Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Gästrik Konst logga


Gästrik Konst 2020

Med sitt årligen återkommande evenemang har Gästrik Konst blivit en tradition och ett begrepp bland både besökare och konstnärer. Konstrundan i västra Gästrikland är en stark tradition som lockar stora skaror och innebär många möten mellan människor kring konsten. Varje påskhelg sedan 2001 presenterar konstnärer och konsthantverkare sina alster i egna ateljéer och tillfälliga utställningslokaler, dessutom arrangeras en samlingsutställning i Konsthallen på Kulturcentrum. 

 

2020 års konstrunda äger rum 10 april - 13 april och är den tjugonde påskrundan i ordningen. Även i denna runda erbjuds besökarna på ett rikt utbud av konst i olika tekniker. Många besök är återseenden och andra innebär nya bekantskaper. Lokalerna är en blandning av konstnärernas egna ateljéer och allmänna lokaler, nya som gamla. Samlingsutställningen arrangeras för sjunde året i Konsthallen på Kulturcentrum i Sandviken. Samlingsutställningen har öppet hela påsken. Öppettiderna i samtliga lokaler är kl. 11.00-16.00 varje dag, 10 april - 13 april 2020.

Årets folder kommer att finnas på turistcenter i Gävle, Sandviken, Hofors och Ockelbo samt Konsthallen på Kulturcentrum i Sandviken.


Mer information

Stiftelsen Gästrik Konst
811 21  Sandviken
Tel: 026-24 00 00, info@gastrikkonst.com

Kommunloggor

Utställningsplatser

Sandviken − konstrundans centralort.

I Konsthallen på Kulturcentrum finns en samlingsutställning med ett verk av varje utställare som finns längs rundan. Här visas året runt utställningar som tillsammans med föreläsningar och andra aktiviteter speglar konstens bredd.

Kanalgården, Björkgatan 15.
Kanalgården, erbjuder så mycket mer än bara en vanlig bostad. Byggnaden är utformad speciellt för de krav och önskemål man har på sitt boende på äldre dagar och är till för dig som fyllt 70. Här finns också Restaurang Kanalen som erbjuder vällagad och varierad husmans­kost och gott fika.

Kungen, Fredriksgatan 35. Här har kulturföreningen Back Beat Bolaget arrangerat konserter, utställningar och kulturaktiviteter sedan 1993. Många band har genom åren spelat på Kungen. En fristad för spännande kulturevenemang.

Lenas Art, Björkgatan 9, drivs av Lena Södercrantz och är idag ett etablerat galleri och ateljé. Förutom Lenas eget måleri arrangeras där utställningar, kvällskurser, week-endkurser, målarevent och föredrag.

Högbo

Högbo Bruk kombinerar natur, aktiviteter och kulturhistoria. Bruket har anor från 1600-talet. Herrgårdarna, de röda längorna, smedstugorna, kvarnen, stallet och bruksparken ger Högbo dess karaktär. Brukets hantverkare och doftdesigncentret ”Björk & Berries” är öppet för besök. Sommar som vinter ges många möjligheter till olika frilufts­aktiviteter. På Högbo Brukshotell kan gästerna avnjuta en måltid på hotellets prisbelönta restaurang.

Kungsgården

Ort i Sandvikens kommun med anor från tidig medeltid. Orten är känd för att Gustav Vasa, under flykt från danskarna, gjorde uppehåll i byn. Han samlade folk och uppmanade till revolt mot den danske kungen, i det som nu heter Wasaparken. Rosenlöfs Tryckerimuseum i Kungsgården är en klenod i den grafiska branschen som ger inblickar i tryckerikonsten.

Storvik

Västerbergs Folkhögskola har fostrat flera kända författare och konstnärer. Än idag genomsyras skolan av skapande och kultur. Estetisk verksamhet ingår i alla kurser. Hantverks-och skrivarkurser, och utbildning till dramapedagog, den enda i landet. I teatern och konsertlokalen ges ofta föreställningar för allmänheten.

Gästrike-Hammarby

Ett gammalt brukssamhälle med anor från 1500-talet känt för Ralph Erskines kedjehus. I Kvarnen som byggdes av bergsmännen i Hammarby har det nu inretts ett rum för utställningar.

Gysinge

Gysinge Bruk är ett välbevarat Vallonbruk med anor från 1600-talet där både natur och kultur möts. Här finns fiskevatten, Centrum för byggnadsvård, Naturum, brukshandel, PRO:s folkhögskola och café.

Årsunda

Beläget i en gammal jordbruksbygd med gravfält från vikingatiden och en rekonstruerad Vikinga­gård. Strandbaden, Gästriklands riviera, vid Storsjön med restaurang, konferenslokaler, camping och kiosk.

Ockelbo

Vid infarten möts man av orden ”Välkommen till Ockelbo, plats att
växa i”. Här erbjuds ett grönt liv bland välkomponerade trädgårdar till djupa skogar. Äkta upp­levelser finns i alla former sommar som vinter. Ockelboandan bygger på att söka hållbara lösningar utifrån det lilla samhällets möjlighet till närhet och flexibilitet. Ulvsta har sedan Vikingatiden varit en kulturbygd. Det gamla skolhuset lever vidare som ett centrum för kulturen med verksamheter som har förgreningar i hela kommunen. Wij Trädgårdar är en spännande och vacker park. Här varvas odling och mat med konst och hantverk. I trädgårdsköket serveras när­producerad och ekologisk mat där en stor del odlas i den egna köksträdgården. Under sommaren har Wij Trädgårdar säsongsanpassade temadagar för hälsa, landskap och rosor. Andra delar av året är fokus på kurser och konferenser.

Torsåker

Tätort i Hofors kommun, är känd för "Kronblomsvillan" där Elov Persson bodde, skaparen av serierna "Kronblom" och "August och Lotta”. I trakten har bergsbruk bedrivits långt innan Gästriklands fick sina bergs­privilegier 1374. Sommartid arrangeras Torsåker Bluegrass en av Sveriges största Bluegrassfestivaler.

Forsbacka

ort med ett järnbruk från mitten av 1600-talet. En del av bruket är fortfarande ett industriområde medan en del är museum och industriminne. Intill det gamla industriområdet ligger den idylliska bruksparken och herrgården från år 1777.

Överhärde

By i Valbo. Namnet syftar på läget utefter Spikåsbäcken. Härde syftar på härd i betydelsen järnfram­ställningsplats. Bynamnet har också en folkloristisk tolkning i sägnerna kring den rika Fru Göle. Enligt sägnen hade hon två söner. En kallas överhärn´ och den andra för ytterhärn´, därav de två bynamnen Överhärde och Ytterhärde.

Kriterier för att delta som utställare

Kriterier för att få delta i Gästrik Konst

  • A. Medlem i KRO (Konstnärernas riksorganisation) eller KIF (Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare)
  • B. Medlemskap i likvärdig utländsk konstnärsorganisation.
  • C. Konstnärlig högskoleexamen (konsthögskolan i Stockholm, Malmö, Göteborg eller Umeå), Konstfack, Högskolan för design och konsthantverk (HDK), Beckmans Designhögskola samt Högskolan för fotografi och film, eller jämförbar utländsk högskoleutbildning med inriktning på bild och form.
  • D. Studerande vid någon av de under punkt C beskrivna konstnärliga högskoleutbildningarna.
  • E. Dokumenterat deltagande i minst två andra jurybedömda utställningar än Gästrik Konst.
  • F. Sammanhängande förberedande konstutbildning, t.ex. Gerlesborgsskolan, Bollnäs folkhögskolas konstutbildning i Gävle, lärlingsutbildning. (Bifoga studieintyg)
  • G. Om du uppfyller en av punkterna A-F ger det dig rätt att delta i Gästrik Konst 2019, om inte kan du lämna in tre verk till bedömning av en jury som utses av Gästrik Konsts styrelse. Verken ska åtföljas av en kort beskrivning av den sökandes yrkesmeriter inom bild och formområdet (egen utställningsverksamhet, recensioner, utsmyckningsuppdrag, konstprojekt, produkter i produktion, pedagogiska uppdrag eller annan merit som du vill åberopa).

Har du gått vidare genom Gästrik Konst-jury tre gånger eller mer är du direktkvalificerad att delta.

Gästrik Konst har begränsad tillgång till utställningslokaler. Om antalet utställare utan egen lokal blir väldigt många, förbehåller sig Gästrik Konst rätten att begränsa utrymmet för var och en eller alternativt begränsa antalet utställare utan egen lokal. Gästrik Konst förbehåller sig även rätten att fritt placera utställare.

Stiftelsen Gästrik Konst

Styrelse Gästrik Konst

Katrin Bejmar, ordförande
Henrik Jakenberg
Anders Bergsman
Eva Hofstrand
Jan Hedvall 
Kerstin Hartwig
Louise Ström

Jury
Eva Westman Linné
Margareta Tideström Persson
Bernt Linné

Kontakt:
Stiftelsen Gästrik Konst
info@gastrikkonst.com

Sidan uppdaterad: 2019-12-09
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Vi finns på sociala medier

Facebook