Gästrik konst
Gästrik Konst 2024
29 mars - 1 april
Upplev den populära konstrundan Gästrik Konst!
Den traditionsenliga konstrundan pågår hela påskhelgen, från långfredagen till annandag påsk. Då är du välkommen att besöka 58 konstnärer runt om i Sandviken, Hofors och Ockelbo! Ta del av årets katalog och utställningsplatser nedan.
Varmt välkommen!
Kontaktvägar
Om du har frågor eller funderingar kring Gästrik Konst är du välkommen att kontakta oss på:
E-post:gastrikkonst@sandviken.se
Telefon, Katrin Bejmar 070-787 81 18
Adress:
Gästrik Konst
Katrin Bejmar
Smala vägen 3
811 32 Sandviken
Deltagaransökan 2024
Välkommen att skicka in din ansökan om deltagande i Gästrik Konst 2024
Katalog: Gästrik Konst 2024
Ta del av katalogen för årets konstrunda.
Utställningsplatser
FORSBACKA
Ort med ett järnbruk från mitten av 1600-talet. En del av bruket är fortfarande ett industriområde medan en del är museum och industriminne. Intill det gamla industriområdet ligger den idylliska bruksparken och herrgården från år 1777. Här hittar du även Forsbacka Wärdshus med anor från 1700-talet som under konstrundan serverar både påskbuffé och fika.
GYSINGE
Gysinge Bruk är ett välbevarat Vallonbruk med anor från 1600-talet där både natur och kultur möts. Här finns fiskevatten, Centrum för byggnadsvård, Naturum, brukshandel, PRO:s folkhögskola och café. Här besöker du Gysinge Herrgård och Gysinge Wärdshus med alla sina kringbyggnader, där det under konstrundan serveras både mat och fika.
GÄSTRIKE-HAMMARBY
Ett gammalt brukssamhälle med anor från 1500-talet känt för Ralph Erskines kedjehus, de två Herrgårdsanläggningarna och kyrkan som 1865 upprättades i ett gammalt oxstall.
HOFORS
Storbergets gruvor är ett kulturhistoriskt arv med flera hyttruiner och byggnader. Kommunens historia skildras i Hofors och Torsåkers hembygdsgårdar. I centrum har flera byggnader ritats av Gävlesonen Cyrillus Johansson. På Östra Parkgatan 21 hittar man ett galleri och flera ateljéplatser och även på adress Habobanan 7 finns konst i år. Ett verkligt konstcentrum i kommunen.
HÖGBO BRUK
Högbo Bruk kombinerar natur, aktiviteter och kulturhistoria. Bruket har anor från 1600-talet. Herrgårdarna, de röda längorna, smedstugorna, kvarnen, stallet och bruksparken ger Högbo dess karaktär. Brukets hantverkare och doftdesigncentret ”Björk & Berries” är öppet för besök. Sommar som vinter ges många möjligheter till olika friluftsaktiviteter. På Högbo Brukshotell kan gästerna avnjuta en måltid i den prisbelönta restaurangen och på Högbo Qvarn serveras mat, fika och glass.
OCKELBO
Wij Trädgårdar är en spännande och vacker park. Här varvas odling och mat med konst och hantverk. I trädgårdsköket serveras närproducerad och ekologisk mat där en stor del odlas i den egna köksträdgården. Under sommaren har Wij Trädgårdar säsongsanpassade temadagar för hälsa, landskap och rosor. Andra delar av året är fokus på kurser och konferenser.
SANDVIKEN
Konsthallen på Kulturcentrum Här visas året runt utställningar, hålls föreläsningar och erbjuder aktiviteter som speglar konstens bredd.
Göransson Arena En multiarena som med sin storlek och unika utformning ger möjlighet att anordna mindre till riktigt stora evenemang inom idrott, kultur och näringsliv.
Kanalgården är ett boende speciellt utformat och anpassad för dig som fyllt 70.
Kanalkyrkan är en kyrka med en mängd olika verksamheter, öppen för alla, oavsett kristen tro eller om man är medlem i församlingen eller ej.
Hedåsgården, Orangeriet, Hedåsvägen 55A ägs och drivs av Göranssonska Stiftelserna som på Hedåsgården bedriver verksamhet riktat till äldre ensamma pensionärer i Sandviken.
104:an, Högbovägen 104 Villan som inrymmer B&B, mötes rum och ett litet bullfik.
Ateljé Lenas Art, Björkgatan 9 arrangerar kurser inom måleri och ställer ut under konstrundan.
ÅRSUNDA
Beläget i en gammal jordbruksbygd med gravfält från vikingatiden och en rekonstruerad Vikingagård. Strandbaden, Gästriklands riviera, vid Storsjön med restaurang, konferenslokaler, camping och kiosk.
Här kan du under konstrundan både fika och äta.
ÖVERHÄRDE
By i Valbo. Namnet syftar på läget utefter Spikåsbäcken. Härde syftar på härd i betydelsen järnframställningsplats. Bynamnet har också en folkloristisk tolkning i sägnerna kring den rika Fru Göle. Enligt sägnen hade hon två söner. En kallas ”Överhärn” och den andra för ”Ytterhärn” därav de två bynamnen Överhärde och Ytterhärde. Under konstrundan serveras här både mat och fika.
Kriterier för att delta som utställare
Kriterier för att få delta i Gästrik Konst
- A. Medlem i KRO (Konstnärernas riksorganisation) eller KIF (Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare)
- B. Medlemskap i likvärdig utländsk konstnärsorganisation.
- C. Konstnärlig högskoleexamen (konsthögskolan i Stockholm, Malmö, Göteborg eller Umeå), Konstfack, Högskolan för design och konsthantverk (HDK), Beckmans Designhögskola samt Högskolan för fotografi och film, eller jämförbar utländsk högskoleutbildning med inriktning på bild och form.
- D. Studerande vid någon av de under punkt C beskrivna konstnärliga högskoleutbildningarna.
- E. Dokumenterat deltagande i minst två andra jurybedömda utställningar än Gästrik Konst.
- F. Sammanhängande förberedande konstutbildning, t.ex. Gerlesborgsskolan, Bollnäs folkhögskolas konstutbildning i Gävle, lärlingsutbildning. (Bifoga studieintyg)
- G. Om du uppfyller en av punkterna A-F ger det dig rätt att delta i Gästrik Konst 2023. Om du inte uppfyller dessa kriterier kan du lämna in tre verk till bedömning av en jury som utses av Gästrik Konsts styrelse. Verken ska åtföljas av en kort beskrivning av den sökandes yrkesmeriter inom bild och formområdet (egen utställningsverksamhet, recensioner, utsmyckningsuppdrag, konstprojekt, produkter i produktion, pedagogiska uppdrag eller annan merit som du vill åberopa).
- H. Har du gått vidare genom Gästrik Konst-jury tre gånger är du direktkvalificerad att delta.
Gästrik Konst har begränsad tillgång till utställningslokaler. Om antalet utställare utan egen lokal blir väldigt många, förbehåller sig Gästrik Konst rätten att begränsa utrymmet för var och en eller alternativt begränsa antalet utställare utan egen lokal. Gästrik Konst förbehåller sig även rätten att fritt placera utställare.
Samarbetspartners 2024
- Bilmetro AB
- Brinc Relations AB
- Byggtec Gävleborg AB
- Din Lokaltidning
- Fastighetsbyrån Gävle
- Fastighetsbyrån Sandviken
- Folkets Hus Sandviken
- Folkuniversitetet
- Gunvor Göransson Kulturstiftelse
- Handelsbanken
- Hofors Hus AB
- Hofors kommun
- Högbo Brukshotell
- ICA Supermarket Björksätra
- KPMG
- Lars Bucan Kulturstiftelse
- Ockelbogårdar AB
- Ockelbo kommun
- Sandvikens kommun
- SITAB
- Vi i Gysinge
- Wij Trädgårdar
- Strandbaden
- Syntronic
- Gestrike Marincenter
- Nordicbo business apartments
- PTgymmet
Stiftelsen Gästrik Konst
STYRELSE GÄSTRIK KONST
Katrin Bejmar, ordförande
Jan Hedvall
Kerstin Hartwig
Ina Westin
Gunnar Båtelsson
Årets jury
Eva Westman Linné, Gävle
Bert Linné, Gävle
Kontakt
Stiftelsen Gästrik Konst
gastrikkonst@sandviken.se