Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Konst

I Sandviken finns en kommunal konsthall på Kulturcentrum och ett galleri för samtidskonst på det alternativa kulturhuset Kungen. Utställningar arrangeras också av konstföreningar, muséer och andra aktörer.

Utställningar och konstevenemang

Här hittar du information om utställningar och konstevenemang i Sandvikens kommun.

Aktuella utställningar

I Visit Sandvikens evenemangskalender hittar du information om aktuella utställningar i Sandvikens kommun.
Visit Sandviken - evenemang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kulturcentrum, Konsthallen

I Konsthallen visas året runt utställningar med samtidskonst i olika estetiska uttryck. Till alla utställningar erbjuds visningar, workshops och kulturarrangemang med utgångspunkt i den aktuella utställningen.

Konsthallen erbjuder även riktade visningar och workshops för elever i förskola, skola och vuxenutbildning.
Kulturcentrum, Konsthallen

Kungen, Galleri Lars Palm

Galleri Lars Palm visar samtidskonst utifrån en ambition att erbjuda ett experimentellt rum för konstupplevelser och kreativa upplevelser i Sandviken. Galleriet är en del av kulturföreningen Back Beat Bolagets verksamhet, och håller till i föreningens lokal Kungen på Fredriksgatan 35 i Sandviken.
Galleri Lars Palm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kulturcentrum, Tillgången

Tillgången är ett galleri för och av barn och unga på Kulturcentrum i Sandviken. Här samsas utställningar av professionella konstnärer och illustratörer med verk som produceras av unga deltagare i bildverksamhet på Kulturcentrum.

Tallbo

Tallbo är ett konstnärshem och ateljémuseum ägnat Ecke Hedbergs konstnärskap, som varje sommar arrangerar utställningar med samtidskonstnärer.
Tallbo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gästrik Konst

Varje påsk arrangerar Stiftelsen Gästrik Konst med stöd av Sandvikens Kommun en konstrunda med utställande konstnärer i västra Gästrikland.
Gästrik Konst

Kanalkyrkan

Kanalkyrkan arrangerar utställningar med konstnärer och fotografer med anknytning till Sandvikens kommun.
Kanalkyrkan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Smedsgården

På Bruksmuseet Smedsgården visas utställningar med utgångspunkt i Sandvikens kulturhistoria.
Bruksmuseet Smedsgården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

VIDEOGUD

VIDEOGUD är samlingsnamnet för den satsning på videokonst som görs av den regionala kulturverksamheten i Gävleborg, Dalarna och Uppsala län. På sammanlagt sexton stationer i länen visas kontinuerligt videokonst. En av dessa stationer finns på Kulturcentrum, i Konsthallens entré.

Konstföreningar

Konstfrämjandet Gävleborg

Konstfrämjandet är en partipolitiskt obunden organisation som finns i hela landet och består av olika medlemsorganisationer och distrikt. I Gävleborg har distriktet sin bas på Kungen i Sandviken, och samverkar med sina medlemsföreningar kring utställningar och samverkansprojekt i hela Gävleborgs län.
Konstfrämjandet Gävleborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Föreningen Konstens rum i Sandviken (KRIS)

Föreningen Konstens rum i Sandviken (KRIS) verkar för att bevara och utveckla kommunens konsthall som ett centrum för samtida konst, där bildkonstnärer och föreläsare ska få möjlighet att möta en publik. Sedan föreningen bildades har den medverkat till ett antal utställningar och föreläsningar på Konsthallen.
Föreningen Konstens rum i Sandviken

Konstklubben Oden

Konstförening för konstintresserade, som bland annat erbjuder sina medlemmar konstresor, lotterier och konstkaféer varje månad.
Konstklubben Oden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Offentlig konst

Här presenteras olika möjligheter att digitalt ta del av den offentliga konsten i Sandvikens kommun.

Konstfiktion och Fakta (KOF)

En app för smartphones som ger tillgång till den offentliga konsten i Gävleborgs län. Här finns all offentlig konst i Sandvikens kommun samlad i form av bilder, fakta, kartor, länkar, texter, ljudfiler med mera. Appen är producerad av Kultur Gävleborg.
Appen Konstfiktion och Fakta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konst & sånt

En konstrunda framtagen av Galleri Lars Palm och Konstfrämjandet Gävleborg, där du kan göra en promenad genom Sandviken med en konstkarta som guide. På kartan finns platser utmärkta som presenterar olika estetiska uttryck och historier kring det offentliga rummet.

Kartan finns att hämta på Kungen, utanför konsthallen på Kulturcentrum och på Nya Bokhandeln i Sandviken. Det finns också att ladda ned och skriva ut som pdf-fil.
Konst & sånt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (pdf-fil)

Soundwalk Sandviken

40 minuter lång konstvandring genom delar av Sandvikens kulturbygd. Berättelser och minnen från Brukets historia varvas med spännande ljudmiljöer och nyskriven musik framförd av bland annat Sandvikens Symfoniorkester.

Soundwalk Sandviken är komponerad av Jens Hedman, en internationellt uppmärksammad tonsättare och ljudkonstnär bosatt i Sandviken. Till Soundwalk Sandviken har konstnären Tobias Wassberg skapat en skulptur speciellt för verket, med permanent placering i biblioteket på Kulturcentrum.
Soundwalk Sandviken

Digital konstpromenad

Boken En promenad genom Sandvikens offentliga konst och arkitektur finns även i digital version. Boken går också att ladda ned som pdf-fil. Med texter av författare Bernt-Olov Andersson, och fotografier av Sandvikens kommuns kultursamordnare med inriktning konst - Daniel Palmberg.
En promenad genom Sandvikens offentliga konst och arkitektur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.