen. Kontakta din förening för mer information.

Europavägar, riksvägar och länsvägar plogas av Trafikverket.
Trafikverket - Vinterväghållning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vem ansvarar för gångbanan eller trottoaren?

Som fastighetsägare ansvarar du för att hålla gångbanan utanför din fastighet fri från snö och halka. Där det inte finns någon gångbana gäller en meter från tomtgränsen. Det är också viktigt att du ser till att såga ned uthängande grenar som hindrar fordon från att komma fram.

Sand för halkbekämpning

Sand för halkbekämpning finns att köpa i detaljhandeln och i byggvaruhus.

Renhållning av gångbanor och trottoarer

Får jag skotta ut snö på gatan?

Du som är fastighetsägare har ansvar att ta hand om snön som faller på din tomt. När du skottar din egen uppfart och tomt ska du inte skotta ut snön på gatan och vänta på att plogbilen ska komma eftersom framkomligheten och sikten blir begränsad för dig och dina grannar.

Vinterväg